Er du glad for den nylige bølge af højkvalitets gyser-serier? ‘H..." /> Grib korset: En amerikansk gyser historie er på vej til Netflix! - Filmpuls

Skrevet den 9 november, 2014 | af Michella Malin Petersen

Grib korset: En amerikansk gyser historie er på vej til Netflix!

Er du glad for den nylige bølge af højkvalitets gyser-serier? ‘Hannibal’, ‘The Walking Dead’, ‘Bates Motel’, samt mange, mange andre? Så er chancen nok alligevel stor for at du ikke har stiftet bekendtskab med den bedste genre-serie i nyere tid (efter undertegnedes mening, selvfølgelig), nemlig den multi-prisvindende ‘American Horror Story’. Serien, der er skabt af manden bag ‘Glee’ (lad lige den synke ind et øjeblik), kører lige nu på sin fjerde sæson i USA, men nu får alle Netflix-brugere muligheden for at se de to første sæsoner. Den populære serie er blevet vist på TV2 Zulu i de ekstremt sene nattetider, til fordel for uendelige og intetsigende genudsendelser af amerikanske sit-coms.

Hver sæson er en selvstændig historie, med mange af de samme skuespillere i forskellige roller, hvilket betyder at du egentlig bare kan starte fra hvilken som helst sæson der passer dig, og hvis første sæson ikke lige tiltaler dig, anbefaler jeg stærkt at give anden sæson en chance alligevel – sådan blev jeg selv hooked. Seriens elegante første sæson, også kaldet ‘Murder House’, handler om familien Harmon, der køber et smukt hus i nutidens L.A, men desværre for dem, så vil nogen af husets tidligere beboere ikke rigtig give slip, mens sæson 2, den mørke og deprimerende ‘Asylum’, foregår i de tidlige 60’ere, på et berygtet sindsyg-hospital, hvor en gruppe forskellige patienter kæmper for at overleve under den benhårde Sister Jude’s kontrol. Disse to sæsoner kan du opleve på Netflix, mens vi lige må vente lidt på ‘Coven’, seriens tredje, mere campy og humorøse sæson der omhandler et akademi for hekse i New Orleans, samt den aktuelle fjerde sæson (og måske den mest bizarre af dem alle), ‘Freak Show’, der meget passende foregår i et mystisk freak-show i 50’ernes Florida.

Jeg vil ikke gå for meget ind på plot-detaljer – jo mindre du ved, jo bedre – men jeg vil sige at du skal være forberedt på alt fra bestialske seriemordere, dødsengler, alders-skiftende stuepiger, paranormal voldtægt, exorcismer, aliens, djævlebesættelser, skoleskyderier, nazi-læger, mutanter, og Adam Levine – og det er bare i de to første sæsoner.

Det er vigtigt at gå ind med et åbent sind, for ‘American Horror Story’ er ikke rig på billige jump-scares og chok-effekter, men satser derimod på at skabe en snigende stemning, mindeværdige og tre-dimensionelle karakterer, og makabre gættelege, samt en ubehagelig og konstant følelse af at der er noget der ikke helt er som det skal være. Man skal ikke være for sart når det kommer til blod og sex, og man skal være klar på at få tævet revet voldsomt væk under sig mange gange i løbet af en sæson. ‘American Horror Story’ indeholder nemlig nogle af de bedste plot-twists jeg har set i genren.

Hver sæson udforsker forskellige gyser-subgenre’s som slasher, religiøst horror, haunted house, splat-stick, zombie-genren, og voodoo-gys, bare for at nævne nogle få. Tilsæt derefter et helt fantastisk hold af både kendte og mindre kendte skuespillere, ledet af den fremragende Jessica Lange, lækre retro-Soundtracks, og en helt brilliant visuel side som sparker hver eneste genre-konkurent lige i løgposen. Tro dog endelig ikke at det hele er skræk og rædsel – en af styrkerne ved serien, er Ryan Murphy’s evne til at skabe karakterer der kommer langt ind under huden på en, og der er stadigvæk en god potion humor at finde i seriens samtlige afsnit, samt mange øjeblikke hvor man vil kunne mærke en klump i halsen, og tårer der presser på.

‘American Horror Story: Murder House’ (se promo’en overfor) og ‘American Horror Story: Asylum’ (se promo’en i underetagen) kan ses på Netflix fra den 15. November.

Abandon all hope, ye who logs into Netflix.Tags: , , , ,


Om skribenten

har et ekstra hjertebank for superhelte, gyser-genren, 80'er film, tragiske dramaer og alt af Christopher Nolan. Taler flydende i film-citater, og ville se en film om tørrende maling hvis Tom Hardy var på rollelisten.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑