adventure The Lost City of Z. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk

Skrevet den 10 august, 2017 | af Line F. Svare

0

Filmanmeldelse: The Lost City of Z

‘The Lost City of Z’ fortæller den virkelige historie om den britiske opdagelsesrejsende Percy Fawcett. Filmen har begrænset premiere i Danmark, og kan kun ses i følgende biografer: Palads i København, Nordisk Film Biografer i Aarhus, Lalandia Bio i Rødby og Korsør bio.

Historie

I 1905 er Percy Fawcett (Charlie Hunnam) sendt ud på en ekspedition for at kortlægge dele af Amazonas. Her finder han spor fra en gammel civilisation. Da Fawcett vender hjem er han besat af ideen om, at der findes en skjult by i Amazonas, som skal være tegn på en forsvunden højtstående civilisation. Endnu en gang efterlader Fawcett sin kone og børn, og begiver sig denne gang afsted for at finde the lost city of z.

Filmen har en tung start. Scenerne er alt for korte i alt for lang tid, tiden springer meget og man får ikke lov til at indleve sig i filmens univers. Heldigvis ændrer dette sig, og filmen tager efterfølgende ordentligt fat i en som seer. Når Fawcett vender hjem fra Amazonas første gang, begynder den fortælling, som filmen virkelig ønsker at fortælle. Her er nogle af filmens bedste scener, hvor dialogen er enorm stærk. Fawcett holder bl.a. en overbevisende og retorisk ret flot diskussion/tale foran en forsamling, og ham og konen har en interessant og velskrevet samtale, hvor hun prøver at overbevise ham om, at tage hende med til Sydamerika. Disse scener overbeviste mig, og fik mig straks over på den positive banehalvdel.
Gennemgående er de scener, som får lov til at udfolde sig og tage plads, klart filmens bedste. Herunder er scenerne dialogmæssigt velskrevet og spændende at høre.

The Lost City of Z. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk

Foto: Aidan Monaghan

Jeg føler mig hurtigt opslugt af Percys søgen og besættelse af denne forsvundne by, og jeg mærker og forstår virkelig hans indædte ønske og trang. Overraskende nok. For man skulle tro det ville være svært at forstå hvorfor en mand vil forlade sin familie flere gange, og ofre sit forhold til sine børn. Men filmen overbeviste mig, og jeg finder ham og hans søgen sympatisk. På trods af, at jeg ser hvor farlige hans rejser er, så ønsker jeg alligevel han skal tage af sted igen. Jeg sidder og håber på, at han forlader familien og tager ud for at søge i Amazonas jungle.
Denne forståelse skyldes helt klart også, at filmen formår succesfuldt at sætte Fawcetts besættende søgen i sammenhæng med noget større: Nemlig hans ønske om at vise til verden, at den sydamerikanske befolkning ikke blot er ”savages”, og at der om muligt, har været en civiliseret befolkning, måske før den europæiske. Filmen giver et indtryk af, at den fortæller noget større end blot en enkel mands besættelse.

Filmen er lang, 2 timer og 20 minutter. Den kunne godt have været kortere, men jeg vil ikke sige at jeg kedede mig. Det er en lang fortælling der skal fortælles, den strækker sig over ca. 20 år. Jeg synes det er ret vellykket, at filmen får fortalt alle disse begivenheder, uden det hele bliver for jappet (pånær i starten).

The Lost City of Z. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk

Foto: Aidan Monaghan

Skuespil

Charlie Hunnam gør det enormt godt i rollen som Percy Fawcett. Han er en virkelig dygtig taler og hans autoritet er overraskende overbevisende. Jeg har ikke set så meget med ham før, så jeg må sige jeg nok har haft for lave forventninger til ham. Han bærer filmen flot.
Derudover kan Robert Pattinson nævnes som Fawcetts faste opdagelsesrejse-makker. Han gør det godt i rollen, og passer vellykket ind. Han er dejligt afdæmpet, og fylder ikke for meget med sit skuespil, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Det er nok et gennemgående tema i skuespillet, hvor Hunnam heller ikke tager for meget plads, men skaber en fin balance, med plads til fortællingen.

Visuelt

Filmen er desværre en smule kedelig i sit visuelle udtryk. På den ene side kan jeg meget godt lide, at det hele er lidt afdæmpet og nok mere virkelighedstro. På den anden side, så forventer man bare noget mere storslået, når en film handler om at opdage skjulte steder i Amazonas.
Dog skal det siges, at der virkelig er nogle rigtig flotte landskaber, der er måske bare for få af dem.

The Lost City of Z. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk

Foto: Aidan Monaghan

Musik og lydbillede

Musikken er flere gange enormt malplaceret, og skaber en hel forkert stemning. Den er enten overdramatisk, eller bare for fjollet. Bedst er det helt klart, når der ingen underlægningsmusik er – eller når den er meget simpel.
Der er nogle lidt skøre scener en gang imellem, hvor karaktererne nærmest hvisker til hinanden, på trods af de er langt fra hinanden, eller er et sted hvor der er mange mennesker og det larmer. Sådanne små detaljer irriterer mig en smule.

Filmanmeldelse: The Lost City of Z Line F. Svare

'The Lost City of Z' - premiere d. 10. august 2017

Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: Overraskende nok formår filmen at skabe enorm sympati og forståelse for en besat og tildels egoistisk mand, som viger hele sit liv til at finde en forsvunden by i Amazoners. Man keder sig ikke undervejs, påtrods af den lange spilletid, og Charlie Hunnam er virkelig autentisk og autoritær i rollen. Desværre halter det visuelle og lydsiden en del.

4


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , ,


Om skribenten

Specielt glad for fantasy universer og visuelt flotte film. Forventer at en film har et dragende plot eller karakterer som gør mig nysgerrig. Har en hel speciel og uforpligtende kærlighed til Baz Luhrmann, selv når han laver dårlige film.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑