Framing Britney Spears
Copyright: The New York Times/TV 2

Filmanmeldelse: Framing Britney Spears

4

Dokumentaren ‘Framing Britney Spears’ har været på manges læber den sidste stykke tid og har fået de fleste til at råbe #FreeBritney. Nu er dokumentaren kommet til Danmark og kan ses på TV2 Play. 

Hvad handler den om?

Den 1 time lange dokumentar fortæller historien om Britney Spears, fra hun blev til en verdenskendt popstjerne helt frem til nutiden. Fokus er dog ikke på stjernens kunstneriske evner eller betydning for kultur og samfund. Dokumentaren maler derimod et billede af en kvinde, som bliver ødelagt og udnyttet af den sultne presse og menneskerne tæt på hende. Den ene del af dokumentaren viser hvor dårligt hun bliver behandlet af medierne, hvordan de er med til at ødelægge hendes image og mest af alt, hvordan de forfølger hende så ekstremt, at hendes liv bliver ødelagt og hun ender med psykiske problemer. Den anden halvdel viser hvordan popstjernen, grundet sin mentale tilstand, mister retten til at bestemme over sit liv og sin økonomi, og her opsætter dokumentaren argumenter for, at hendes far udøver en ondskabsfuld og grådig magt over hende.

Vil jeg anbefale det?

‘Framing Britney Spears’ viser et enormt interessant billede af pressen og hvordan offentligheden behandler kendte. Det er enormt skræmmende at se, hvordan medierne fra starten af total udskammer Britney for at have en sexet udstråling og for at spille på både sex og uskyldighed. Jeg er total chokeret over de spørgsmål hun får stillet under sine besøg hos diverse talkshow-værter og de overskrifter sladderpressen skriver om hende. “Du har de mest bedårende øjne. Har du en kæreste? Jeg er ikke led, hvad med mig?” spørger en måske 60-årig vært den kun 10-årig Britney Spears. Senere får den ældre version af Britney kommentarer som: “Alle taler om det – dine bryster”. På den vis, er det enormt spændende at se disse interviews i dag, og tænke på hvordan vi trods alt har rykket os en smule. Den ekstreme fokus på kvinders kroppe er naturligvis stadig hverdag i dag – men jeg føler stadig, at havde nutidens kvindelige celebrities fået de spørgsmål i dag, var der kommet en shitstorm. 

Framing Britney Spears
Copyright: The New York Times/TV 2

Pressens total uhæmmede indtrængen på kendtes privatliv og det faktum, at kendte ikke kan gå uden for en dør, uden der er mindst 10 paparazzifotografier efter dem, er dog stadig lige så skræmmende i dag. Vi lærte intet af Diana-ulykken. Det er uhyggeligt at se billederne af hvordan Britney bliver kørt længere og længere ud og hvordan fotograferne har ingen respekt for hende, hendes liv og hendes familie. 

Det er godt nok historien om hvordan Britneys far har værgemål over hende og udnytter hende økonomisk, der er blevet sat fokus på efter dokumentaren er kommet ud. Og den sag er også interessant at følge med i. Det meste handler om spekulationer og det er i høj grad fans der bliver interviewet. Jeg vil dog personligt mene at første halvdel om pressen, er den mest spændende, selvom anden del da også i høj grad sætter gang i tankerne og frustrationerne hos mig som seer.

Overordnet set er dokumentaren meget ensidig. Desværre bliver Britney ikke selv interviewet – hun holdes jo fanget af sin far, som kan bestemme hvad hun kan og ikke kan. Og de fleste “bad guys”, der bliver beskyldt for diverse ting, bliver heller ikke interviewet. Dog har de et interview med en paparazzifotograf, hvilket jeg er meget positivt stemt overfor – desværre synes jeg ikke de går særlig kritisk til ham. 

Overordnet set vil jeg i høj grad anbefale at man ser ‘Framing Britney Spears’. Især for at få et billede af hvordan vi, som samfund, behandler kendte – især kvinder. Og måske for at få din misforstået fordom om Britney Spears som en “crazy woman” ud af hoved.

Kort fortalt
'Framing Britney Spears' maler et skræmmende billede af hvordan presse og medierne kan ødelægge en person, og hvordan vi let kan udnytte kendte. Derved giver dokumentaren et vigtigt og relevant billede af nutidens samfund, og ikke kun om Britney Spears - og det er her jeg mener dokumentaren står stærkest og har sin berettigelse til at blive set af alle og enhver.
Din bedømmelse2 stemmer2.2199995560001
4

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.