dvd / blu-ray

Skrevet den 11 december, 2017 | af Anders Bjerg

0

Filmanmeldelse: Harry Potter og flammernes pokal i 4K !!!

Så er vi nået til den sidste anmeldelse i denne omgang, da vi allerede har anmeldt de fire sidste film lige her! Missede du forrige kapitel? Så klik her! ‘Flammernes pokal’ er på en måde et passende midtpunkt for serien, hvis man tænker på, hvordan denne film slutter… for den sætter vel egentlig noget nyt og langt mere skæbnesvangert i gang, som gør de kommende film, til det som de er blevet til…

Filmen

Fjerde film om ’Harry Potter’ er den næst-længste bog i serien om vores bebrillede helt, der brillerer i alt, hvad han kommer i nærheden af, trods han bare er en almindelig knægt – lige bortset fra, at han overlevede mødet med mørkets herre, Lord Voldemort, selvfølgelig, alt i mens han klarede den igennem hele syv bøger med cirka ni liv i baggagen, når man ser lidt mere realistisk på det. ’Flammernes pokal’ er en svær bog at filmatisere, men da muligheden om at dele bogen op i to åbenbart ikke var en realitet endnu for serien, så synes jeg, at filmen er så vellykket, som den nu kan være, med sine 157 minutter lange spilletid – den næst-længste film i serien…

Hvis man vil have masser af plot, dybde, detaljer og dialoger mellem karaktererne, så må man gribe efter bogen, for hvad filmen angår, så er der fuld fokus på selve flammernes pokal og det som den indebærer – utrolige påfund, uhyggelige udfordringer og underfundige dueller er hverdagskost på Hogwarts dette år. ’Flammernes pokal’ – eller ’The Goblet of Fire’ på originalsproget – er det mest uhyggelige, intense og action-pakkede kapitel til dato! Filmen bevæger sig hurtig hen over indledningen og vi ender midt i en stor Quiddich begivenhed, der pludselig tager en skæbnesvanger drejning – her bliver det allerede tydeligt, at serien er blevet endnu mørkere og mere faretruende, hvilket også gør sig bemærket, ved seriens første PG-13 bedømmelse i USA.

© Warner Bros.

Som sagt, så tager karakterudviklingen bagsædet, i en film, der hovedsageligt fokuserer på at skabe en hæsblæsende og visuelt blændende oplevelse, hvor man virkelig får smæk for pengene! Historien om Harry Potter har fået en ordentlig omvæltning fra tredje til fjerde kapitel, hvor både Harry og hele verden er i større fare, end nogensinde før. Filmen er mørk, magisk, spændende og ikke mindst majestætisk medrivende! Filmen kører på de bredeste træk fra bogens plot, men som en eventyrs-film er det svært at sætte en finger på. ’Fangen fra Azkaban’ bragte serien i et mere skummelt lys, men ’Flammernes pokal’ tager lige tingene et skridt længere – selve filmens klimaks, omhandlende Voldemort, kunne ligeså godt være taget ud af en gedigen horrorfilm.

Billedkvaliteten

Til orientering, så er dagens anmeldelse udført med et 65” LG E6 OLED tv, en Yamaha RX-V781 receiver i et 5.1.2 setup (med følgende højtalere: Yamaha NS-555, NS-333, NS-C444 og YST-SW515) samt en Xbox One S til afspilning af diskene…

Endnu engang en 2K-videokilde opskaleret til 4K, men til min overraskelse så er resultatet bedre end den forrige film, ’Fangen fra Azkaban’, hvor det var en smagssag, om du burde opgradere eller ej, selvom der selvfølgelig var en vis forbedring – specielt angående de velkendte fordele som 4K giver, som eksempelvis bedre stabilitet og kontrast. Men med ’Flammernes pokal’ er forbedringerne tydeligere, selvom de fortsat ikke når samme højde som de to første film, som blev scannet på ny i 4K …

Det første jeg bed mærke i, var faktisk, at der denne gang var en lille smule flere detaljer at spotte, selvom det selvfølgelig ikke er en vanvittig forskel, siden kilden i realiteten ikke har særlig meget mere at byde på, rent detaljemæssigt, end hvad man ser på standard Blu-ray. Men der var en forskel, selvom dét som gør det hele værd, er selve billedets stabilitet, renhed og kontrast, som virkelig løfter oplevelsen sammen med de bedre farver og den fine lysbalance.

© Warner Bros.

Disse elementer er allerede tydelige, da Harry vågner af et marridt i familien Weasleys hus, men gør sig først rigtig godt, når vi ankommer til den store Quiddich begivenhed. Her er det højlys dag, som virkelig sørger for, at man som publikum kan se det hele – især sollys og projektørlys er skarpere, hvor specielt sollyset pludselig får en bedre og mere naturlig gul farve end på standard Blu-ray. Dog kan enkelte scener med meget lys godt bliver for meget og detaljerne forsvinder lidt. Mit gæt er, at dette skyldes HDR10 – som giver samme billedbehandling hele vejen rundt – hvor fx Dolby Vision ville have kunne balanceret farver og lys bedre for hvert enkel scene. Desværre kommer disse film kun med standard HDR10. Men denne gør sig stadig godt flere steder, fx efter Quiddich-området er brænd ned og en ond skikkelse sender en besværgelse op på himlen – i 4K HDR er motivet meget mere grønt og med bedre kontrast.

Senere, da vi ankommer til Hogwarts og alle eleverne sidder i den store hal og tager godt imod de forskellige elever fra nær og fjern, besidder billedet også en mærkbar forskel. Derudover er der scener, som da Harry ser dragerne ude i skoven for første gang eller da Harry er på badeværelset og prøver at løse gåden om ”det gyldne æg”. Især havfruen afbilledet på glasruden er superflot.

Det er dog især hele klimakset til sidst, i labyrinten, som leverer en kæmpe oplevelse. Flotte kontrastforhold med masser af dyb sort, imponerende gråtoner og små glimt af skarpe farver. Især scenen på gravpladsen sætter skub i HDR-farvebehandlingen, med masser af ild og farverige troldmandskampe!

Lydkvaliteten

Selvom jeg ikke har sådan en smart magisk pen, som Rita Rivejern bruger i filmen, så tager jeg stadig manuelle noter undervejs, til brug efter filmen. Desuden gennemgår jeg udvalgte scener i filmen igen og igen bagefter og sammenligner med den originale Blu-ray, samt ser scener der imponerede mig første gang, igennem for anden eller tredje gang. Men i denne omgang, så var især lydsiden så imponerende, at jeg næsten stoppede helt med at notere undervejs…

© Warner Bros.

Hele filmen er nærmest demo-værdig og indeholder talrige scener, der ikke kun excellerer grundet fordelene ved DTS:X – som selvfølgelig eleverer oplevelsen til højde-højtalere også – men er desuden fuldstændig tryllebindende som en klassisk surround-opelvelse oven i hatten. Denne fjerde ’Harry Potter’ film er bestemt den mest action-pakkede hidtil og får egentlig kun modstand af seriens allersidste kapitel, ’Dødregalierne del 2’, som grundet sin korte længde, måske har mere action pr. minut end ’Flammernes pokal’. Men som sagt, sidstnævntes store mængde af action og hæsblæsende scener, er bestemt én af hovegrundene til, at den gør sig så godt lydmæssigt – selvom det dog er ingen garanti.

Jeg snakkede tidligere om, at trods ’Hemmelighedernes kammer’ var fuld af action of eventyrlige scener, så var det som om, at lydbilledet kæmpede med at nå de standarder, som handlingen satte for dagen. I denne omgang, virker det dog som om, at lyden har intet problem med at følge med… Kort inde i filmen, ser vi Harry og familien Weasley gøre brug af en transportnøgle i form af en støvle, hvor man virkelig føler det, som om man er en del af oplevelsen. Herefter ankommer de til Quiddich festlighederne, hvor folk på koste flyver om ørene på dig og fyrværkeri eksploderer overalt. Så er der selvfølgelig selve Quiddich kampen, samt de efterfølgende uroligheder, hvor ubudne gæster dukker op og raserer hele området.

På nuværende tidspunkt er vi ikke engang 20 minutter inde i filmen, men alligevel er vi blevet mødt af den ene fantastiske auditære oplevelse efter den anden. Også i den store hal på Hogwarts er der mange fine scener, der fylder godt ud i højtalerne; mest af alt er dog da professor Alestor Dunders ankomst, hvor regn og torden eksploderer i højtalerne. Alle tre udfordringer i trekampen er selvfølgelig værd at nævne, hvor både scenen med dragen og scenen under vand har masser af byde på!

© Warner Bros.

Dog er det scenen i labyrinten til sidst, som gør hele filmen værd at opleve på 4K og med DTS:X lyd! Fantastisk fordeling af lyde i højtalerne; alt fra vind til grene der knækker eller rødder der kommer op ad jorden er fuld af præcision og fænomenal balance – især når de tårnhøje hække i labyrinten trækker sig sammen om vores fire deltagere. Selvfølgelig fortsætter denne standard helt hen til den store konfrontation til sidst, hvor der også er god bas og endnu engang fin fordeling rundt i højtalerne – også oven over. Et fantastisk, demoværdig lyd-mix hele vejen rundt!

Ekstramaterialet

Meget passende, så fokuserer denne omgang af ’Creating the World of Harry Potter’ på lyd og musik, som jo er et vigtigt element hele serien igennem, men især sætter sine spor med denne fjerde film i serien om ”drengen der overlevede”. Masser af godter til en vaskeægte ’Harry Potter’ fan!


Det skal siges, at vi ikke er helt færdige med at lege med 4K-formatet! Vi mangler nemlig stadig at kigge på en endnu mere eksplosiv og actionfyldt film, som desuden skulle være en rigtig demo-disk! Så læs med igen senere på måneden, når vi kigger på ‘Transformers: The Last Knight’ på 4K UHD Blu-ray og med Dolby Atmos lyd! 
Filmanmeldelse: Harry Potter og flammernes pokal i 4K !!! Anders Bjerg
Filmen
Billedkvaliteten
Lydkvaliteten
Ekstramaterialet

Kort fortalt: ’Flammernes pokal’ er fjerde film i sagaen om Harry Potter og endnu engang får filmuniverset et ordentligt skub i en mørkere og mere faretruende retning. Det er en vaskeægte eventyrs-film fuld af mystik, magi og spændingspræget action! Desuden er filmen et stort vendepunkt for vores helt og for serien som helhed. Billedkvaliteten er en forbedring over Blu-ray disken og indeholder en mærkbar mængde bedre kontrast og farver. Et flot og stabilt billede. Lyden er største grund til at opgradere, da DTS:X lyd-mixet er en kæmpe oplevelse i sig selv og fylder godt rundt i højtalerne med enorm præcision og skarphed! Det er en underholdende film - i 4K eller ej - men jeg vil mene, at der er god grund til at opgradere, hvis du har et godt set-up derhjemme…

5.5


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , , , , , , , , ,


Om skribenten

/ Film er en fantastisk udtryksform, som jeg elsker at blive informeret, stimuleret og provokeret af. Der er uendelige muligheder, genre og stilarter gemt i filmmediet og jeg brænder for at finde og opleve hver og en. Film har forskellige udgangspunker, og det er også, hvad jeg er determineret på at bedømme ud fra. En god film er en film, der lykkedes på sine egne præmisser... hvad de så end måtte være.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑