pulsen

Skrevet den 27 august, 2013 | af Kofi Lawson

0

Elysium sampler Blade Runner…?

Elysium har sin gang i de danske biografer, men låner den “lidt” fra en kult-klasikker? (Spoiler Alert!)

‘Blade Runner’ havde premiere i 1982, med Harrison Ford i hovedrollen og Ridley Scott (Alien, Gladiator, Prometheus osv.) som instruktør. Med denne kombination af talent ville man gå ud fra at filmen var en oplagt succes.Men nej! Blade Runner blev ikke særligt godt modtaget i biografer verden over, enten fordi den tog fat på emner som var forud for deres tid eller pga. de mange stor film som kom ud samme år bl.a. (E.T, Rocky 3, The Thing, Tron og Conan the Barbarian)

Jeg tror personligt på den første påstand…

blade runner

Temaer

‘Blade Runner’ er baseret på Philip K Dick’s bog ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ , og foregår i en dystopisk fremtid, hvor forurening, overbefolkning og eksistensen af  androider (robotter der ligner mennesker) som slavearbejdskraft på de nye planeter ,som menneskeheden flytter til pga. forureningen og overbefolkningen.

Disser temaer set med nutidens briller, virker meget realistiske når det kommer til diskussionen om hvordan vores verden kommer til at se ud i fremtiden. Verdensbefolkningen stiger,forurening er et stigende problem og menneskets teknologiske udviklingen kan udvikle sig til at robotter indtager vores verden.

Det er netop disse temaer der for mig er med til at gøre historien spændende, fordi de sætter stemningen, som er dyster hele vejen igennem.

I 1982 var disse temaer måske en anelse for barske for biografgængere.

Visuelt

‘Blade Runner’ foregår i Los Angeles 2019, men ligner mere Tokyo 2019 (tætbefolket og fyldt med neon lys).

Der er flyvende biler og mennesker i alt slags funky tøj, som godt kan ligne nutidens hipstere gone wild.

Blade Runner blander også sci-fi og film noir på en fed måde. Visuelt kommer det til udtryk gennem en masse regn og en detektiv lignende figur i en stor trenchcoat.

Blade-Runner_cityscape

Eftermæle

Gennem 90’erne opbyggede filmen en kultfølge, hvilket resulteret i at der blev udgivet en final cut og en directors cut version af filmen.

Der er også opstået en genre inden for film og litteratur ”Cyberpunk” inspireret af filmen.

Cyberpunk er en genre der fokusere på det dystre fremtidsbillede, hvor teknologien spiller en stor rolle.

Dette ses i film som The Matrix, 12 Monkeys, Minority Report og stort set alle sci-fi film efter 1982 som ikke handler om gamle mænd i badekåber med lyssværd.

matt damon 3

’Elysium’ har nu sluttet sig til rækken af film som deler temaer, visuelle elementer og karaktertyper med ’Blade Runner’.

Temaer

’Elysium’ har det til fælles med ’Blade Runner’ at den også tager stilling til fattigdom og overbefolkning, forurening og hvordan de bedre stillet flytter væk fra Jorden. Der findes også robotter i Niel Blomkamps univers og de er til for at tjene menneskeligheden, ligesom i ‘Blade Runner’.

Visuelt

‘Elysium’ foregår i  år 2154 med udgangspunkt i Los Angeles hvor hovedpersonen Max (Matt Damon) bor, og dette er også tilfældet med ’Blade Runner’ hvor hovedpersonen Deckard bor, dog i 2019. Visuelt kommer det til udtryk med tætpakkede bygninger, masser af forurening og mennesker af forskellige etnicitet  levende side om side.

Der er også flyvende køretøjer i ’Elysium’ som bevidner det teknologiske fremskridt, ligesom i ’Blade Runner’.

Elysium - 3

Karaktertyper 

To karakterer fra ’Elysium’ er interessante i ’Blade Runner’ sammenhæng. Kruger (Sharlto Copley) er agenten/mennesket som tjener borgerne på Elysium, men mister sin menneskelighed og bliver mere maskine end menneske.

Blade Runners, Roy Batty (Rutger Hauer) er maskinen som også skal tjene menneskeligheden, men som opdager gennem sine oplevelser at han hellere vil være menneske end maskine.

 krugerroy

John Carlyle som er grundlægger og CEO af Armadyne, firmaet der står bag stort set alt form for kunstig intelligens og teknologi i ’Elysium’, fra robotter til køretøjer. Han er symbol på fremtidens grådighed og ekstrem kapitalisme og der er ingen tvivl om sammenhængen mellem ham og Dr. Eldon Tyrell (Joe Turkel) ejeren af Tyrell Corp., fra ’Blade Runner’. Dr. Tyrell er det tætteste man kommer på gud i Blade Runner universet, da han skaber liv i form af androider og er i besiddelse af enormt rigdom.

carl 2

Hos Filmpuls.dk mener vi at ’Blade Runner’ er den mest indflydelsesrige sci-fi film der nogensinde er lavet, og med ‘Elysium’ er vores påstand endnu engang blevet bekræftet.

Er du enig med os så smid en kommentar…..

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on RedditEmail this to someone


Om skribenten

Sci-fi nørd med en svaghed for Denzeeeeel.. (altså som skuespiller)Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑