Star wars the force awakens
Star wars the force awakens

Filmanmeldelse: Star Wars: The Force Awakens (spoiler-free)

Denne’Star Wars: The Force Awakens’  anmeldelse er ment som en apetitvækker, da jeg mener, at alle skal have lov til at danne deres egen mening om filmen uden, at have fået oplevelsen ødelagt på forhånd. Vi har alle et forhold til ’Star Wars’ universet, da det har været med til at forme os på en eller anden måde. Mange af jer har derfor store forventninger til ’Star Wars: The Force Awakens’ især i kølvandet på mangel på kvalitet fra Episode 1, 2 og 3.

Historie

En ny ondskab, i form af Den Første Orden, truer freden i Galaksen.  For igen at skabe ro i galaksen må både nye og velkendte helte arbejde sammen og stoppe den magtfulde fjende.

star wars

Star Wars er tilbage! ’Star Wars: The Force Awakens’ manuskript er skrevet af legenden Lawrence Kasdan, som bl.a. har været med til at skrive ’The Empire Strikes Back’, ’Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark’ og ’Return of the Jedi’. Manuskriptet har han skrevet sammen med J.J. Abrams som også er producer på filmen.

Der er en trend for tiden hvor en del film-franchises blander nyt med gammelt, for at fodrer fansenes nostalgi trip. Der er remakes, reeboots, prequels og så er der disse mellemting af nyt og gammelt. Jeg lagde for alvor mærke til denne trend fra ’Star Trek’ ( 2009) og frem. ’Skyfall’ som med stor succes gav os klassiske Bond elementer som var savnet i Daniel Craigs film og senest ’Creed’ som med afsæt i klassiske Rocky elementer, genoplivede franchisen. Så er der film som ’Spectre’ der led under det jeg kalder for ”Nostalgi overload” da man desværre gjorde Daniel Craig til en stereotypisk Bond, noget som man ikke lagde ud med i ’Casino Royale’. Det jeg prøver at sige er at det er fint, at gå tilbage til det velkendte men det er endnu mere vigtigt at etablere det nye så man kan have en historie og karakterer som kan stå ”på egne ben”. ’Star Wars: The Force Awakens’ historie lider efter min mening af at man gerne vil genvinde fansenes tillid efter de forfærdelige prequels. Der er efter min mening for meget fokus på at falde tilbage til de historieelementer og karaktertyper som gjorde de gamle film så gode at jeg har svært ved, at se hvordan Skywalker familien nogensinde skal kunne bevæge sig fremad. Lawrence Kasdan og J.J. Abrams har nørdet så meget med manuskriptet at man desværre ikke udfordrer publikum men bare stryger os med hårene. Der er plads til forbedringer fremadrettet mod Episode 8 og 9, men som fan skylder du dig selv at se ’Star Wars: The Force Awakens’ for det er sgu dejligt at være tilbage i den fjerne galakse.

Skuespil

På papiret er ’Star Wars: The Force Awakens’ godt castet. Skuespillere som Max Von Sydow, Oscar Issac, Adam Driver, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, John Boyega, Daisy Ridley, Andy Serkis og Gwendoline Christie altså det perfekte mix af talent og erfaring, da burde man ikke kunne gå galt i byen.

Alle leverer gode præstationer men ikke mindeværdige. Det er som om alle har været klar over presset for at levere en god ’Star Wars: The Force Awakens’ at man ikke skulle træde for meget ved siden af. (vi husker jo alle en Hr. Hayden Christensen)

Den eneste jeg kan fremhæve er Harrison Ford. Fordi Han Solo er den eneste karakter der reelt skiller sig ud og som også har en udvikling der er interessant.

han solo

Visuelt

Visuelt er ’Star Wars: The Force Awakens’ betagende. Væk er overforbruget af green screen og tilbage er brugen af rigtige kulisser og locations. Vi bliver introduceret til nye planeter heriblandt Jakku, Takodana, D’Qar og Hosnian Prime. Galaksen er atter levende, rustikt og råt frem for det polerede og ordentlige som vi tidligere har set i episode 1,2 og 3.

Jeg så ’Star Wars: The Force Awakens’ i 3D, hvilket kan anbefales fordi det gør filmen mere storslået.

jakku

Musik of lydbillede

John Williams er tilbage i sadlen som komponist, men kan det mærkes? Svaret er desværre nej! Man lægger mærke til de originale kompositioner som f.eks. Imperial March og The Force Theme og ikke meget andet.

Episode 1,2 og 3 havde ‘Duel of the Fates’ som var et underliggende tema for hele trilogien og som man huskede fra ’The Phantom Menace’ og frem til ‘Revenge of the Sith’!

Desværre har heller ikke John Williams udfordret sig selv denne gang men satset på det sikre. Jeg lagde også specielt mærke til lydeffekterne som er vel gennemførte. Alt fra lyssværd til kampfly lyder godt og man skal især lægge mærke til Kylo Ren’s intimiderende lydunivers!

kylo ren

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.