The Witches
Copyright: Warner Brothers

De perfekte film til Sankt Hans

Så er det tid til at hygge sig med de nærmeste, og sende heksen til Bloksbjerg med bål og brand (og måske et par heksehyl). Og hvorfor holder vi så Sankt Hans aften herhjemme i andedammen? Ja, det er en længere historie omkring Johannes Døberens (Jesus’ fætter og homie) fødselsdag, og andet bibelsk gøjl, som vi helt ærligt er få der går op i. Men hvorfor brænder vi så hekse af? Ja, hvorfor har vi grantræer og en ældre gavegivende og langskæggede person til at fejre ham Jesus’ fødsel? Who cares, så længe vi har det sjovt ville mange sige. Men, hvis man er en af dem der ikke har den store familie at fejre det med, og gerne vil holde denne aften med nogle film, der helst skulle ramme temaet. Ja, hvad skal man så se? Vi på Filmpuls kommer her med nogle bud. 

Titel: Häxan / Prod. år: 1922

Er man til de ældre film, og ikke har noget imod stumfilm. Jamen, så er her den perfekte Sankt Hans film. Titlen er ’Häxan’, og er en dansk-svensk film omkring hekse og heksekunst igennem tiden. Det er en slags dokumentarisk fortælling, der meget læner sig op af gyser-genren, og i sin tid, der fik den også skræmt folk fra vid og sans. Filmen kan muligvis blærer sig af at have filmhistoriens første såkaldte ”jump scare” eller BØH-effekt, da en munk møder fanden selv (spillet af filmens instruktør Benjamin Christensen). ’Häxan’ har også æren af at være den dyreste skandinaviske stumfilms produktion, hvilket lød på et datidigt svimlende beløb af 2 millioner svenske kroner. Dette er en utrolig interessant, atmosfærisk og på sin vis imponerende film for dens tid, når man tænker på at den blev lavet herhjemme i Danmark.

Titel: The Witches / Prod. år: 1990

Hvis man genre vil se en film, hvor de større børn kan være med. Ja, så er ’The Witches’ fra 1990 nok den ideelle film. Denne gyser-fantasy-komedie film er instrueret af legendariske Nicolas Roeg (’Don’t Look Now’ og ’ The Man Who Fell to Earth’). I filmen møder vi drengen Luke og hans bedstemor Helga, der tjekker ind på et hotel, der uheldigvis også holder det årlige kongres for hekse. Og disse hekse, ja de hader børn, og lever af at gøre grusomme ting imod dem. Og det varer da heller ikke længe før at unge Luke kommer i deres søgelys. Sjov, vittig og rimelig uhyggelig for børn. ’The Witches’ er god gardin underholdning for hele Sankt Hans-familien, men jeg råder til at alle under 7 år, nok ikke skal se filmen.

Titel: The Witches Of Eastwick / Prod. år: 1987

‘The Witches Of Eastwick’ er instrueret af ‘Mad Max’ instruktøren George Miller, der fortæller om 3 smukke kvinder, som også udøver lidt heksekunst ved en lille provinsby i staten New England. Under en af deres hyggeaftener, der begynder de at fantaserer om en mystisk fræk og rig fremmed mand, der slår sig ned i lokalområdet. Og ved fælles kraft, der prøver de at få dette ønske til at gå i opfyldelse. Og vupti en dag kommer en fremmed til byen, men han er ikke just lige det damerne havde ønsket og fantaseret om. Nej, han er en ret mandschauvinistisk, oppustet og vulgær personlighed, der alligevel formår at forfører dem. Men de lokale i området vækker mistanke om, at noget er helt galt i lokalområdet, og ikke mindst med den nye nabo. I rollerne som heksene har vi Cher, Susan Sarandon og Michelle Pfeiffer. Imens den mystiske fremmed i bogstaveligste forstand bliver spillet djævelsk godt af Jack Nicholson.

Titel: The Witch / Prod. år: 2015

Er man til atmosfæriske heksefilm, der ikke kører på alle mainstream-tangenterne, og ikke har noget imod at tempoet ikke er super højt. Jamen, så skal man se ’The Witch’. Det er en historisk supernatural horror debutfilm skrevet og instrueret af Robert Eggers, der viser store fortællerkræfter. Det er en isende historie om et dybt kristen familie, der smides ud af et lokalsamfund, og må leve ude i Guds frie natur. Men hurtigt går det op for dem alle sammen, at Gud ikke eksisterer i disse skovrige breddegrader.

Titel: The Crucible / Prod. år: 1996

I dette stærke og historiske drama skrevet af Arthur Miller, som er baseret på virkelige hændelser i den ny-amerikanske koloni-by Salem (Massachusetts) mellem 1692 -93, hvor et helt lokalsamfund går op i flammer og ondskab, da vilde heksebeskyldninger tager fart, og man indkalder til en lokal rets høring, hvor ”mænd af Gud” er den dømmende kraft. ’The Crucible’ var ikke en succes, da den kom frem, men den står stadigvæk som en utrolig stærk oplevelse. Ikke mindst pga. Daniel Day Lewis i hovedrollen, som spiller røven ud af bukserne. Kan varmt anbefales, men det er ikke just en ”hyggefilm” eller noget man bliver glad i låget af at se.

 

Der er mange andre film, som har hekse der kunne anbefales. Så nævnes bør ’Suspira’ (1977), ’Inferno’ (1980), ’Hocus Pocus’ (1993), ’The Craft’ (1996), ’Witch Hunters’ (2013), ’The Lords of Salem’ (2012), Witchfinder General (1968) eller ’Troldemanden fra Oz (1939). Så det er bare med at gå i gang før og efter heksebålet bliver tændt. Rigtig god Sankt Hans fra hele redaktionen! Nå ja, for resten… Hvad er din ynglings Sankt Hans film? Skriv endelig i vores kommentarfelt.

Copyright: Warner Bros., 2oth Century Fox, A24

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.