Filmanmeldelse: Nøgle Hus Spejl - Filmpuls

drama Nøgle Hus Spejl

Skrevet den 12 november, 2015 | af Maria-Louise Madsen

0

Filmanmeldelse: Nøgle Hus Spejl

Nøgle Hus Spejl

Historien

’Nøgle hus spejl’ handler om den friske og frejdige pensionist, Lily som bliver spillet af Ghita Nørby. Lily bor på et plejehjem sammen med hendes mand Max, som hun har været sammen med igennem 50 år. Max har desværre fået et slagstelfælde og derfor er ude af stand til hverken at røre sig, eller at tale. Tingene går som de plejer på plejehjemmet, indtil den jævnaldrende charmør af en svensker flytter ind over for. Han går under navnet ’Piloten’ og spilles af Sven Wolter. Lily må føle sig overrumplet af Pilotens flirt, og sammen indgår de i en romance. Til stor forargelse for Lilys nærmeste familie – Det starter nemlig en konflikt som langsomt afdækker en dybere hemmelighed.

’Nøgle hus spejl’ er en fantastisk rørende kærlighedsfortælling. Om det at blive gammel, men stadig have eventyrlyst og mod på ny forelskelse, selvom man troede det ikke kunne lade sig gøre længere. Personligt kunne jeg også se meget af mine egne bedste forældre i personerne i filmen. For ’Nøgle hus spejl’ handler ikke kun om kærligheden i en sen alder, den handler i den grad også om det at blive gammel og det at ens partner, måske ikke er lige så klar i hovedet og krop som man selv er. Fortvivlelsen over at man ikke kan lave de samme ting sammen længere, men aldrig kunne finde på at skilles, fordi man har været de to så længe. ’Nøgle hus spejl’ er derfor en helt igennem hjertegribende historie og det skyldes i den grad skuespillet..

Nøgle Hus Spejl

Skuespillet

Ghita Nørby er jo en folkekær skuespiller og selvom hun er ved at være godt oppe i årene, bliver hun ved med at brillerer. Det gør hun også i ’Nøgle hus spejl’, for uden Ghita ville filmen ikke være det den er. Hun er fornøjelig i situationer der kan være akavet, men samtidig er hun bare så troværdig som skuespiller. Selvom vi har set hende i et hav af roller, så formår hun altid spille sin nye rolle med overbevisning og charme.

Sven Wollter er det bedste match til Ghita. I ’Nøgle hus spejl’ er han så kærlig og forstående. Samtidig er han pisse charmerende og man kan ikke lade være med at fnise lidt, når han som ’Piloten’ får Lily at gøre nogle af de ting der ikke er tilladt på plejehjemmet. De bliver nærmest som rebelske teenager. Det viser bare at selvom man bliver gammel, så mister man ikke lysten til eventyr.

Jeg bliver også nød til at vedhæfte et par ord om Jens Breenaa, som spiller Lilys mand Max. For her kan man tale om en svær rolle, helt uden replikker. Når man skal spille sådan en rolle er det vigtigt at man er troværdig for det kan være nemt at falde ud af rollen, specielt i en rolle som offer for et slagstilfælde. Det var Jens Breenaa i rollen som Max, i den grad og det skal han have stor ros for.

Nøgle Hus Spejl

Visuelt

Visuelt er ’Nøgle hus spejl’ rigtig fin. Specielt lyset lagde jeg meget mærke til. Når Lily er trist så er lyset afdæmpet og vejret udenfor gråt. Dog så snart hun er sammen med Piloten, skinner solen og lyset på gangene på plejehjemmet virker mere indbydende. Det selvfølgelig noget symbolsk, men det var en rigtig fin detalje.

Musik og Lydbillede

Der var ikke noget dramatisk musik i baggrunden, men det passer heller ikke til filmen. Det er fint at det er så simpelt og så kommer historien også meget mere i fokus. Det her er ikke en film du skal på grund af hverken musik eller det visuelle, det en film man skal se på grund af dens historie.

Filmanmeldelse: Nøgle Hus Spejl Maria-Louise Madsen

Nøgle Hus Spejl har premierer d. 12/11-15

Historien
Skuespillet
Visuelt
Musik og Lydbillede

Kort fortalt: 'Nøgle Hus Spejl' er en rigtig rørende fortælling. Man bliver glad og rørt fordi det måske ikke er så trist at blive gammel. Filmen skal klart ses pga. dens historie.

4


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , , , , , , ,


Om skribenten

Filmelsker der holder utroligt meget af film om eventyr og historiske perioder. Altid begejstret for alt hvad Thomas Vinterberg rør ved.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑