filmunivers

Skrevet den 10 december, 2017 | af Sidsel Minuva

0

Denne dag i filmhistorien: 10. december

Et væld af film har haft premiere den 10. december. ‘Lawrence of Arabia’ havde premiere i London i 1962; ligeledes havde ‘Ringenes Herre: Eventyret om Ringen’ premiere i samme by i 2001; for et år siden havde ‘Rogue One’ premiere i Californien.

Man kunne vælge at gå i dybden med hvilken som helst af disse film. I stedet har jeg valgt at dykke ned i ‘Superman’ fra 1978, der er instrueret af Richard Donner og byder på skuespillere som f.eks. Marlon Brando, Gene Hackman og selvfølgelig Christopher Reeve som selveste Supermand.

Nu til dags er vi omringet af superheltefilm. For blot et par måneder siden havde ‘Thor: Ragnerok’ og ‘Justice League’ premiere, og næste år får vi endnu en portion med bl.a. ‘Avengers: Infinity War’. Så det er naturligt at se tilbage på en af de mest klassiske superheltefilm.

Det var første gang manden af stål optrådte på det store lærred. Filmen satte gang i sin egen filmserie, årtier før Marvel for alvor gjorde kunsten efter i 00’erne. Op gennem 80’erne fik filmen 3 efterfølgere, ‘Superman II’, ‘Superman III’ og ‘Superman IV: Kampen for Fred’. Sidstnævnte var så ringe, at Supermand ikke fik endnu en film før 2006 med ‘Superman Returns’, der fungerede som en alternativ slutning til den oprindelige ‘Superman’ og ‘Superman II’—den fik dog ikke sat skub i et lignende filmunivers på trods af en Oscar-nominering. Til gengæld lod 70’erne og 80’ernes Supermandfilm også Batman træde ind på den store skærm—flagermusen fik sit første skud på stammen i 1989.

Den oprindelige ‘Superman’ fra 10. december 1978 fortæller Supermands oprindelseshistorie. Han styrter som barn ned på familien Kents gård i en kapsel fra det ydre rum. Gennem hans barndom viser det sig, at han har voldsomme superkræfter. Den unge Supermand, bedre kendt som Clark Kent, flytter til Metropolis for at være superhelt. Han balancerer heltelivet med sit arbejde som journalist, redder Metropolis fra skurken Lex Luthor og redder selvfølgelig sin elskede Lois Lane undervejs.

‘Superman’ var banebrydende på flere måder. Den var Oscar-nomineret i kategorien bedste musik, dens specialeffekter var blandt tidens flotteste, og så var den en af de første eksempler på Hollywoods store superhelteuniverser. Det ‘Superman’ er så god til er bl.a., at den ikke tager sig selv så højtideligt. Historien er munter og formår at glæde både tegneseriefans og det almindelige filmpublikum, der måske aldrig har læst en Supermandtegneserie. Filmen omarbejder simpelthen tegneserien til en film, der fungerer både som en introduktion til karakteren og DC-universet, og en trofast bearbejdelse af den klassiske superhelt. Supermand er menneskelig og på samme tid overmenneskeligt god—han overbeviser på magisk vis seeren om, at sådan et umådelig godt menneske måske rent faktisk kunne eksistere.

Ironisk nok er det i dag DCs såkaldte “extended universe” der halter på trods af deres forspring fra ’78. ‘Superman Returns’ fik ikke sat gang i filmuniverset igen, men det gjorde ‘Man of Steel’ fra 2013 til gengæld. Den delte vandene mellem tegneseriefans, men var succesrig nok til at starte the extended universe—DC måtte jo konkurrere med Marvels “cinematic universe” efter Christopher Nolans voldsomt populære Batman-trilogi sluttede. Og så gik det ellers ned af bakke derfra. ‘Batman v Superman: Dawn of Justice‘, ‘Suicide Squad‘ og til dels ‘Justice League’ har ofte fået nogle ret lunkne anmeldelser—kun ‘Wonder Woman‘ har for alvor brudt denne tendens.

Og ironien stopper ikke der. Et af de mest gennemgående kritikpunkter der knytter sig til DCs extended universe er, at det er alt for højtideligt. Filmenuniverset er alvorligt, dunkelt og umbarmhjertigt. Det er næsten ikke til at tro, at DC er nået dertil, når nu ‘Superman’ var spækket med livsglæde.

Det tyder på, at DC har behov for at genindfange ‘Superman’s magi. Når nu Nolans dunkle trilogi er overstået og de endnu ikke helt har fundet fodfæstet med deres nyere film, er det måske på tide at trække i den anden retning. Derfor mindes vi ‘Superman’ her den 10. december, 39 år efter premieren—en af de allerførste magiske superheltefilm.

Tags: , , , , , , , , ,


Om skribentenSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑