dvd / blu-ray

Skrevet den 19 december, 2017 | af Anders Bjerg

0

Filmanmeldelse: Transformers – The Last Knight i 4K !!!

En kæmpemæssig kavalkade af køretøjer der transformerer sig til kolossale robotter, er på sin vis sejt nok i sig selv… men endnu mere imponerende er formentlig dét faktum, at filmserien om selvsamme robotter har kørt managen rundt fem gange nu, uden egentlig at gøre særlig meget nyt eller anderledes.

Alligevel er det dog lykkedes at tjene flere metalmønter og papirsedler end man skulle tro, når man tænker på filmenes succes bygger på computergeneret ”robot skrot” og metalsmadder lagt i papirstynde plotlinjer… ’Transformers: The Last Knight’ er godt nok den lavest indtjenende film i serien, men det er stadig imponerende store bunker af guld udvundet af så store bunker lort.

Når det så er sagt, så kan man ikke komme uden om, at filmene har vanvittigt meget talent involveret – primært i den tekniske afdeling – hvor lyd og effekter er gennemført og betagende, hvilket ydermere giver god grund til ærgrelse, da filmene i sig selv bare ikke lever op til denne standard. Mon ’Transformers’ filmene nogensinde bliver til andet end et sanseløst effekt-fyrværkeri af endeløs hjernedød action og skal de overhoved være andet end det? Specielt nu når man kan få den fulde oplevelse på 4K UltraHD Blu-ray!

Introduktion

Michael Bay er tilbage for at dirigere en ellers dødsdømt filmfranchise med epileptisk hånd, i et forsøg på at sætte skub i denne rustne blikspand og tappe den over to-timer-og-tredive-minutter-lange film tom for de sidste oliepenge fra benzintanken, i håbet om, at fylde pensionskontoen tilstrækkeligt for ham selv og de store studiehoveder hos Paramount Pictures. Michael Bay sagde ellers pænt ”nej tak” til flere ’Transformers’ film, da han rundede tredje omgang, men efter lidt snak om nogle talstærke trykte sedler, så var den populære filmserie pludselig tilbage på asfalten igen!

© Paramount Pictures

Vi tager lige en kort pause fra den pessimistiske tilgangsvinkel og tackler ’Transformers’ med et åbent sind… bare et kort øjeblik. Den første film i serien fra 2007, var faktisk et udemærket bud på basal blockbuster underholdning uden filter, hvor Bay balancerede bombastiske eksplosioner med ligeledes bombastisk dialog og overdimensionerede karakterer, uden at pille for meget ved energikernen i det hele, som – ud over også at være en bogstavlig del af filmens plot – holdte filmen kørende og i gang som en form for selvdreven underholdningsmaskine. Det er ikke stor filmkunst, men alligevel et imponerende spektakel at overvære, og det er svært ikke at blive bare en smule medrevet af masseødelæggelse som følge af en 11-årig knægts løsslupne letvægtsfantasi…

Filmen

Fire film senere og vi står ansigt til ansigt med ’Transformers: The Last Knight’, som på mange måder er den hidtil grimmeste i serien af ellers allerede imponerende grumme film. Længe skal man lede efter en mere usammenhængende rodebunke af en film, som på dette tidspunkt bare har opgivet overhoved at skrive et ordentligt plot, da det alligevel er effekterne der sælger. Bevares, man forventer ikke et velskrevet plot fra en film som denne, men med ’The Last Knight’ er det som om de overlæssede actionsekvenser og tåkrummende komiske indfald ikke længere har noget som helst at hægte sig fast på… overhoved. Der er ingen hoved og hale i det hele og en begyndelse, midte og slutning kan kun akkurat anes i en struktur, der er lige så fragmenteret som efterladenskaberne fra de endeløse eksplosioner, der bare ingen ende vil tage.

Eneste lyspunkt – ud over de fortsat flotte effekter og den imponerende lydside – er veteranskuespilleren Anthony Hopkins, som i en alder af 79 år er den person, der sætter mest skub i herlighederne og puster nyt liv ind mellem de kolde og gumpetunge stykker af metal, som flyver omkring ørene på én. Hopkins placerer sig i midten af det hele og mangler tydeligvis heller ikke noget som helst mellem ørene, da han formentlig har tjent en god sjat penge på at opføre sig komplet forargeligt og gør det nærmest til perfektion. Dialogen er stadig kluntet, overspillet og komplet uanstændig – som forventet – alt i mens effekterne og lydoplevelsen fortsat er det eneste der holder maskineriet i gang – som forventet – også selvom Michael Bay virker træt og umotiveret i instruktørstolen…

© Paramount Pictures

Billedkvaliteten

’The Last Knight’ transformerer sin komplekse billed- og lydside fabelagtigt ned på en UHD Blu-ray skive og viser nogle af de bedste ting ved det forholdsvis nye format… Det skal siges, at filmen på standard Blu-ray allerede er en fantastisk oplevelse, som fejler absolut intet. Filmen er taget fra en 2K kilde, som herefter er blevet opskaleret til 4K, hvilket viser sig ved, at detaljegraden ikke indeholder den fornemmeste forbedring. Men der er trods alt forskelle at finde, specielt i close-ups af filmens skuespillere samt et par brede billeder af nogle flotte landskaber…

Den største forskel er dog at finde i filmens farvespektrum, hvor vi takket værd HDR farvebehandling kan nå dybere, stærkere og flottere farver – noget, der specielt er oplevelsen værd med ’Transformers’ filmene, da Bay holder af at bruge meget varme toner, hvor alt fra gullige og orange farvetoner gør sig godt i filmen samt de flotte skud af sollys, som også er en meget prominent del af filmens billedside. Filmen er skudt med en masse forskellige kameraer, herunder de store og komplekse IMAX-kameraer, som også fylder hele skærmen, når disse er i brug… næsten alle scener med disse kameraer er en sand fornøjelse og en fryd for øjet!

Generelt er ’Transformers: The Last Knight’ på 4K Ultra HD Blu-ray en fantastisk oplevelse, der bestemt er den bedste måde at opleve filmen på! Er du fan af filmserien eller bare har lyst til lidt action-underholdning på en kedelig og regnfuld søndag aften, så er det bare med at smide denne lækre UHD-skive i afspilleren!

Lydkvaliteten

Heldigt for alle dem, der endnu ikke kan afspille 4K-diske, så er dette sprøde Dolby Atmos lyd-mix at finde både på den normale Blu-ray samt Ultra HD skiven. Selvom billedoplevelsen var fed nok i sig selv, så er det altså lydsiden man skal investere i ’Transformers’ filmene for! Alle filmene, fra 1-5, er absolut demoværdigt materiale til din hjemmebiograf!

© Paramount Pictures

Jeg er som sagt ikke fan af filmserien, ej heller det forrige kapitel, ’Age of Extinction’, som måske er én af de værste film jeg nogensinde har set… men alligevel gik jeg ud og købte Blu-ray skiven, da jeg havde fået nyt set-up derhjemme – der er næsten ikke noget bedre end ’Transformers’, hvis du blot skal vise dig selv og alle andre hvad din surround-system kan! Tjek især scenen i ’The Last Knight’ ud, hvor Bumblebee bliver beskudt af en flok militærmænd i en ødelagt by, for så at samle sig selv igen på elegant vis – og i slow-motion selvfølgelig! Biljagten senere hen er også rigtig god og klimakset til sidst, hvor flyene må foretage en nødlanding er også vanvittig imponerende!

Ekstramaterialet

Alt ekstramateriale er samlet på sin helt egen Blu-ray disk og der er en god sjat underholdning, for dem der elsker at se, hvordan film er lavet – især de store, action-mættede og komplicerede af slagsen! Man kan sige, hvad man vil om Michael Bay og ikke mindst hans ’Transformers’ film – og jeg har bestemt fået sagt mit – man jeg kan ikke tage fra ham, at manden er dedikeret og ved hvad han vil have og hvordan. Dette ekstra materiale er et godt indblik i, hvordan alle store scener er designet – bl.a. åbningsscenen i det gamle England og scenen i det forladte og faldfærdige Chicago. Filmene indeholder jo, måske overraskende for nogen, masser af praktiske effekter og dem får man virkelig set her…

Filmanmeldelse: Transformers – The Last Knight i 4K !!! Anders Bjerg

Transformers: The Last Knight - kan købes på 4K, Blu-ray og digital nu!

Filmen
Billedkvaliteten
Lydkvaliteten
Ekstramaterialet

Kort fortalt: ’Transformers: The Last Knight’ er blot endnu et kapitel i en repetitiv og relativ træt serie, som introducerer lidt nye elementer hver gang, men desværre bliver der aldrig pillet ved fundamentet eller tilgangsvinklen for serien. Det skal altid blive større, vildere og mere larmende og selvom effekterne er sublime og lydoplevelsen ærlig talt Oscar-værdig, så bliver man træt i hoved i længden og den rodede og usammenhængende historie hjælper ikke. Men er man fan eller bare elsker at få sit action-fix, så er det bare med at snuppe den nye ’Transformers’ film med hjem! Især på 4K Ultra HD Blu-ray, som er en virkelig lækker skive!

4.3


User Rating: 0 (0 vurderinger)

Tags: , , , , , , , , , ,


Om skribenten

/ Film er en fantastisk udtryksform, som jeg elsker at blive informeret, stimuleret og provokeret af. Der er uendelige muligheder, genre og stilarter gemt i filmmediet og jeg brænder for at finde og opleve hver og en. Film har forskellige udgangspunker, og det er også, hvad jeg er determineret på at bedømme ud fra. En god film er en film, der lykkedes på sine egne præmisser... hvad de så end måtte være.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑