filmnyheder

Skrevet den 27 november, 2018 | af Jakob Sørensen

0

Dødsfald: Bernardo Bertolucci

Det er som om at folk dør som fluer for tiden, for denne gang har filmverden mistet Bernardo Bertolucci. Et navn der måske ikke siger det moderne mainstream-publikum noget, men for nørderne og dem som elsker europæiske art-house, ja så er dette et stort tab. Manden vandt “lifetime achievement” prisen i Cannes tilbage i 2011, og med god grund.

 

For hans eftermæle er i den grad gloværdigt, men mange spændende og et par kontroversielle titler. ‘Medløberen’ fra 1970, som enhver burde se straks, hvis titlen ikke sige en noget. Det samme kan man også sige om ‘Sidste Tango i Paris’, som han lavede et par år senere. Dette er vel nok hans mest kontroversielle film, hvor Marlon Brando og Maria Schneider mødes i en forladt parisisk lejlighed, og deler rigelig med kropsvæsker. Storfilmen eller miniserien (kommer an på hvilken version man har set) ‘1900’, med Robert De Niro og Gérard Depardieu, som denne skribent finder meget overvurderet, men fred være med det. ‘Den sidste kejser fra 1987, som gav ham både en oscarstatuette for bedste instruktion og film. Dette er klart en af de bedste biografi-film, som nogensinde er lavet. Senere hen lavede han f.eks. ‘The Dreamers’ fra 2003, som blev bandlyst fra de amerikanske biografer pga. dens mange scener med nøgenhed og sex.

‘Sidste Tango i Paris’, Copyright: United Artists

Bertolucci var ikke kun kendt for ikke at være bange for at putte nøgenhed i sine film, men også for at være en modig filmskaber, der tit lavede lange og komplekse kamera-bevægelser. Han har minsandten også en stjerne på The Hollywood Walk of Fame, hvilket er godt gået for en instruktør, der ikke var kendt for at lave store Blockbustere og andet, som vi kender traditionelle amerikanske film for. Han blev 77 år.

‘The Dreamers’, Copyright: Universal

 

 

Tags:


Om skribenten

Har været filmnørd siden jeg som 4½ årig lokkede min far ind og se den første af Tim Burtons Batman film... og så var jeg solgt til stang lakrids.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑