Jeg er faktisk rimelig glad for coming-of-age film. Blandt mine overordnede favor..." /> Filmanmeldelse: The Edge of Seventeen - Filmpuls

komedie edge of 17_01

Skrevet den 20 april, 2017 | af Nicolaj N. Justesen

0

Filmanmeldelse: The Edge of Seventeen

Jeg er faktisk rimelig glad for coming-of-age film. Blandt mine overordnede favoritfilm er bl.a. ’The Perks of Being a Wallflower’, ’Nick and Norahs Inifinite Playlist’, ’Juno’ og selvfølgelig en klassiker som ’The Breakfast Club’. Men kan det nyeste skud på stammen, ’The Edge of Seventeen’ blive gamle sammen med disse, eller bliver den i sine mere ustyrlige teenage år?

Historie

Der er bare intet der fungere for Nadine. Det føles mest af alt som om hele verden er imod hende. Hun er ikke den mest populære i skolen, hendes “store kærlighed” ligger ikke mærke til hende og hun har kun én veninde, Krista, som hun kan støtte sig til. Lige indtil Krista begynder at date Nadines bror.

Det er sjældent det store dramatiske plot, som de her film kører på. Og det skal de jo selvfølgelig heller ikke have. Ideen med filmene er jo at vi skal opleve hvordan det er at leve i hovedpersonens liv, mens de går gennem en tid af stor sorg af den ene eller den anden slags. Og den opskrift følger ’The Edge of Seventeen’ også.

Jeg vil ikke sige at dette er en helt vild original film, som skiller sig fuldstændig ud fra alle de andre. Men den føles samtidig heller ikke helt som noget vi har set før. At det er en tilbagetrukken hovedkarakter er intet nyt, men Nadines historie er alligevel rimelig speciel. Men det der plejer at trække mig til i coming-of-age film, er at jeg kan relatere til dem på et eller andet punkt. Og jeg kan ikke ligefrem sige at jeg har oplevet min eneste ven komme sammen med en af mine søskende. Og tror også det er på dette punkt at jeg misser lidt af filmen. Jeg kommer følelsesmæssigt aldrig rigtig ind i filmen og føler derfor aldrig hundrede procent at Nadine rammer mig, så jeg får virkelig ondt af hende. Men samtidig synes jeg heller ikke at hun er en af de karakterer som man bare ikke kan holde ud, for man kan nemt forstå hende i den situation hun står i, og det vil jeg også gratulere filmen med. Den rammer “teenage-ånden” rigtig godt. Eller det tror jeg i hvert fald. Det er nogle år siden at det var mig selvfølgelig. Hvad jeg mener er at især dialogen er godt skrevet. Det er ofte et haltende punkt i den her slags film, men den er skrevet virkelig flot og bliver selvfølgelig hjulpet godt på vej af skuespillet, men det vender jeg tilbage til. Dialogen føles kort sagt naturlig og troværdig. Samtidig er der et tilpas brug af ting som sociale medier, uden at det fuldstændig går ind og overtager historien.

Komikken er også noget jeg lige vil komme ind over, for den er selvfølgelig også at finde i filmen. Den er lagt ind i en tilpas mængde og bliver ikke brugt som fald-på-halen komik. Især Woody Harrelsons karakter som læreren kommer med nogle fantastiske guldkorn, som jeg vil nyde hver gang jeg ser filmen.

Egentlig har jeg hverken noget fantastisk godt eller fantastisk dårligt at sige om filmen. Men det er da en god historie, som virker godt hele vejen gennem filmen. Man keder sig ikke når man ser den og den er til tider faktisk rimelig uforudsigelig, hvilket er en stor lettelse til en film som denne.

edge of 17_02

Woody Harrelson og Hailee Steinfeld – Foto af Murray Close – IMDb.com

Skuespil

Det er på dette punkt at filmen virkelig slår igennem. Det er ikke et cast der udelukkende består af de største Hollywood skuespillere. Dette er selvfølgelig ikke nogen overraskelse når hoveddelen af skuespillerne skal se ud som om de går i High School.

Jeg starter med den skuespiller, som ikke er nogen overraskelse. Woody Harrelson spiller som altid fantastisk og selvom han på mange områder er filmens comic-relief, så gør han det lige så fantastisk i de seriøse scener. Han skulle efter sigende selv have fundet på mange af hans replikker, imens der blev optaget og hvis det er sandt viser det kun at han er et endnu større geni.

Hovedrollen i filmen skal selvfølgelig også nævnes. Hailee Steinfeld er ikke ny til filmverden, hvor hun før har spillet med i f.eks. Ender’s Game, True Grit og Pitch Perfect 2. Jeg har ikke set nok af disse film til at danne mig et klart billede af hvordan hun plejer at være, men i ’The Edge of Seventeen’ gør hun det til topkarakter. Hun giver Nadine en kæmpe troværdighed, ved hendes fantastiske version af hende. Som nævnt tidligere er manuskriptet i forvejen rigtig godt skrevet, men Steinfeld giver lige linjerne det ekstra. Man ser hende ikke som den typiske “jeg ville i virkeligheden være super populær, men spiller nu mega indelukket”. Det er egentlig hvad der er at sige om hende. Perfekt til rollen.

Nadine bærer meget af filmen selv, men selvfølgelig med hjælp fra en række biroller. Nadines bedste ven Krista spilles af Haley Lu Richardson (Split), storebror Darian af Blake Jenner og moren af Kyra Sedgwick. Dette er blot nogle af personerne, men generelt kan man sige om dem alle at de giver en flot og troværdig præsentation. Især synes jeg man kan ligge mærke til Richardson.

edge of 17_03

Hailee Steinfeld, Blake Jenner og Haley Lu Richardson – Foto af Murray Close – IMDb.com

Visuelt

Der er ikke meget at sige om det visuelle. Filmen er sat i den normale verden, så det er ikke de store visuelle effekter der er i brug. Dog lagde jeg gennem filmen mærke til at den var optaget i hovedsageligt overskyet/gråt vejr. Jeg vil gå ud fra at dette er med vilje for det giver et virkelig godt udtryk til filmen. Især i “lavpunktet” af filmen er farverne næsten ikke til at finde, hvilket fungere virkelig godt. Og farveløst er noget af en udmelding at komme med, når man ser Nadines normale tøj. Desuden synes jeg at selvom filmen er optaget rimelig normalt, så har den stadig nogle spændende optagelser. Men det er nok ikke alle der ligger mærke til det, men det kan være det bliver opfattet mere i underbevidstheden.

Musik og lydbillede

En ting som jeg ofte nyder ved coming-of-age er deres soundtrack. Enten giver de et flot billede af den tid som filmen foregår i, eller også har de nogle virkelig gode indie-bands med. Dette synes jeg desværre lidt mangler i denne film. Det er selvfølgelig svært at sætte en film op med et kendt soundtrack, når den foregår i nutiden. Der er jo ikke de samme klassikere som en film i f.eks. 90’erne kan trække på. Med det sagt har de stadig fundet et par guldkorn frem, som fungere godt til filmen, men jeg savner det længere klassiske soundtrack (Har faktisk ikke kunne finde et officielt soundtrack til filmen, hvilket jeg virkelig ikke synes om)

Resten af filmen er komponeret af Atli Örvarsson, der tidligere har lavet score til en række TV-serier samt film som ’The Eagle’ og ’Babylon A.D’. Ikke et fantastisk CV og der er heller ikke det store at sige om hans arbejde i den film. Det er vel meget fint.

edge of 17_04

Hailee Steinfeld og Haley Lu Richardson – IMDb.com

Der er forresten nogle helt fantastiske referencer gennem filmen!

Filmanmeldelse: The Edge of Seventeen Nicolaj N. Justesen

The Edge of Seventeen - Premiere d. 20. april 2017

Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: ’The Edge of Seventeen’ er en rigtig fin coming-of-age film, som jeg godt kan se lande på min hylde blandt de andre, men den når ikke helt op på højde med dem. Tag ikke fejl; den er da virkelig god, bare ikke helt på samme højde som andre film i samme genre. Historien skulle lige være finpudset en gang. Til gengæld er skuespillet helt i top. Jeg ville ønske jeg kunne give halve stjerner, for jeg synes ikke helt at det visuelle og musikken fortjener 5 stjerner, men samtidig er 4 næsten for lidt. Derfor deler jeg det op så det visuelle får 5, fordi det er en smule eksperimenterende, mens musikken får 4, da denne ikke helt når de optimale højder.

4.8


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , , , , ,


Om skribenten

Film-nørd der er større fan af instruktørerne end skuespillerne (Burton, Wright og Del Toro skaber magi!). Gode film kan komme i alle genrer, undtagen "komedier" a'la Anchorman. Historien skal hænge sammen og skuespillet skal være overbevisende, men en middelmådig film kan godt hives op af at se flot ud eller have et godt lydbilledeSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑