filmunivers

Skrevet den 19 december, 2017 | af Anders Bjerg

0

Denne dag i filmhistorien: 19. december

Imens vi stille og roligt (og for nogle måske panisk) nærmer os juleaften, sidder alle pulsskribenterne og holder dig og alle andre filmelskere opdateret med lidt lækkert juleguf i form af film trivia og spændende viden omkring decembermåned i filmhistorien!

Den 19. december er ingen undtagelse og vi har endnu engang fundet lidt sjovt frem fra gemmerne!

  • På denne dag, helt tilbage i 1971, så Stanley Kubricks kontroversielle værk, ‘A Clockwork Orange’, dagens lys ændrede endnu engang, enemand, måden vi ser og oplever film på… Filmen blev modtaget med meget blandede meninger og det er ikke svært at forstå, da filmen selv den dag i dag, ikke ligefrem er nogen behagelig oplevelse. Desuden fik filmen en X-rating i USA, som ellers kun tilhørte pornogenren på det tidspunkt og Kubrick skubbede virkelig til mange grænser med filmen – især når man tænker på, at 70’erne kun lige var startet på dette tidspunkt! Filmen er baseret på Anthony Burgess’ novelle og har Malcolm McDowell i hovedrollen.

 

  • I 1974 udkom den niende James Bond film, som havde titlen ‘The Man with the Golden Gun’ og med en fabelagtig Christopher Lee på rollelisten som filmens skurk!

  • 1979 var året var endnu en klassiker så dagens lys, nemlig ‘Kramer vs Kramer’, som havde to kæmpe stjerneskuespillere på rollelisten, Dustin Hoffman og Meryl Streep. Filmen vandt Oscarstatuetten for Bedste Film og blev desuden varmt modtaget især for sin skildring af skilmisse, komplicerede forhold og forældremyndighed.

 

  • Året efter, i 1980, udkom Scorseses fantastiske drama om bokseren Jake LaMotta, portrætteret af en Robert DeNiro i topform! Filmens status har kun vokset sig endnu større med årene og mange anser den for Scorsese og DeNiros bedste film…

 

  • I 1986 skulle det vel ikke være endnu en storslået film der har premiere? Jo, det kan du lige tro… Det er nemlig krigsdramaet ‘Platoon’, instrueret af Oliver Stone og med folk som Charlie Sheen, Willem Dafoe og Tom Berenger på rollelisten… Filmen gik hen og vandt en Oscar for Bedste Film det efterfølgende år.

 

  • Èn af de største filmsucceser nogensinde, som desuden lykkedes i at genskabe selvsamme succes hele tre gange i træk, udkom på denne dag tilbage i 2001. Det er også én af de mest populære filmuniverser nogensinde – selv før filmene overhoved var udkommet… Vi snakker selvfølgelig om Ringenes Herre og den første film i serien, ‘The Fellowship of the Ring’, som altså lavede historie på denne dag. Med en åbningsweekend på 47 millioner dollars samt en global indtjening på hele 871 millioner dollars – kun i åbningsweekenden – taler vidst for sig selv…

  • Jamen, skete der virkelig ikke andet end en masse kæmpesucceser fik premiere? Jo da, men det er altså åbenbart dagen, hvor man skal udgive sin film, hvis man ønsker masser af succes. Men når det så er sagt, så er der også en populær skuespiller, som har fødselsdag i dag. Han har oplevet masser af succes gennem sin karriere og især de seneste år ser ud til at give ham den ultimative stjernestatus som man som skuespiller vel altid går og drømmer om… Manden hedder Jake Gyllenhaal og har leveret nogle kraftpræstationer på det sidste, bl.a. med filmene ‘Prisoners’ og ‘Nightcrawler’ i nyere tid, samt de tidligere gennembrudsfilm ‘Donnie Darko’ og ‘Brokeback Mountain’. Tillykke til Jake!

Tags: , , , , , , , ,


Om skribenten

/ Film er en fantastisk udtryksform, som jeg elsker at blive informeret, stimuleret og provokeret af. Der er uendelige muligheder, genre og stilarter gemt i filmmediet og jeg brænder for at finde og opleve hver og en. Film har forskellige udgangspunker, og det er også, hvad jeg er determineret på at bedømme ud fra. En god film er en film, der lykkedes på sine egne præmisser... hvad de så end måtte være.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑