'Dallas Buyers Club' er bevægende og dramatisk, som er suppleret a..." /> Filmanmeldelse: Dallas Buyers Club - Filmpuls

drama McConaughey spiller Ron Woodroof, som er hovedrollen i 'Dallas Buyers Club', som er baseret på en virkelig historie fra 80'erne. Jared Leto og Jennifer Garner spiller også fremtrædende karakterer i filmen. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk

Skrevet den 6 februar, 2014 | af Shamaila Ahmad

0

Filmanmeldelse: Dallas Buyers Club

‘Dallas Buyers Club’ er bevægende og dramatisk, som er suppleret af stærke præstationer fra både McConaughey og Leto!

Bliv revet med i denne bevægende og dramatiske historie om en mands kamp mod HIV/AIDS i midten af 80’erne; En tid hvor sygdommen kun var kendt som  ”bøssesygdommen”. Dallas Buyers Club er baseret på en virkelig hændelse, hvor vi følger Ron Woodroof (Matthew McConaughey), en redneck rodeocowboy som gør sit livs mission til at tage kampen op mod sygdommen og samtidig undergå en massiv personlig udvikling.

Historie

Vi lægger ud i midt 1980’erne, hvor hovedpersonen Ron Woodroof (spillet af Matthew McConaughey) bliver konstateret med sygdommen HIV/AIDS. Ron får at vide, at han kun har kort tid at leve i, nærmere kun 30 dage, men det slår ikke den stædige rodeocowboy af tyren. Selvom Ron har svært ved at affinde sig med ”bøssesygdommen”, vælger han at tage kampen op og søger viden omkring hvordan sygdommen kan behandles. Hurtigt finder Ron dog ud af, at der ikke findes nogle mirakelkure eller tryllepiller, der kan fjerne sygdommen helt, men derimod kun medicinalindustriens medikamenter, der kan hjælpe ham med at forlænge hans liv. Det viser sig dog midlertidigt at den medicin Ron modtager kun forværrer hans tilstand, og derfor søger han uden for USA’s grænser for medicin.

Dallas Buyers Club handler om Ron Woodroof (Matthew McConaughey) der kæmper for at overleve sin sygdom aids. Han tager alle midler i brug, og begynder at søge ud over de amerikanske grænser for at få medicin, der kan hjælpe ham og alle andre aidssyge. Rørende film, læs hele anmeldelsen her på filmpusl.dk.

På trods af forbud fra sundhedsmyndighederne, begynder Ron at importere medicin fra Mexico, hvorefter han danner en speciel klub –  ”Dallas Buyers Club”, hvor andre HIV/AIDS smittede patienter kan købe medicinen. Til at hjælpe sig med at køre forretningen, allierer han sig med den noget feminine og transseksuelle Rayon (Jared Leto), der også er ramt af AIDS. Selvom Ron har sin skepsis, viser det sig efterhånden, at Rayon er en udpræget dygtig sælger og formår at skabe en god forretning for både ham selv og Ron. En forretning der viser sig at blive en livsmission for Ron og en hjælpende hånd til de AIDS/HIV-ramte i Texas.

Matthew McConaughey spiller Ron Woodroof i den bevægende film 'Dallas Buyers Club', der er baseret på virkelige hændelser. På filmpuls.dk kan du læse hele anmeldelsen af filmen. Vi giver høje stjerner, som filmen fortjener.

Dallas Buyers Club  er ikke kun en film om Ron Woodroofs kamp mod FDA og hele USA’s sundhedssystem, men ligeså meget også en film omkring hovedpersonens forvandling fra en uddannet redneck der arbejder som deltids rodeocowboy til en dygtig, sofistikeret og højtrespekteret forkæmper for det AIDSramte mindretal i Dallas i 80’erne.

Både min anmelderkollega (Jeppe) og jeg var begge enige om at filmen formår at informere, uden at diktere. Filmen er på mange måder ret ”straight-forward” uden alt for forudsigelige cliff-hangers, hvilket på sin egen måde er unikt. Man sidder ikke og venter på den store omvæltning, hvilket giver en ærlig og troværdig historie.

Skuespil

Matthew McConaughey spillede sin rolle fænomenalt. Han er en utrolig dygtig skuespiller, og spiller rollen ekstremt troværdigt. Man opnår en dyb respekt for manden der startede ud med at være en udpræget homofob, til en mand der formår at blive mere human og medmenneskelig. McConaughey fordybede sig virkelig i sin figur, og han havde bl.a. lavet en del research omkring Rons liv, inden filmens optagelser. McConaughey tabte sig imponerende 25 kg til rollen, for at portrættere en patient med AIDS.

Jared Leto er endelig tilbage i filmbranchen, og han gør det forrygende i rollen som transvestiten Rayon. Matthew McConaughey gør det også forrygende i hovedrollen som Ron Woodroof. Både Matthew McConaughey og Jared Leto er nomineret til dette års Oscar uddeling i kategorierne bedste mandlige hovedrolle (McConaughey) og bedste mandlige birolle (Jared Leto). Læs filmpuls' vurdering af filmen.

Jared Leto, der spiller rollen som den vittige og sjove Rayon, performer også sublimt i filmen. Leto har ikke været så aktiv på Hollywoodscenen indenfor de seneste 4-5 år. Men at vende tilbage på denne måde, er virkelig et fedt comeback. Man formår næsten at ”forelske” sig i Letos rolle og skuespil, at man nærmest skulle tro han var født til rollen. Vi er begge enige om, at det Leto gør så godt, det er, at han ikke overspiller rollen som en trans (som sikkert mange ville have gjort), og dermed giver karakteren autencitet og kant.

Jared Leto og Jennifer Garner har fremtrædende roller i filmen 'Dallas Buyers Club', hvor specielt Jared Leto fortjener en Oscar for hans pragt præstation! Læs hele anmeldelsen her på filmpuls.dk.

Jennifer Garner, som i øvrigt selv er født i Texas, spiller lægen Eve Saks. Garners rolle i filmen er set og oplevet før, og det er ikke hendes rolle der er det bærende element i filmen – hvilket jo giver god mening. Hun udfører rollen godt, men er til tider måske en anelse for kedelig.

Hverken min kollega eller jeg er ikke i tvivl om, at både Leto og McConaughey er de bærende karakterer i filmen, og begge roller er med til at give filmen dybde,  respekt og kant.

Visuelt

Dallas Buyers Club blev optaget på blot 25 dage! Dette kunne lade sig gøre fordi instruktøren Jean-Marc Vallée valgte at optage filmen uden brug af kunstigt lys, hvilket også giver filmen sit eget særpræg. Filmen bliver meget dogme-agtigt, hvilket vi personligt ikke synes gør noget.  Der er noget særligt intimt ved filmen, og det giver en ro til virkelig at nyde skuespillet og historien, uden for meget fokus på de visuelle elementer. Filmen skal jo portrættere 80’erne, hvilket bliver gjort  troværdigt ved hjælp af rekvisitter. F.eks. ser vi de klassiske store kasseformede briller, den transportable mobiltelefon, store PC’er etc.

Dalls Buyers Club er baseret på den virkelige historie on Ron Woodroofs kamp/overlevelse mod HIV/AIDS og FDA. Matthew McConaughey spiller hovedrollen Woodroof og Jared Leto spiller den transseksuelle Rayon. Overvejer du at se filmen, kan filmpuls varmt anbefale filmen! Læs hele anmeldelsen på filmpuls.dk.

Musik og lydbillede

Det amerikanske indie-rock band The Airbone Toxic Event har skrevet soundtracket ”Hell and Back” til filmen. Musikken passer godt til filmens tema, og er også blevet et stort hit i USA. Generelt gennem filmen er der anvendt typisk sydstatsmusik, såsom country og blues, til at sætte scenerne i filmen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on RedditEmail this to someone
Filmanmeldelse: Dallas Buyers Club Shamaila Ahmad

Dallas Buyers Club - premiere d. 6. februar 2014.

Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: Dallas Buyers Club er en fantastisk fortælling om en mands kamp mod HIV/AIDS og FDA i 80’erne. Filmen er meget unik, og gør et flot stykke arbejde med at kaste lys over et vigtigt stykke amerikansk historie. Ikke for at nævne et fænomenalt skuespil af både Matthew McConaughey og Jared Leto, som spiller hver deres roller til UG.

5.3


User Rating: 3.2 (3 vurderinger)

Tags: , , , , , ,


Om skribenten

Hudløs ærlig filmentusiast - helt ud til fingerspidserne! Kan lide stortset alle genre, og alt hvad Kevin Spacey og Tarantino rører ved, er et hit.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑