Fem fantastiske fængselsdramaer

Fængselsdramaer har det med at sidde i os lang tid efter vi har set dem. De er barske, umenneskelige og enormt rørende. Det fleste film i denne genre er ikke for sarte sjæle.
I forbindelse med den nye filmatisering af ‘Papillon’ (læs vores anmeldelse her), har vi fundet fem fantastiske fængselsdramaer frem. Hvilket fængselsdrama er dit yndlings?

Papillon (1973)

Columbia Pictures

Den vanvittige og sande fortælling om pengeskabstyven Henri ‘Papillon’ Charriére, der uskyldigt bliver dømt for mord. Han ender i en fangearbejdslejr på Fransk Guyana i Sydamerika og selvom der ingen steder er at flygte hen, så forhindrer det ikke Papillon i at forsøge. Historien suger sin tilskuer til sig, idet den langsomt kryber ind under huden, med den detaljerede beretning om Papillons skæbne. Filmen rammer en hårdt emotionelt, og Steve McQueen og Dustin Hoffman leverer begge en af deres bedste præstationer nogen sinde. Vi blev dybt rørt over begge og både McQueen og Hoffman synes at skubbe grænserne for deres eget arbejde.

Camp X-Ray

Beth Dubber

Kristen Stewart spiller fængselsbetjenten Amy Cole, som bliver venner med en af de indsatte på Guantanamo. Imens venskabet bliver tættere, begynder Amys holdninger og livssyn at vakle og forandre sig. Det er en enormt rørende film, med et fantastisk budskab om at vi skal være åbne overfor hinanden og hvor vigtigt det er at tale sammen og lytte til andre. Det er spændende at se Kristen Stewart som den enlige kvinde i et af verden mest kendte og barske fængsler.

The Shawshank Redemption

Castle Rock Entertainment

Nok den mest oplagte film at have med på denne liste, er den store klassiker ‘The Shawshank Redemption’ som af flere er blevet kårret til verdens bedste film. Filmen er baseret på en af Stephens Kings mindre overnaturlige romaner. Andy Dufresne bliver uskyldigt dømt for mordet på sin kone og hendes elsker. Han ender i fængslet Shawshank Redemption hvor han får et tæt forhold med fangen Ellis Boyd ‘Red’ Redding, spillet af Morgan Freeman.
Der er ikke nogen tvivl om hvorfor denne film er blevet så ikonisk, da fortællingen er spændende og knugende, og karakterne nogle man ender med at holde dybt af. Skuespillet er i verdensklasse, og virkemidlerne fantastiske. Dette er klart en must-see klassiker.

R

Olive Films

‘R’ er en enormt barsk dansk film, om fangen Rune som sidder i Horsens Statsfængsel og distribuerer narkotika mellem afdelingerne. Filmen er Tobias Lindholms (‘Kapringen’, ‘Krigen’) instruktørdebut (Han instruerer sammen med Michael Noer) og er en af Pilou Asbæks første hovedroller. Det er også første gang vi møder Roland Møller som skuespiller (Fun Fact: Roland Møller har selv sidder inde i Horsens Statsfængsel). Især filmens lydside skal fremhæves som formidabel. Det er en virkelig hård og voldelig film, som let kan sidde fast i dig flere dage efter.

The Green Mile

Warner Brothers

Tom Hanks spiller fængselsbetjenten Paul Edgecomb, som arbejdet på dødsgangen i USA. En dag ankommer fangen John Coffey, som er kæmpestor og dømt for børnemord. Men han har også nogle mystiske overnaturlige kræfter, og så virker han som en rar og uskyldig mand. Som tilfældet med ‘The Shawshank Redemption’ er det endnu engang Stephen King som har skabt historien. Denne setting, i et fængsel med dødsdømte fanger, er enormt interessant, samtidig med det får følelserne og tankerne til at få en ægte rutsjebanetur. Både Tom Hanks og Michael Clarke Duncan (som John Coffey) gør det fabelagtigt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.