filmnyheder

Skrevet den 15 april, 2018 | af Jakob Sørensen

0

Dødsfald: Milos Forman

I går mistede verden en af de hel store filmskabere! Milos Forman var en auteur der mestrede den personlige fortælling, og selvom han ikke var den mest alsidige og aktive i branchen, så formåede han i den grad at sætte sit aftryk.

Den tjekkiske fødte instruktør brød internationalt igennem i 1975 med ’One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ (på dansk ’Gøgereden’), der klart er i blandt de bedste film som nogensinde er lavet. Jack Nicholsons giver nok sin bedste præstation, som han fortjent vandt en oscar for (Forman vandt for bedste instruktion).

Copyright: Warner Bros. / United Artist

I 1984 lavede han den ligeså mesterlige ’Amadeus’, om komponisten Mozart, eller rettere sagt hans rival Antonio Salieri, i et faverigt periode drama, der føles autentisk, selvom meget er ren opdigtning (nu er manuskriptet også bygget på et skuespil). Denne film gav Formans anden Oscar for bedste instruktion.

Copyright: Warner Bros.

1996 bød på ’The People vs. Larry Flynt’ om den amerikanske forlægger af frække magasiner (b.la. Hustler) Larry Flynt, som havde et turbulent privat såvel offentlig liv. Ganske god film, som måske er en af Formans mest undervurderede film, ikke blandt anmelderne som var ganske positive, da filmen kom ud. Men af publikummet, der enten kan lide eller ikke lide filmen.

‘The People vs. Larry Flynt’ – Copyright: Columbia Pictures / Sony

Formans sidste interessante film (for mig) ‘Man on the Moon’ udkom i 1999. Denne gang var det også en biografisk fortælling, som handler om komikeren Andy Kaufman der satte nye rammer for komik, og vis knald sorte humor skabte vrede i blandt visse dele af den amerikanske befolkning. Jim Carrey spiller mesterligt Kaufman, og Forman synes at have fuldstændig styr på den personlige fortælling om denne sære, men ikke desto mindre vigtige komiske pioner.

‘Man on the Moon’ – Copyright: Warner Bros.

Milos Forman nåede i alt at lave 20 film, hvis man tager kort, dokumentar og tv-film med. Han var et unikt filmisk talent, som man kunne lærer meget af. Tak for oplevelserne, Milos!

 

Tags:


Om skribenten

Har været filmnørd siden jeg som 4½ årig lokkede min far ind og se den første af Tim Burtons Batman film... og så var jeg solgt til stang lakrids.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑