dvd / blu-ray

Skrevet den 3 december, 2017 | af Anders Bjerg

0

Filmanmeldelse: Harry Potter og fangen fra Azkaban i 4K !!!

Efter at instruktør, Chris Columbus, tryllede siderne fra ’Harry Potter’ bøgerne om til en stensikker filmsucces, samtidig med at det lykkedes ham at holde universet gemt væk i sit eget hemmelige filmkammer gennem hele to fortryllende film, træder der nu en ny skikkelse ud af mørket, for at tage universet til fange under egen kommando, i et berygtet fængsel ved navn Azkaban… hans navn? Alfonso Caurón.

Selvfølgelig ved vi alle, at det er Sirius Black det hele handler om i denne omgang, som er den undslupne fange fra Azkaban, der tilsyneladende er ude efter Harry. Men manden som står for at styre løjerne, er den på daværende tidspunkt lettere ukendte mexicanske instruktør, Alfonso Caurón, som i den grad har fået sit navn på kortet i dag – og dette helt uden hjælp af magi! Eller tja, magien i ”Fangen fra Azkaban” gjorde bestemt noget godt for instruktøren, som gik hen og lavede filmhit som ’Children of Men’ og senest ’Gravity’, der desuden gik hen og vandt hele 7 Oscars!

Vi er nu nået til tredje kapitel af ‘Harry Potter’ sagaen, hvor vi finder ‘Fangen fra Azkaban’, som er en film, der gjorde en del større ændringer i det ellers velkendte Potter-univers! Missede du vores to forrige anmeldelser? Så kan du læse dem lige her og her – naturligvis også i 4K!

Filmen

Men selvom Alfonso Cauróns karriere startede lang tid før Harry Potter, så var dette filmen, der fejede døren for ham ved diverse Hollywood studier og gav ham den stjernestatus han fortjente. Men på daværende tidspunkt, var det faktisk lidt af et sats at hive en forholdsvis ukendt, udenlandsk instruktør ind til så stor en franchise som ’Harry Potter’. Heldigvis gav de ham godt med kreativ frihed og han endte med at skabe netop det ’Harry Potter’ univers, som vi kender i dag…

Væk var de trygge rammer tidligere opsat af Chris Columbus, som stilistisk set fulgte en form for ”eventyrs-skabelon” med sine film, der byggede en masse overfladisk magi op ind i mellem mere ekstravagante episodiske vendepunkter, der ikke altid lykkedes i at skabe en helstøbt film – en fortryllende rutsjebanetur, helt bestemt, men solidt filmhåndværk blev det aldrig til – i hvert fald ikke noget, der kunne måle sig med gedigen gode film. Heldigvis kom Alfonso Caurón til, som lod til at have lidt mere styr på tingene, samtidig med at han turde sætte sit eget præg på Potter-universet.

© Warner Bros.

’Harry Potter og fangen fra Azkaban’ – eller ’The Prisoner of Azkaban’ på originalsproget – virker anderledes lige fra start af. Den varme farvetone fra de forrige film er skiftet ud med mere blå og grønlige toner, der giver filmen et mere koldt ydre, der passer godt til historiens mere mørke kerne. Alt virker mere ubehageligt, farveforladt og beskidt, mens scenerne på Hogwarts også kommer i nye klæder – også bogstavlig talt, da Caurón har taget den beslutning om, at eleverne selvfølgelig ikke skal bære deres skoleuniform, når de ikke er i skole, men deres rigtige tøj. Dette alene giver filmen et andet visuelt look, der også fjerner vores hovedpersoner fra den mere rutineprægede dagligdag og giver følelsen af, at de er uden for deres element og må handle mere voksent og selvstændigt.

Selvom jeg personligt synes, at det måske går lidt for stærkt til sidst hen mod slutningen, hvor Caurón bevæger sig lidt let over den oprindelige romans sidste par kapitler, så lykkedes det ham virkelig at skabe en film, der konstant er i bevægelse, men som stadig bibeholder de mere magiske enkeltstående øjeblikke, der ikke direkte har med hovedplottet at gøre. Der er stadig lidt af Chris Columbus charme og glimt i øjet tilbage, hvis man kigger godt efter, men generelt er det en mere moden, mørk og spændende ’Harry Potter’ film, der møder os – fuld af visuelle lækkerier, vanvittig flotte landskabsoptagelser samt et plot der er fuld af magi, mystik, og ikke mindst monstre!

Billedkvaliteten

Til orientering, så er dagens anmeldelse udført med et 65” LG E6 OLED tv, en Yamaha RX-V781 receiver i et 5.1.2 setup (med følgende højtalere: Yamaha NS-555, NS-333, NS-C444 og YST-SW515) samt en Xbox One S til afspilning af diskene…

De to forrige ’Harry Potter’ film fik hver deres splinternye scanning af det originale filmnegativ, i fuld 4K-opløsning, som virkelig var alt besværet værd, når man endelig så resultatet. Desværre, så blev det fra tredje film og frem normen, at færdiggøre filmene ved 2K, hvilket betyder, at vi har fået os en 2K-videokilde opskaleret til 4K. Mange udgivelser på 4K, er faktisk fra en 2K kilde, og nogle af dem (mest de helt nye) ser faktisk fantastiske ud alligevel, men med ’Fangen fra Azkaban’, som også er en ældre film, bliver det desværre hurtig tydeligt, at filmen ikke bliver udnyttet til sit fulde potentiale – og dette ydermere fordi den oprindelige Blu-ray, modsat de to forrige film, faktisk var en super disk allerede. Derfor bliver det endnu tydeligere, at denne nye 4K-udgivelse ikke har ligeså meget at byde på… i hvert fald ikke med hensyn til en reel opgradering fra standard Blu-ray.

© Warner Bros.

Når det så er sagt, så er 4K-versionen af filmen muligvis en mere solid og gennemført præstation, der er fuldstændig fri for urenheder, ujævnheder og uklare områder i billedet. Endnu engang er der stor forskel på farvekorrektionen på 4K-versionen og den vi finder på den originale Blu-ray udgivelse. Som det også var tilfældet med den første og anden film, er lyset og farverne generelt mere nedtonede og dæmpede, men til gengæld er der en hel del mere dybde og stabilitet i billedet. Men mærkeligt nok, så vil jeg faktisk sige – modsat med de to første – at det er en smagssag, om man synes bedst om billedet på Blu-ray eller på 4K Ultra HD Blu-ray. Den ene er mere farverig og lysstærk, mens den anden er mere naturlig og dyb i kontrast og farve.

Detaljegraden er dog overraskende ens på de to diske, hvilket jeg må indrømme ikke rigtig at have set før med 4K – der plejer altid at være bare en lille opgradering at finde når man tager springet fra HD til UHD – men selvom enkelte scener måske står bedre, rent detaljemæssigt, på 4K-disken, så er det oftest en minimal forskel. Det kan godt være, at jeg skal takke mine enheder for at udføre en fabelagtig 4K-opskalering af den oprindelige Blu-ray disk, men det overrasker mig alligevel, at 4K-disken ikke tager sig bedre ud end det er tilfældet…

Lydkvaliteten

Endnu engang får vi æren af et fængslende og furiøst DTS:X lyd-mix på 4K-disken, mens den originale Blu-ray har et godkendt ukomprimeret PCM-mix, der til en hver tid er at foretrække, over det forældede Dolby Digital mix, som ellers er standard på disken – så husk lige at skifte over, hvis du nøjes med filmen Blu-ray. Ellers er der ingen problemer, når det kommer til filmen på 4K, hvor DTS:X er standard, og har du ikke det fulde udstyr, så nedskaleres lyden til et mere end godkendt DTS-HD Master Audio mix, der essentielt set er kernen som DTS:X er bygget op omkring…

Det nye lyd-mix på 4K-versionen er endnu engang en elysisk opgradering, der tilbyder et bredere og mere omsluttende lydbillede, men med en strammere håndtering af de forskellige scener, hvor fx subwooferen bliver mere prominent og de mange surround-effekter bliver fordelt bedre rundt i højtalerne. Busturen tidligt i filmen sætter allerede gang i lydbilledet fra start af, mens det dog er scenen i toget med dementorerne, der for alvor sparker løjerne i gang! Bassen sørger for en god rystetur i takt med passagerne ombord, da toget pludselig gør holdt, og isen der langsomt spreder sig på ruden og i rummet er også super præcis. Udenfor tordner og regner det også rundt omkring dig – også ovenfra, selvfølgelig.

© Warner Bros.

Scenen med Hagrid og hippogriffen er også en massiv opgradering fra standard Blu-ray’en, hvor 4K-versionen har langt bedre bas og fylder en hel del mere i rummet – her bliver højde-højtalerne især brugt, når Buckbeak flyver hen over hoved på dig og lader dig mærke vingefanget på det mærkværdige dyr – det samme gør sig gældende, når den lander igen og galopperer hen af jorden. Quiddich-scenen er (endnu engang) noget af det bedste i filmen, rent lydmæssigt, hvor tilføjelsen af et voldsomt uvejr lige giver scenen en del ekstra fylde.

Derudover er der scenen med det forheksede træ, der også er værd at nævne; det samme er en scene hen mod slutningen, hvor en flok flagermus flyver hen over vores to hovedpersoner (faktisk en sjov detalje, at det modsat anden film, hvor Harry og Ron er alene til sidst, at det nu er Harry og Hermione i tredje film). De to scener, hvor vi følger med kameraet gennem det store ur, er også en langt bedre oplevelse på 4K, hvor DTS:X mixet virker giver dig den fulde, omsluttende oplevelse…

Ekstramaterialet

Her finder vi tredje del af ’Creating the World of Harry Potter’, hvor vi denne gang ser nærmere på alle de fantastiske uhyrer, monstre og mærkelige skabninger, som er at finde gennem serien – og ikke mindst hvordan de vækkes til live på så beundringsværdig vis. Endnu en (u)hyggelig omgang for en hver ’Harry Potter’ fan – og for dem der elsker at se virkelighedens troldmænd, når de bringer vores værste marridt til live på det store lærred!

Filmanmeldelse: Harry Potter og fangen fra Azkaban i 4K !!! Anders Bjerg

'Harry Potter og fangen fra Azkaban' på 4K kan fås nu!

Filmen
Billedkvaliteten
Lydkvaliteten
Ekstramaterialet

Kort fortalt: ’Harry Potter og fangen fra Azkaban’ er et spændende, nyskabende og ikke mindst visuelt flot kapitel i den højtelskede saga, hvor tonen er blevet mørkere og vores tre venner mere modne. Alfonso Caurón sætter sit eget præg på universet og John Williams leverer en mere faretruende score til filmen. Billedkvaliteten er god, men ikke nær så stor en opgradering fra den oprindelige Blu-ray, til trods for at der er mere dybde, bedre sortniveauer og dybere farver takket værd HDR – patronus scenen til sidst giver også en langt højere kontrast på 4K-disken. Lyden er formentlig bedste grund til at opgradere, da DTS:X lydmixet er fuld af magi og er en langt sjovere og bedre oplevelse, end hvis man ser filmen på standard Blu-ray. Skal du opgradere? Denne gang er det mere en smagssag, men hvis du er stor ’Harry Potter’ fan eller har et godt lydsystem derhjemme, så vil jeg mene svaret er ”ja”…

4.8


User Rating: 4.2 (1 vurderinger)

Tags: , , , , , , ,


Om skribenten

/ Film er en fantastisk udtryksform, som jeg elsker at blive informeret, stimuleret og provokeret af. Der er uendelige muligheder, genre og stilarter gemt i filmmediet og jeg brænder for at finde og opleve hver og en. Film har forskellige udgangspunker, og det er også, hvad jeg er determineret på at bedømme ud fra. En god film er en film, der lykkedes på sine egne præmisser... hvad de så end måtte være.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑