Terrence Malik har de seneste par år med film som ’The Tree of Lif..." /> Filmanmeldelse: Knight of Cups - Filmpuls

drama knight of cups

Skrevet den 24 marts, 2016 | af Kofi Lawson

0

Filmanmeldelse: Knight of Cups

Terrence Malik har de seneste par år med film som ’The Tree of Life’, ’To The Wonder’ og nu med ’Knight of Cups’, præsenteret et unikt visuelt stil og dermed også en måde at fortælle historie på som kan være ”mærkeligt” for masserne (os der ikke er så artsy fartsy).

Er ’Knight of Cups’ så en film for masserne?

Historie

Der var engang en ung prins, hvis far – Østens konge – sendte ham til Egypten for at finde en

perle. Da prinsen ankom, gav folket ham et bæger. Prinsen drak af bægeret, og straks glemte han, at han var kongens søn, og han glemte alt om perlen og faldt i en dyb søvn.

Ricks far plejede at læse den historie for ham, da han var dreng. Nu er Rick (Christian Bale) voksen, bor i Los Angeles og arbejder som komiker og forfatter. Han længes efter noget. Noget andet og mere, noget udover det velkendte. Uden at vide præcist, hvad det er, begynder Rick at søge efter det, men han ved ikke hvilken retning, han skal gå. Broderen Billys død hænger stadig over Rick som en mørk skygge, og Ricks far Joseph (Brian Dennehy) bærer samtidig på skyldfølelse over Billys død. Ricks anden bror Barry (Wes Bentley), som ikke klarer sig så godt, er netop flyttet til Los Angeles fra Missouri, hvor de voksede op, og Rick hjælper ham med at komme på fode igen.

For adspredelsens skyld søger Rick selskab hos en række kvinder. Der er Della (Imogen Poots) og Nancy (Cate Blanchett), en læge som han engang var gift med. Der er Helen (Freida Pinto), en model, og Elizabeth (Natalie Portman), en kvinde, som han har gjort gravid. Så er der stripperen Karen (Teresa Palmer) og den unge kvinde Isabel (Isabel Lucas), som hjælper ham til at se fremad. Rick har en fornemmelse af, at kvinder ved mere end ham selv. De bringer ham tættere på et svar, tættere på mysteriet. Han føler, at han må drage mod øst. Der er lang vej. Vil han gå ned ad vejen? Vil han miste modet undervejs? Vil han kunne holde sig vågen? Eller er det hele bare en drøm? Rejsen er kun lige begyndt.

knight

Terrence Malicks film er kendte for, at have mange lag og ’Knight of Cups’ er ingen undtagelse. Manuskriptet er skrevet af Terrence Malik og Emmanuel Lubezki (Birdman, The Revenant, Gravity) er filmfotografen, ligesom han har været på ’The Tree of Life’ og ’To The Wonder’ . Med sådan et tilbagevendende makkerpar bag projektet er det ikke svært at forstå, at ’Knight of Cups’ har tiltrukket stjerner som Christian Bale, Cate Blanchett og Natalie Portman. Et godt manuskript har nok også været det store trækplaster.

Men er ’Knight of Cups’ en film som den gennemsnitlige filmgænger ville kunne forstå og sætte pris på?

Personligt vil jeg sige…Nej. ’Knight of Cups’ er på grænsen til at være avant garde. Filmen virkede for mig som et styk laaaaaaaangt video installationskunst-lignende fortælling. Noget som man ser på et museum og fortryder, at man har brugt sin tid på. Tempoet, konceptet og skuespillet virker lidt fesent. Det er som om skuespillerne er klar over , at de er med i en Terrence Malick film og derfor overspiller på alle tænkelige måder. ’Knight of Cups’ bliver markedsført som en impressionistiskfilm, den indeholder mange lag, og du kan fortolke den som du vil.

Os der har lidt artsy fartsy i os eller har analyseret så mange film og tekster i gymnasiet er nok tilbøjelige til at se metaforen i historien om prinsen som Ricks far plejer at læse for ham. Rick føler sig ikke ” i live” og søger desperat at komme ud af hans kedelige og overfladiske liv. Han færdes i en “drømmeverden” som gør det svært for ham at finde lykken/perlen. Hvis du ikke er den type der analysere film, kan du også se ’Knight of Cups’ som en oplevelse og få et indblik i en anden måde at lave film på.

Men der er ingen tvivl om, at ’Knight of Cups’ er til de biografgængere der kræver lidt mere af en film, hvilke også er derfor at den kun vises i 7 af landet biografer.

Skuespil

Som tidligere skrevet, virker skuespilspræstationerne overdrevne og det er svært at føle med især Christian Bale i hovedrollen. ’Knight of Cups’ lider af at man gerne vil fortælle en historie som er drevet af stærke visuelle virkemidler og derfor føler jeg ikke, at skuespillet er i top. Den eneste karakter der fremkaldte en følelsesmæssig reaktion i mig var Natalie Portmans karakter (Elisabeth), da hun var den eneste der ikke virkede som om hun var med i en avant garde kunstinstallation.

knight1

Visuelt

Visuelt er ’Knight of Cups’ en blanding af naturfilm og video installationskunst. Emmanuel Lubezki (Birdman, The Revenant, Gravity) er Malicks fortrukne filmfotograf endnu engang og levere så flotte billeder af bl.a. Los Angeles, Las Vegas og den omkringliggende natur. Man får en blanding af de store vidder fra naturen og et kamera tæt inde på kroppen af skuespillerne og så får man heller aldrig en hel scene spillet fra start til slut, men derimod hurtige klip fra f.eks. soveværelse til en strand og derefter til downtown L.A. Alt dette er visuelt betagende men som filmen udviklede sig blev jeg mere og mere irriteret, da jeg følte at jeg ikke rigtig så en fortælling om Rick, men en installation.

Dog vil jeg sige at det er det visuelle der sætter tonen for ‘Knight of Cups’ og ikke historien.

knight2

Musik og lydbillede

Musikken er ikke væsentlig i ‘Knight og Cups’ men hovedtemaet er den der driver fortælling fremad og den gav mig en eventyr-agtigt fornemmelse, hvilket jeg synes passede godt til parallellerne mellem den historie som Ricks far læste for ham som barn og Ricks eksistentielle ”rejse”.

Filmanmeldelse: Knight of Cups Kofi Lawson

Knight of Cups - premiere den 24. marts 2016

Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: Endnu en visuel betagende film af Terrence Malik, som endnu engang udfordrer publikum til, at tænke ud af boksen. 'Knight of Cups' kan være svær at nyde hvis du ikke vil dykke længere ned i de dybe lag. Den kan også tages som en oplevelse og studie i filmkunsten.

3.5


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , , , , ,


Om skribenten

Sci-fi nørd med en svaghed for Denzeeeeel.. (altså som skuespiller)Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑