Magic in the Moonlight, 2014
Magic in the Moonlight, 2014

Filmanmeldelse: Magic in the Moonlight

Magien er tilbage.

Woody Allen, den finurlige Oscar-belønnet instruktør med alle de neurotiske karakterer, er tilbage med ‘Magic in the Moonlight’, der indgår i hans streak som den femte film på fire år.
Der er magi og humor i luften, som der var i ‘Midnight in Paris’ (2011), der også endte med at belønne ham med en Oscar for bedste originale manuskript, og den velkendte “Woody Allenske” stemning, er igen at finde. Denne gang træder vi ind i magiens verden, og der sættes spørgsmålstegn ved, om der er mere mellem himmel og jord eller om verdenen bare er hvad den er, hvor vi lever, dør og derimellem fester igennem. Sæt dig godt til rette, og lad dig indhyle af det sydlige Frankrigs skønhed i 20’erne, som byder på magi, kærlighed og humor, som Woody Allen bedst kan det.

Magic in the Moonlight, 2014

Historie

Den britiske tryllekunstner, Stanley Crawford (Colin Firth), er en veteran inden for sit felt, og tror ikke selv på at der findes magi i verdenen. Han ved selv hvordan alle tricks er lavet, og han kan afsløre hver og en, der forsøger at svindle eller snyde folk til at tro, at de har magiske kræfter. Derudover elsker han at referere til Nietzsche om at ‘Gud er død’, og at verdenen i det hele taget er et fladt og gudforladt sted, hvor alt er hvad det ser ud til. Ja, Stanley gør i det hele taget en dyd ud af at udbrede sit nihilistiske synspunkt til alle – og dem der siger ham imod er bare nogle bloody idiots.

Hans mangeårige tryllekunstner ven, Howard Burkan (Simon McBurney), inviterer ham derfor til det sydlige Frankrig, for at afsløre en ung amerikansk kvinde, der påstår hun kan tale med de døde og får syner om andres fortid og fremtid.
Howard selv har ikke kunne afsløre hende, og kan ikke skjule sin begejstring for, at hun faktisk har haft ret i alt hvad hun har forudsagt og gravet frem fra andres fortid. Stanley mener selvfølgelig at det er noget vås,og tager gladeligt imod tilbudet, så han kan få sat en stopper for denne kvindes svindel. Men Stanley får hurtigt sin sag for sig.

Den unge kvinde, Sophie Baker (Emma Stone), gætter nemlig rigtigt omkring det ene og andet ved Stanleys fortid og får overnaturlige ting til at ske ved en seance, hvor hun får kontakt med de døde. Stanley bliver mere og mere frustreret over at han ikke kan afsløre hendes evner, som det rene svindel… for der findes da ikke magi… gør der vel?

Magic in the Moonlight, 2014

‘Magic in the Moonlight’ er en herlig fortælling om at skulle lade sig rive med at de uforklarlige og magiske øjeblikke, som hænder i ens liv. Om den barnlighed og godtroenhed, der herskede i os alle som børn, hvor ens far kunne trylle en tokrone frem bag øret, hvor man troede ens legetøj blev levende når man forlod værelset og at tryllekunstnere faktisk havde overnaturlige kræfter. Man føler sig selv tryllebundet af det herlige selskab man er i hos Allens karakterer og de smukke omgivelser, fortællingen foregår i. Man kan næsten ikke lade vær med at forlade biografen med en overbevisning om, at verdenen kan være magisk på sin helt egen måde, og ikke nødvendigvis kræver kaniner op af hatte.

Skuespil

Colin Firth gør det fantastisk som den sarkastiske, usympatiske og nedladende Stanley Crawford. Men selvom han er en gigantisk pessimist og nedgører andres godtroenhed, kan man ikke lade vær med at holde af ham og hans udbrud.
Emma Stone gør det også ganske fint som den unge, smukke og magiske Sophie Baker, der hele tiden formår at overraske og frustrere Stanley til det yderste.
Generelt gør hele castet et vældig godt arbejde og bærer Allens sjove karakterer på mesterlig vis.

Visuelt

‘Magic in the Moonlight’ er en fryd for øjet, med sine smukke landskaber, overdådige huse og stemning, der emmer af det sydlige Frankrig og 20’erne. Filmens locations og stemning er i det hele taget magisk i sig selv.

Musik & Lydbillede

Woody Allen gør brug af herlig musik fra 20’erne, som spinder godt sammen med filmens billedeside. Stemning er fuldbragt med de hyggelige toner og en veteran-lignende bil, der kører igennem det franske landskab.

Magic in the Moonlight, 2014

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.