The butler
Copyright: SCANBOX

Filmanmeldelse: The Butler

Så er der serveret historisk drama af høj klasse.

’The Butler’ går sin gang i de danske biografer og her er filmpuls.dk’s anmeldelse. (omsider!)

Lee Daniels, instruktøren bag ’Precious’ (2010), er tilbage med endnu en stærk film om at være sort i USA. Denne gang er det med et historisk perspektiv og med en noget atypisk titelkarakter.

Historie

I ‘ The Butler’ vokser den sorte Cecil Gaines (Forest Whitaker) op under slavelignende forhold med hårdt arbejde i bomuldsmarkerne og sadistiske plantageejere. Men den unge mand har en stærk vilje til at overleve og får stablet en ny tilværelse på benene efter han flygter og får arbejde som tjener for rige, hvide amerikanere. Cecil viser sig hurtigt at være god til sit nye erhverv, og talentet fører mange år senere til drømmejobbet som butler i Det Hvide Hus. I Det Hvide Hus bliver han vidne til en af landets politisk set mest turbulente perioder, da han tjener hele otte præsidenter over tre årtier. Samtidig forsøger Cecil at være en god familiefar i en brydningstid fuld af racespørgsmål.

Titelkarakteren i ’The Butler’ er, modsat tidens biografiske trend, en fiktiv person inspireret af en artikel i Washington Post fra 2008. Men alle de politiske personligheder er alle fra virkelighedens verden.

Der er ingen tvivl om, at ’The Butler’ er en historisk film, da den følger Cecil fra 1926 til 2008. Filmen placerer Cecil i en periode af amerikansk historie, hvor afroamerikanere går fra at være undermennesker, til at skulle kæmpe for deres rettigheder i 1960’erne, til derefter at skulle finde deres identitet gennem Black power og disco-æraen i 1970 og 80’erne.

Filmen formår på bedste vis at flette Cecil’s historie ind i den amerikanske historie og at Cecil’s arbejdsplads, Det Hvide Hus, spiller så stor en rolle i filmen gør det blot mere underholdende. Det er også fedt og forfriskende, at man baserer et historisk drama på en fiktiv person, fremfor udelukkende at gå på ’oscar-jagt’ ved at lave en film, som ’Lincoln’ eller lign., hvor en historisk personlighed portrætteres ned til mindste detalje (dette ur har rent faktisk tilhørt Lincoln….)

Ved at portrættere en fiktiv karakter i et historisk perspektiv, slutter man sig til film som ’Ben Hur’(1959) ’Forrest Gump’(1994) og ’Inglourious Basterds’(2009).

’The Butler’ er som nævnt et historisk drama, men selvom emnet er dybt seriøst, så synes jeg, at filmen formår at underholde og fortælle historien om en mand, der gennem hårdt arbejde og loyalitet overfor kollegaer, venner og familie overvinder alle forhindringer samtidig med at han vinder alles respekt. (Forrest Gump anyone???)

Skuespil

Forest Whitaker er super som Cecil Gaines og gør alt for at karakteren er klart defineret.

Cecil Gaines er en butler og skal servere, men Whitaker giver rollen en pondus og personlighed, som gør karakteren interessant i hele filmen.

David Oyelowo spiller Louis, søn til Cecil Gaines, som aggressivt går ind i borgerrettighedskampen. Det skal siges at (hold fast) David Oyelowo er Louis Gaines fra 17 års alderen til han nærmer sig de 70 år. Af en mand på 37 år er det super godt gået og han ender da også med at stjæle en stor del af billedet i filmen.

Der er mange store stjerner i filmen: Cuba Gooding Jr., Lenny Kravitz, Terrence Howard, Alan Rickman, John Cusack, Robin Williams, James Marsden, Liev Schreiber, Minka Kelly, Jane Fonda, Mariah Carey og Oprah Winfrey. Alle leverer skuespil af høj kvalitet og forsvinder ind i deres roller – selv Robin Williams som er mest kendt for hans komiske roller, gør det godt som Dwight D. Eisenhower, USA’s 34. præsident.

Visuelt

Visuelt er ’The Butler’ en flot film. Der er kælet for detaljerne og man bliver taget tilbage i tiden. Alt er gengivet ned til mindste detalje, lige fra Det Hvide Hus og præsidenterne til det motel Martin Luther King blev skudt på. Alt i alt en flot film!

Musik og lydbillede

Da filmen er et historisk drama, som strækker sig over flere årtier, afspejles dette også via lydbilledet, der ændrer sig gennem årtierne med kendte hits fra Frank Sinatra i 50’erne, James Brown i 60’erne, Gladys Knight i 70’erne osv.

 

 

 

Kort fortalt
Lee Daniels har gjort det igen! The Butler er en fremragende og underholdende film med et seriøs tema. Alle detaljer er kælet for og man får en troværdig tidsrejse tilbage i amerikansk historie.
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede
LÆSERNES BEDØMMELSE0 stemmer
5