Det er ikke nemt at være i puberteten, slet ikke hvis man er forelsket,..." /> Filmanmeldelse: Heartstone - Filmpuls

drama Heartstone: Læs anmeldelsen på filmpuls.dk

Skrevet den 8 juni, 2017 | af Laura Pop

0

Filmanmeldelse: Heartstone

Det er ikke nemt at være i puberteten, slet ikke hvis man er forelsket, og endnu sværere er det, hvis den, man er forelsket i, er ens bedste ven. Dette og meget mere handler islandske Guðmundur Arnar Guðmundssons første spillefilm ’Heartstone’ om. Filmen vandt bl.a. publikumsprisen på sidste års CPH PIX og sikrede i øvrigt Islands debut på filmfestivalen i Venedig.

Historie

’Heartstone’ fortæller en hjerteskærende historie om to teenagedrenge, Thor og Christian, der forsøger at håndtere den skrøbelige og svære overgang til voksentilværelsen. Mens Thor kæmper med mindreværdskomplekser over sin stadigt umodne krop samtidig med, at han må lægge alle kræfter i at fange pigen Beths opmærksomhed, er det helt andre teenageproblemer, der nager Christian. Efterhånden som sommeren skrider frem, bliver han mere og mere klar over sine seksuelle følelser for sin bedste ven Thor, og jo mere han forsøger at gemme dem væk, desto stærkere bliver de. I denne lille islandske flække, hvor ingen forældre rigtig forstår sine børn, er homoseksualitet noget de færreste billiger, og allermindst Christians egen far.

Med stor respekt for ungdommens utallige kvaler har Gudmundsson skabt et følsomt og medrivende coming of age-drama. ’Heartstone’ rammer perfekt både det smukke og det hamrende barske, som på én og samme tid kan findes hos enhver fortvivlet teenagers tilværelse. Mht. manuskriptet, som Gudmundsson selv har stået for, er det særligt dialogen blandt drengene, der imponerer ved at være fri for unaturlig voksensnak. Trods mange fantastiske scener bliver filmen dog ikke helt fuldent for denne anmelder, idet der tages lidt for mange tråde op, som ikke er nødvendige for plottet. Det er nemlig, når den er allermest enkel og naturlig, at ’Heartstone’ er bedst.

Heartstone. Læs anmeldelsen på filmpuls.dk

@ Reel Pictures

Skuespil

De to unge drenges fantastiske skuespil er helt klart med til at hive denne film op. Dialogen og plottet i det hele taget ville ikke fungere så naturligt, havde det ikke været for Baldur Einarsson og Blær Hinrikssons følsomme portrættering af henholdsvis Thor og Christian. Rollelisten byder bl.a. også på Søren Malling, der spiller en ensom fårehyrde fra ’udlandet’ – den eneste voksen, der faktisk forsøger at forstå de unge en smule. Med Gudmundssons glimrende valg at lade ungdommen stå i forgrunden, er voksenkaraktererne dog ikke særligt bemærkelsesværdige.

Visuelt

Billedsiden er præget af storslåede totalskud af Islands rå og smukke naturlandskaber kombineret med ligeså smukke nærbilleder af karaktererne.

Musik og lydbillede

Der er sjældent underlægningsmusik i ’Heartstone’. Derimod får naturens egne lyde lov at stå frem, hvilket er fuldstændig i tråd med filmens afdæmpede tone.

Filmanmeldelse: Heartstone Laura Pop

Heartstone - dansk biografpremiere 8. juni 2017

Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: ’Heartstone’ rammer lige i hjertet med sit følsomme portræt af to teenageres stærke venskab og alt det andet herimellem. Gudmundsson formår at berøre alle tænkelige emner, der måtte eksistere i en teenagers bekymrende hjerne, med en usædvanlig naturlighed, der får denne film til at stå frem som en mindeværdig coming of age-fortælling – også selvom den til tider tager munden lidt for fuld.

4.5


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , , , , , ,


Om skribentenSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑