Alex Gibney’s nye dokumentar ’Going Clear: Scientology and the Pr..." /> Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - Filmpuls

dokumentar

Skrevet den 18 april, 2015 | af admin

0

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Alex Gibney’s nye dokumentar ’Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ (baseret på bogen af samme navn af Lawrence Wright) er ikke den første til at beskrive Scientology, og sandsynligvis heller ikke den sidste – ligesom ‘an Inconvenient Truth’ heller ikke er den første eller sidste dokumentar om den globale opvarmning, men nok er en af de dokumentarer om emnet, som vi husker bedst. Det samme kan siges om ‘Going Clear’. Det er muligvis også derfor, at Scientology har kæmpet så indædt mod filmen og dens lancering. Men de har kæmpet forgæves, for dokumentaren kan nu bl.a. ses på HBO, og den er spektakulær. Den er faktisk så spektakulær, at man næsten tvivler på sandhedsværdien af de præsenterede udsagn i dokumentaren. Seeing is believing siger man normalt. Her er der næsten tale om seeing is disbelieving. Men kun næsten. For når du ser de tidligere kultmedlemmers blikke, hører den tilbageholdte skælven i deres stemmer, er du ikke i tvivl. Ikke længere.Dokumentaren starter ved, at skribenten og producenten Paul Haggis beskriver hvordan han blev draget ind i Scientology i starten af 1970’erne. Derefter udfoldes historien bag kulten – grundlæggeren L. Ron Hubbards litterære liv og siden rolle som kultleder for en stadig voksende tilslutningsskare. For Hubbard formår at kombinere sine tidligere sci-fi skriblerier med Freudiansk psykoanalyse og hypnoseteori, og opbygger et system – en hel religion med hertilhørende bygninger – hvor tilhængerne skridt for skridt køber sig adgang til højere niveauer – skridt for skridt integreres stadig mere i kulten -, og således kun skridt for skridt forstår hvad religionen (og kulten) indebærer. Indtil de når OT-niveauerne, hvor kultmedlemmere er blevet ‘clean’. Først da afsløres myten bag Scientology – en i bizarre og usammenhængende sci-fi fortælling, som burde få tilhængerne til at løbe skrigende væk eller grine højt, men af de fleste accepteres, da de allerede har investeret så mange penge og tid, og så meget af sig selv, i Scientology, at det synes for sent at trække sig – ja, faktisk umuligt at trække sig. For al tidligere social samvær – familie, venner, kollegaer, mv. – er blevet afkoblet. De er alene. Og samtidig har de afsløret deres inderste hemmeligheder (via ‘auditing’) på deres vej op igennem kultens mange niveauer. Hemmeligheder, som Scientology truer med at afsløre til relevante aktører hvis de trækker sig, fortæller dokumentaren.

Skærmbillede 2015-03-28 kl. 21.17.56

Hubbard kommer dog i myndighedernes søgelys – bl.a. fordi han har undladt at betale skat og har udnyttet Scientology’s finansielle midler til eget forbrug under påstanden om, at der var tale om en non-profit organisation. Han flygter derfor til vands i et faldefærdigt fragtskib sammen med sine mest loyale tilhængere, der arbejder i døgndrift for deres leder. Efter nogle år dør Hubbard, og David Miscavige – som er født og opvokset i kulten – overtager lederposten. Miscavige formår at videreføre og videreudvikle kulten på nye måder, ved bl.a. at omarrangere organisationen, så den fortsat kan fungere skattefrit ved konstant at reinvestere organisationens likvide midler i bygninger rundt om i hele verden (ja, også i Danmark). Samtidig har organisationen nu opnået status af en reel legal religion og organisation i USA (beskyttet under The First Amendment), og stiler nu specifikt efter at indlemme berømte i sin inderkreds – herunder Tom Cruise og John Travolta -, mens en stor skare af ukendte tilhængere udfører det slidsomme arbejde under trusler og tvang. Og de, der skulle være modige (eller dumdristige?) nok til at forlade kulten, udsættes for vedvarende og krænkende chikane. Dokumentaren postulerer, atScientology har så meget ‘snavs’ på Travolta, at han ikke tør forlade kulten, og beskriver hvordan Cruise i en periode i 1990’erne forlod kulten, da han blev gift med Nicole Kidman, men at Miscavige sætter sig for at få ham tilbage til kulten – koste hvad det vil – ved at undersøge Kidmans fortid og vende hendes børn mod hende. De går enddog så langt som til at bygge biler og motorcykler – og sågar kærester – til Tom Cruise, nemlig Nazanin Boniadi, som du sikkert kender fra ‘How I Met Your Mother’, ‘Scandal’ og ‘Homeland’.

Dokumentaren skaber et skræmmende portræt af en legal religion, som (på linje med andre religioner, men på anderledes præmisser) formår at fastholde (eller som det fremstilles i dokumentaren: hjernevaske og bondefange) sine tilhængere verden over, og som ikke er bange for at tage drastiske midler i brug for at gå imod de, der er imod Scientology. Dokumentaren har dog også huller, som den går lidt (for) let hen over og den fremsætter en del påstande som den lader stå ubesvarede. Den stiler mod at være sensationsskabende, og lykkes med sin mission, men med det resultat, at den til tider skærer lidt for skarpe kanter. Dog er det stadig en interessant og tidsrelevant dokumentar som giver et unikt indblik i en del af samfundet, som kun de færreste har adgang til.

Tags: ,


Om skribentenTilbage til toppen ↑