komedie

Skrevet den 4 august, 2016 | af David Moser

0

Filmanmeldelse: Captain Fantastic

Dybt i en nordamerikansk skov opdrager det idealistiske ægtepar Ben og Leslie Cash deres seks børn isoleret fra samfundet. Da en tragedie rammer familien, må Ben og børnene på en lang køretur til New Mexico og børnenes første møde med resten af verden.

Historie

Ben og Leslie Cash har begået en imponerende flok unger. De seks børn, i alderen 5-6 til de sene teenageår, er alle imponerende pragteksemplarer, både fysisk og mentalt, takket være deres noget særprægede opvækst uden den dovne og kommercielle forbrugerkultur og verden udenfor. Bjergbestigning eller kvantefysik, you name it.

Fotograf: Stéphane Fontaine

Dagene i paradis lakker dog mod enden, da mor Leslie, efter en længere indlæggelse for bipolar lidelse tager sit eget liv. Da Ben (Viggo Mortensen) kontakter sine noget fremmedgjorte svigerforældre, bliver han både forbudt at vise sig til begravelsen, og at Leslie stik imod eget ønske vil komme til at få en kristen begravelse. Det afskrækker naturligvis ikke den titulære Captain Fantastic og hans seks filosofkonger, som straks drager på road trip i en gammel bus. “Power to the people. Stick it to the Man.” Lad bare verden komme an.

Til trods for at det er en stærk sorg der driver begivenhederne, er det lidt af en feelgood film, næsten uden at kamme over til Disney niveau. Næsten. Efter at have rejst en række spørgsmål, hvor man som seer føler sig draget til at tage stilling, løber det desværre lidt ud i sandet i sidste halvdel af filmens sidste akt. Det er virkelig ærgeligt, da filmen ellers har en tankevækkende konflikt som centrum, hvor ingen har helt ret. Man får et mere nuanceret syn på Ben, som han tvinges til at forlade sit selvskabte paradis, og på hans opdragelsesfilosofi. For ja, de kan gøre sig i finlitteratur, mestre 12 sprog, og flå en hjort. Men kan de begå sig i den “virkelige” verden?  Er det opdragelse eller indoktrinering? Hvordan kan du påstå at være fritænker hvis du adlyder blindt? Forfatter/instruktør  Matt Ross mister desværre modet undervejs og falder tilbage i en feelgood familie fortælling. Det lykkedes, men føles alt for sikkert.

Fotograf: Cathy Kanavy

Skuespil

Lad os få det af vejen med det samme: Nej, der er ingen af de seks børn der spiller forfærdelig dårligt. Der er naturligvis en smule teenage angst, og det føles forfærdelig kliché, men sådan er teen angst. Den ældste i flokken Bo (George MacKay – kendt fra Pride og Modstand) har mest tid på skærmen af flokken, og han er heldigvis opgaven voksen.

Kilde: Scanbox.com

Viggo Mortensen leverer en karismatisk og inderlig præstation som Ben Cash. Han favner både den elskende far, den sørgende ægtemand og den skiftevis inspirerende og disciplinerende guru. Captain Fantastic er absolut blandt hans bedste film og han føles skræddersyet til rollen.

Visuelt

Det står klart allerede fra filmens første øjeblik at fotograf Stéphane Fontaine ved hvad der gør et godt billede. Alt tager sig fantastisk ud, det være sig en solopgang eller en trailerpark. Desværre dvæles der alt for ofte alt for længe ved samme indstilling. Jeg ved ikke hvad jeg skal med de ekstra sekunder. Til tider virker det næsten som om at filmen venter på at man får øje på noget der ikke er der.

Musik og lydbillede

Komponist Alex Somers, kendt for sit samarbejde med det islandske band Sigur Rós, har givet filmen en lydside der snildt kunne have været et Sigur Rós relateret projekt. Æterisk, atmosfærisk og drømmende. Lyden af at svæve.

Filmanmeldelse: Captain Fantastic David Moser
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: Captain Fantastic lander et fornuftigt sted mellem ’Into the Wild’ og ’Little Miss Sunshine’, men kunne og burde have haft en stærkere slutning. Viggo Mortensen lever op til navnet og er absolut fantastisk. Det vil ikke overraske mig det mindste hvis han høster et par nomineringer for rollen.

5


User Rating: 3.2 (2 vurderinger)


Om skribenten

Superhelte nørd med en forkærlighed for noir, koreansk film og historisk drama. Besidder en ustyrlig trang til at delagtiggøre sine omgivelser i holdninger til løst og fast, hvilket er grunden til han i dag er at finde på Filmpuls.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑