Ækte Vare
Copyright: UIP

Filmanmeldelse: Ækte Vare

4

Gilli er den ækte vare.

Fenar Ahmad så for tre år siden en musikvideo ’Fissehul’ med Gilli og hans venner, og blev straks inspireret. Han blev inspireret af en gruppe venner som lavede deres egen musik og egne musikvideoer, som de så smed på Youtube. Han skrev ’Ækte Vare’ til rapperen Gilli og efter lidt overtagelse var rapperen klar på at lave filmen, på trods af at financieringen til filmen kom i hus uden at rapperen var klar på at lave filmen.

Historie

‘Ækte Vare’ finder sted i Brøndby Strand blandt en gruppe unge rappere, der drømmer om det store gennembrud. De dyrker venskabet og hiphoppen, men Mikael er den mest talentfulde og seriøse af de fire drenge. Han bliver opdaget af den erfarne rapper Apollo og hevet ind som tekstforfatter. Apollo har brug for et comeback. Det åbner en ny verden for Mikael af fester, penge og damer…men har Mikael lyst til at tjene masser af penge på at være ghost writer for en afdanket, udsolgt rapper? Vennerne lykønsker ham ikke ligefrem. Og langsomt går det op for både Apollo og Mikael selv, at talentet rækker meget længere..

Gilli er en del af et rap-kollektiv ved navn B.O.C, som bl.a. tæller Benny Jamz (som spiller Mikaels ven i filmen) Kesi, Kimbo og Mass. Benny Jamz, som har stået for mange af gruppens produktioner både musisk og visuelt, har bragt ’Grime’ lyden til Danmark. En genre som er en subgenre til rapmusikken og som blev udviklet i England.
B.O.C har været spændende at følge siden de ankom på den danske rap-scene for ca. 3 år siden. Deres kreativitet og seriøsitet omkring deres musik har gjort især Gilli og Kesi til de store talenter de er indenfor dansk rap i dag.
’Ækte Vare’ er nærmest en dokumentar over de unge drenges vej til ”toppen”, da instruktør Fenar Ahmad stilistisk set har været inspireret af den østrigske instruktør Ulrich Siedl, hvis film ofte er filmet i dokumentarisk stil. Udover at føles som en dokumentar føles filmen samtidigt også som en laaang musikvideo hvor Mikaels drøm om at få sig en rap-karriere er i fokus. Selvom filmens historie og karaktertyper har visse ligheder med ’8 Mile’, synes jeg dog at den er bedre end ’8 Mile’! Gruppen af venner, deres selvtillid, originalitet samt den kærlighed de har for musik (som filmen har fanget rigtig godt), gør at ‘Ækte Vare’ er den bedste ungdomsfilm, jeg har set i meget lang tid.

Skuespil

Jeg er efterhånden blevet ret træt af film, hvor rappere skal spille roller, hvor karakteren nærmest er identisk med dem selv fx film som ’Get Rich Or Die Tryin’ med 50 Cent, ’8 Mile’ osv. osv. (Til jer der synes ’8 Mile’ er en god film….Shame on you!).
Gilli er dog SUPER GOD i ’Ækte Vare’. JA,  jeg fristes endda til at sige, at han er den ægte vare. Hans underspillede rolle som Mikael er perfekt og hans selvtillid brænder igennem på lærredet. Samspillet med Ali Sivandi i rollen som Tariq, er det for mig som at se Joe Pesci og De Niro i ’Casino’ , hvor De Niro er den meget eftertænksomme og indadvendte og Pesci den aggressive og utilregnelige.

 Visuelt

‘Ækte Vare’ er flot filmet – ja endda måske lidt for flot- da det giver en følelse af, at filmen er en lang musikvideo frem for et upoleret indblik i Mikaels liv. Jeg vil gerne have set en visuel stil a la Pusher-filmene, som jeg mener kunne være perfekt for filmen. Instruktøren gør brug af mange øjebliksbilleder, hvor han prøver at indfange karakterenes følelser, oftest ved brug af slowmotion, hvilket er en effekt han låner fra sin musikvideo-værktøjskasse. Det er godt tænkt, da det er med til at give filmen en meget afslappet vibe.

Musik og Lydbillede

Lydsiden er for mig filmens største trækplaster. Filmens musik er lavet af Gilli selv sammen med Jens Ole McCoy fra Ukendt Kunstner, og der er ingen tvivl om, at denne duo helt klart skal lave musik sammen fremover. De hårde toner, som på sangen ’Penge kommer Går’, indfanger filmens ånd og beviser, hvorfor det er så vigtigt at have god filmmusik.

 

Ækte Vare
Kort fortalt
Fenar Ahmad har lavet en film, på bagrrund af en gruppe kreative rappere han blev inspireret af. Har du brug for også at blive inspireret med god musik og flot filmhåndværk rent visuelt, så er 'Ækte Vare' helt klart noget for dig.
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede
Læs bedømmelse0 stemmer0
4

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.