action pain and gain

Skrevet den 5 september, 2013 | af Kofi Lawson

0

Filmanmeldelse: Pain & Gain

Historien om Sun Gym Banden er blevet filmatiseret og på en måde, hvor du kunne blive forvirret over, hvad der er sandhed og hvad der er fiktion.

Michael Bay har bragt historien om en af verdenshistoriens dummeste bander til det store lærred. En bande der i 1994-95 terroriserede hans elskede Miami.

Historie

Som enhver bodybuilder ved, skal det gøre ondt for at træningen giver afkast i større muskler. No pain, no gain. Men når Daniel Lugo (Mark Wahlberg) har knoklet i årevis som personlig træner og med sine gode ideer vendt et sløvt motionscenter til områdets hotte fitness center, hvorfor har han så stadig svært ved at betale regningerne sidst på måneden?

Mødet med karriereguruen Johnny Wu bliver en åbenbaring for Lugo. Han skal bare tro på det. Han skal tro på, at han fortjener succes og et liv på solsiden. Lugo bliver personlig træner for Victor Kershaw, en rigmand der vælter i penge fra sin cafékæde. Victor Kershaw har det hele, men er bare ikke noget rart menneske.

Sammen med en anden træner Adrian Doorbal (Anthony Mackie) og den kæmpestore Paul Doyle, (Dwayne ”The Rock” Johnson) der netop er kommet ud af fængslet og blevet genfødt kristen, planlægger de at kidnappe Kershaw og derved skyde genvej til penge. Men de tre kumpaner finder snart ud af, at det ikke er så nemt endda at komme let til penge.

Hvor skørt det end lyder, er Pain & Gain baseret på en sand historie om de tre gutter (Sun Gym Banden) der terroriserede Miami i 1994-95.

‘Pain & Gain’ er filmet som en action-komedie, hvilket er genialt, da man har at gøre med en historie/manuskript så skørt, at virkeligheden overgår fiktion. Det er fedt, at man kan lave en komedie baseret på en rigtig historie og at den rent faktisk er sjov og 100 procent tro mod hvad der egentlig skete, fremfor en ‘Based-on-a-true-story’-film, hvor man skal græde fra start til slut. Historien om Sun Gym banden er historien om ’The American Dream’ og ønsket om at skabe sig en bedre tilværelse, altså at gå fra en DONT’er til en DO’er!Filmen er ikke sukkersød, selvom den er sjov….men derimod en barsk skildring om hvorfor man ikke skal tage en genvej til realiseringen af drømmen. Hvis man (Daniel Lugo) ikke er villig til at arbejde hårdt for at få opfyldt sin drøm, men derimod føler sig automatisk berettiget til et bedre liv på baggrund af at have set på Tony Montana og Michael Corleone, så er der nok en stor chance for at det kan gå galt.

Skuespil

Mark Wahlberg gør det godt som Danny Lugo, lederen og ”hjernen” bag Sun Gym banden.

Han er en skuespiller, der hører hjemme i action-komedie genren og er rigtig god til at fange tilskueren på det komiske, de højspændte adrenalinfyldte øjeblikke og det dramatiske.

Som tidligere undertøjsmodel og Eminem wannabe (rapper) er hans præstation fantastisk, da han formår at legemliggøre det at være bodybuilder i 90’ernes Miami.

pain and gain

Dwayne ’The Rock’ Johnson som Paul Doyle er også fremragende. The Rock har udviklet sig som skuespiller, og der ingen tvivl om at han besidder et komisk talent. Han passer perfekt til rollen som bodybuilder og tidligere straffet.

Anthony Mackie er kendt for dramatiske roller i film som ’8 mile’, ’The Hurt Locker’ og ‘The Adjustment Bureau’, men han beviser også sit komiske kunnen i ’Pain & Gain’. Som Adrian Doorbal er han den mere konfliktsky og forsigtige fyr, som i jagten på drømmen må ud af sin skal og skaffe penge til at rette op på  (bogstaveligt talt) en fejl/skade.

Sidst men ikke mindst er der Tony Shalhoub som Marc Schiller, forretningsmanden som bliver kidnappet og tortureret af Sun Gym Banden. Shaloub har oftest spillet de kiksede og komiske karakterer ,som i detketivserien ’Monk’, og han gør det rigtig godt som den halv-kriminelle rigmand.

tony shaloub

Visuelt

’Pain & Gain’ foregår i Miami og byen spiller en stor rolle i filmen. Byens tropiske klima, neonbelyste bygninger og mennesketyper danner baggrund for fortællingen. Miami indeholder nemlig velhavende indbyggere med lukkede samfund og så er der den anden side af mønten, som er de ’almindelige’, som Daniel Lugo & co tilhører. De færdes i de tarvlige miljøer fyldt med strippere, tabere, bodybuildere og kriminelle. Filmen overdriver disse aspekter af Miami, dvs. masser af pastelfarver, stærkt solbrune, overvægtige og muskuløse typer for nærmest at latterligegøre den grådige og overfladiske livsstil, som mange af karaktererne fører.

Instruktør Michel Bay, som er kendt for sin action blockbusters, er tilbage med hans velkendte kameraførelse, hvor man virkelig føler intensiteten af de højspændte situationer, men som samtidig også underbygger komikken. ’Pain & Gain’ er nærmest en klon af ’Bad Boys 2’ og ‘Transformers’ og har mange stilistiske ligheder med filmene.

Musik og lydbillede

Musisk rammer man perioden (1994-95) ret godt. Det var perioden, hvor Coolio hittede med sangen Gangsters Paradise og derfor er sangen også med i filmen som et metaforisk tema.

Resten af musikken og lydbilledet består af tempofyldte kompositioner, som komplimenterer det actionfyldte fitness-miljø hovedpersonerne færdes i samt de adrenalin og tempofyldte scener.

pain and gain

Filmanmeldelse: Pain & Gain Kofi Lawson

Pain & Gain - premiere den 5. september 2013

Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: Fremragende vinkel på en virkelig historie, hvor der leges med tanken omkring hvordan virkelighed kan overgå fiktion. Michael Bays bedste film til dato!

5


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , , , ,


Om skribenten

Sci-fi nørd med en svaghed for Denzeeeeel.. (altså som skuespiller)Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑