Animemesteren Hayao Miyazaki har haft en kæmpe indflydelse på anim..." /> Filmanmeldelse: Når vinden rejser sig - Filmpuls

dvd / blu-ray når vinden rejser sig

Skrevet den 26 november, 2014 | af Karen Sandal Fothergill

0

Filmanmeldelse: Når vinden rejser sig

Animemesteren Hayao Miyazaki har haft en kæmpe indflydelse på anime, og han og Isao Takahatas Ghibli Studio har stået bag nogle af de mest spændende anime, der findes. Miyazaki selv er er manden bag bl.a. ‘Min Nabo Totoro’, ‘Det Levende Slot’, ‘Prinsesse Mononoke’, ‘Spirited Away’, og så selvfølgelig ‘Når vinden rejser sig’, som efter sigende skulle være hans sidste spillefilm.

Sofa-faktor

‘Når vinden rejser sig’ er en fiktiv biografi om Jiro Horikoshi, manden som designede det japanske ‘Zero’-jagerfly, der blev brugt under Anden Verdenskrig. Som barn drømmer Jiro om at være pilot, men hans dårlige syn betyder, at han istedet må ændre drømmen til at designe det perfekte fly. I hans drømme ser vi en farverig og fantasifuld verden, hvor han ofte snakker med den italienske flydesigner Caproni, der inspirerer ham med sine visioner om mulighederne for flyvemaskiner. Hans drømme står i stærk kontrast med virkelighedens jordskævlsramte og fattige Japan. Alligevel jagter Jiro drømmen om at skabe noget stort, og samtidig møder han også Naoko Satomi, som han forelsker sig i.

Når-vinden-rejser-sig-studio-ghibli-

Hvis du forventer det lidt skøre univers og de farverige  og fantasifulde figurer fra Miyazakis tidligere film, så bliver du nok en smule skuffet – det er nok heller ikke en film, du lige skal smide på, når de mindste vil se en film.

‘Når vinden rejser sig’ er hans mest voksne og mindst fantasifulde film, men dermed ikke sagt, at den er kedelig. Slet ikke! Til dels er vi nok mere ovre i stil med Takahatas ‘Grave of the fireflies’ i forhold til det mere virkelighedsnære og seriøse emner. Vi følger en Jiro, fra barn til voksen mand, og ser de mest indflydelsesøjeblikke i hans liv og hans personlige op- og nedture. Hans personlige rejse er det, der gør filmen god og giver den en sofa-faktor.

Underholdningsværdien er måske ikke så lige så høj som andre Ghibli film, men det er en film, der vinder, når man tænker efter og tænker tilbage. Musikken er skøn og visuelt er filmen i top og byder på flotte og skræmmende scener.

Når-vinden-rejser-sig-studio-ghibli

‘Når vinden rejser sig’ er en historie om drømme, kreativitet, ambitioner, skabertrang og eftermæle. Og når vi ved, at det er Miyazakis sidst film, så kan man ikke undgå at drage paralleler til hans egen karriere som arbejdsnarkoman og visionær skaber. Miyazaki selv var også stor beundrer af flyvemaskiner fra en meget ung alder, og det har også gennemsyret hans tidligere film, men her får vi lov til at se Miyazakis kærlighedserklæring til fly og især Zero-flyet.

Hvis du er fan af Ghibli, så bør du også se ‘Når vinden rejser sig’. Hvis du er ny til Ghibli, så vil jeg anbefale, at du smider en af hans tidligere værker på, evt. ‘Spirited Away’?

Extra materiale

Der er desværre ikke meget af komme efter på DVD-udgaven. Der er en trailer på 2:52 minutter til ‘Historien om bambusskæreren’  (org. titel: Kaguya Hime no Monogatari) og en trailer til ‘Når vinden rejser sig’.

Filmanmeldelse: Når vinden rejser sig Karen Sandal Fothergill

Når vinden rejser sig - DVD/Blu-Ray udgivelse d. 20. novemer 2014

Sofa-faktor
Extra materiale

Kort fortalt: For fans vil 'Når vinden rejser sig' være et vemodigt farvel til Miyazaki, hvor mange paralleler kan drages mellem hans karriere og filmen. Det er nok også den mest voksne og alvorlige af hans film, og en flot svanesang. Extra materialet er et par trailers og noget skuffende.

3


User Rating: 7 (1 vurderinger)

Tags: , ,


Om skribenten

er filmentusiast med en meget bred filmsmag, men har en særlig svaghed for gys og animationsfilm.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑