filmnyheder

Skrevet den 17 april, 2018 | af Jakob Sørensen

0

Dødsfald: R. Lee Ermey

For et par dage siden mistede vi skuespilleren R. Lee Ermey, der nok mest er kendt for hans højtråbende og bandeords omsvævrende rolle som oversergent Hartman i ’Full Metal Jacket’. Men Ermey har lavet meget skuespil end bare denne rolle, og kigger vi nærmere, så havde han bestemt et glorværdig cv.

Ermey tjente i det amerikanske marinekorps i 11 år, og var involveret i Vietnamkrigen i 14 måneder. Han flyttede til Filippinernes hovedstad Manila, hvor han på byens universitet studerede kriminologi og drama. Hans erfaring i Vietnam som i hæren, gjorde ham oplagt til jobbet som teknisk rådgiver, da Francis Ford Coppola tog sit filmhold med til Filippinerne, for at lave ’Apocalypse Now’ (på dansk ’Dommedag Nu’). En produktion som var velkendt for at være overrendt af problemer og kaos, der næsten drev Coppola bogstaveligt til randen af selvmord. Rollen som teknisk rådgiver var ikke det eneste Ermey gjorde. Han fik også en meget lille rolle, som helikopterpilot i den berømte scene, hvor den amerikanske hær angriber en viet cong landsby, imens Richard Wagners opera Valkyrien brager løs i baggrunden.

Ermey fik efter da et par andre jobs som teknisk rådgiver og et par roller hist og her, men det var mødet med Stanley Kubrick og filmen ’Full Metal Jacket’ (1987), der ændrede hans liv. Der er mange rygter om hvordan Ermey fik rollen som oversergent Hartman, som klart er filmens mest mindeværdige karakter. Men en ting er sikkert…. Ermey blev igen hyret som rådgiver, og skulle b.la rådgive den skuespiller der oprindelig spillede Hartman. En af rygterne, eller historierne om man vil, er at Kubrick havde et ophedet skænderi med Ermey, der udløste en sværm af de mest afskyelige bandeord, hvilket ikke chokerede Kubrick, men derimod imponerede ham. Derfor fik Ermey rollen, men også fordi han i sin militærkarriere havde den samme position/rang som hans karakter, og uden tvivl havde en gigantisk aura af autoritet. Ermey var heller ikke en som hang fast på manuskriptets skrevne ord, så langt de fleste af de replikker og bandeord som kommer ud af hans mund er ren improvisation.

Efter succesen med ’Full Metal Jacket’, der væltede tilbud fra både film og serie ind af Ermeys brevsprække. Af de filmroller han tog imod, bør nævnes den racistiske borgmester i Alan Parkers ’Mississippi Burning’ (1988)… En lalleglad tv-præst i komedie-actionfilmen ’Fletch Lives’ (1989) med Chevy Chase i hovedrollen… General i science fiction-gyseren ’Body Snatchers’ (1993)… Som dommer i ’Murder in the First (1994)… Politiinspektøren i David Finchers mesterlig thriller ’Seven’ (1995)… Han lagde stemme i animationsfilmen ’Toy Story’ (1995)… Gjorde grin med sig selv i Peter Jacksons gyser-komedie ’The Frighteners’, da han spiller en afdød oversergent Hartman (selvom karakteren blot krediteres som ”sergenten”).

Ermey i ‘The Frighteners’ – Copyright: Universal Pictures

Ja, der er mange rolle og film man kunne nævne, og dem er der en overflod af. Men Ermey spillede for det meste karakterer, der mildt sagt ikke var særlige empatiske og skægge, men han fik chancen for at spille med i en komediefilm i den måske ikke særlige fremragende ’Evil Woman’ (2001), hvor han klart er filmens skæggeste person. Det som den nyere generation nok kender ham mest for, er hans rolle i remaket (plus prequel) til ’The Texas Chainsaw Massacre’ (på dansk ’Motorsavsmassakren’). Her spiller han Sheriffen, der ikke just opretholder loven, men er familiemedlem med Leatherface og resten af hans klan, der lokker uskyldige ofre til deres kannibalistiske middagsbord. Ermey er klart filmens mest skræmmende person, og når man er mere skræmmende end ham med motorsaven, så beviser det hvor god en skuespiller Ermey var.

Ermey i ‘The Texas Chainsaw Massacre’ – Copyright: New Line Cinema / Platinum Dunes

Jeg kommer hvert fald til at savne hans møgfald og stærke autoritet. Tak for gode filmoplevelser, Ermey!

Tags: , , , ,


Om skribenten

Har været filmnørd siden jeg som 4½ årig lokkede min far ind og se den første af Tim Burtons Batman film... og så var jeg solgt til stang lakrids.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑