Årets uhyggeligste helligdag er lige om hjørnet (sådan da), og sel..." /> Gys Eller Grin: 13 (U)hyggelige Halloween-Film - Filmpuls

vi anbefaler

Skrevet den 21 oktober, 2014 | af Michella Malin Petersen

0

Gys Eller Grin: 13 (U)hyggelige Halloween-Film

Årets uhyggeligste helligdag er lige om hjørnet (sådan da), og selvom at Allehelgensaften, eller Halloween, som de fleste kender den, ikke rigtig har slået igennem her i landet, så er det nok den årstid som vi gyser-freaks holder mest af. Desværre skal man ikke regne med at de danske TV-kanaler gider at gøre det store ud af højtiden, så det kan blive en nødvendighed at fyre op under DVD-afspilleren, eller Netflix hvis man ønsker lidt grusom underholdning. Den perfekte Halloween-film skal ikke nødvendigvis omhandle selve højtiden, og det gælder heller ikke om at nævne genrens mest uhyggelige, mest skelsættende, eller bare bedste værker – men dem som vil være i stand at underholde dig og dine monster-udklædte venner, din familie, eller måske bare dig selv og en god pizza, enten med masser af gys, gore eller grin – og gerne lidt af alle tre! Og hvis disse ingredienser er krydret med lidt nostalgisk VHS-campiness, så er det kun et plus. Stemning er nøgleordet! Der er massere af kandidater, og massere af fremragende film at vælge imellem, men her giver vi jer 13 skønne titler, der alle på en eller anden måde har lidt af den der dejlige Halloween-følelse som vi alle har brug for en gang om året…gerne oftere, hvis man tør.

Inden vi går igang, så snupper vi lige et par honorable mentions, der alle kan anbefales som erstatninger: ‘Killer Klowns From Outer Space′ (1988), ‘Hocus Pocus′ (1993), ‘Suspiria′ (1977), ‘Jeepers Creepers 2′ (2003), ‘Pumpkinhead′ (1988), ‘Return Of The Living Dead′ (1985), ‘The Fog′ (1980), ‘Hatchet′ (2007), ‘The Evil Dead′ (1981) og, selvfølgelig, ‘Evil Dead II: Dead By Dawn′ (1987), som jeg ikke engang gider at placere på listen, fordi, lad os nu være ærlige…du ser den sikkert lige nu. Jo, du gør…Indrøm det! Godt så. Lad os få startet showet.

13. Braindead (1992)

peter_jackson__s_braindead_by_kriegdersterne77-d52q0riHvis du troede at Peter Jackson’s CV kun bestod af eventyr om orker, hobbitter og elvere, så kan du godt tro om igen. Jackson var nemlig en vaskeægte B-films instruktør inden han kastede sig over ‘Ringenes Herre′, og en af hans mest elskede projekter, er den over-ekstreme og hysterisk morsomme kult-klassiker ‘Braindead′, eller ‘Dead Alive′ som den kaldes i blandt andet USA. Plottet? Nu skal du høre… I junglen lykkedes det en ekspedition fanger en sjælden Sumatran Rotte Abe (eh?), som bliver sat bag træmmer i zoologisk have, men aben tager en bid af en ældre dames arm. Inden længe er er hun en zombie, og alle hun bider bliver som hende. Hokus pokus, pludselig vrimler det med menneskeædere, og det er op til hendes stakkels søn, Lionel, at få styr på sagerne. ‘Braindead′ er nøjagtig så vild som den lyder, og hvis din indre gore-hund ikke bliver tilfredsstillet hér, så er der intet håb for dig. Der er zombier i hvert hjørne, i hver en krog, og det ene skøre påfund efter det andet kastes op på skærmen. Udover de fantastisk sindsyge splatter-effekter, kan du også nyde en psykotisk, storgrinende zombie-baby, en episk zombie-massakre med en plæneklipper, og, selvfølgelig, en præst der sparker røv for Herren! Og det er kun en tredjedel af hvad Jackson udsætter os for. ‘Braindead′ er sjov, blodig, skræmmende og rablende vanvittig… Med andre ord, et must-see.

12. The Exorcist III: Legion (1990)

legionEr du bare lidt interesseret i film, så har du sikkert set den legendariske ‘The Exorcist′, og hvis du ikke har, så kom for pokker ned igang! Det er til gengæld ikke alle der er klar over at filmen har hele fire efterfølgere; en 2’er, en 3’er og to prequels. Desværre var 2’eren, ‘The Heretic′, en virkelig sløj omgang amatør-sjusk, hvilket ikke gjorde folk mere optimistiske omkring en mulig 3’er. Den kom dog alligevel, hele 13 år senere, og tak Pazuzu for det. For selvom ‘The Exorcist III′ måske ikke er på højde med den banebrydende original, så er der virkelig en solid og yderst ubehagelig lille gyser gemt under titlen. Vi følger jagten på en brutal seriemorder, som måske er linket til en hvis eksorcisme, der fandt sted mange år tidligere. ‘The Exorcist III′ er en af de mest undervurderede gysere nogensinde, og en af de mest uhyggelige. Ja, det er en voldsom erklæring, men stemningen siver simpelthen ud af skærmen hvert sekund. Plottet kræver en del suspension of disbelief, men hvis du kan undgå at sammenligne med originalen, så har vi hér en film der har så mange kreative scener, så mange bizarre øjeblikke, en fantastisk skurk, spillet af både Brad Dourif og Jason Miller (fra ‘The Exorcist′), samt et af film-historiens måske mest effektive jump-scares. ‘The Exorcist III: Legion′ fortjener at blive mere værdsat, og skal ses i al dens mareridts-fremkaldende, bizarre og underholdende glorie. “It’s a problem I’m working on, Father. All this bleeding.”

11. Hell Night (1981)

hell night garthHvis du ikke kender denne lille kult-film, så er Halloween en perfekt undskyldning for at få den tilføjet til din repertoire. ‘Hell Night′ er ren, ukompromiseret 80’er cheese, som vi kender dem fra de glade VHS-dage. En gruppe fest-glade teenagere? Tjek. Et skummelt, gammelt slot? Tjek. Spøgelser der kan gå fra at være uhyggelige til hysterisk latterlige på under to sekunder? Tjek. En post-hovedroterende Linda Blair i hovedrollen? Tjek. ‘Hell Night′ omhandler, meget enkelt, en gruppe studerende der skal tilbringe natten i det berygtede Garth Manor som en del af et college-ritual. Det er en af de slags film der fungerer absolut bedst når den ses med en gruppe venner, for i sig selv er det ikke den stærkeste unge der er kommet ud af 80’ernes livmoder. Den er campy, kliché og, til tider, grinagtig fjollet, og netop alle disse elementer gør den til en dybt underholdende oplevelse. Spøgelserne og de overdrevne sets og kostumer giver sjovt nok en lidt ‘Scooby-Doo′-agtig følelse, men i steder for 70’er stereotypiske karakterer, så har vi 80’er stereotypiske karakterer! Okay, hvis du allerede har set ‘Hell Night′ vil du sikkert tænke at Scooby-Doo er mere livagtig end størstedelen af filmens cast, men med den rette stemning, den rette gruppe venner og den rette mængde rom og cola, så skal ‘Hell Night′ nok vække Halloween-ånden til live i din stue.

10. The Monster Squad (1987)

monster-squad-4Nu tager vi lige en dyb vejrtrækning, og lægger lidt mere vægt på humor end horror. ‘The Monster Squad′, eller ‘Monsterklubben′, som den hed på godt gammeldaw’s dansk, kan nok bedst beskrives som en slags ‘The Goonies′ med en gruppe monstre der lige besluttede sig for at invadere produktionen. Filmen omhandler den genopståede Grev Dracula, der allierer sig med en række andre kendte ansigter i underverdenen, nemlig Mumien, Ulvemanden, Frankensteins monster og Gællemanden (bedre kendt som The Creature From The Black Lagoon). Med sådan et team, burde Dracula nemt være i stand til at underlægge sig verdenen, ikke? Well, desværre for ham, så beslutter en gruppe unge gysernørder sig for at gøre deres absolut bedste for at ødelægge hans planer. Man kan blive narret til at tro at ‘The Monster Squad′ er en børnefilm, men fuldstændig ligesom med  ‘The Goonies′, så mister denne slags historier aldrig deres unikke charme. Det er en sjov og velspillet lille perle, med en gruppe rå-seje unger der bander som sømænd, samt Universal’s mest ikoniske monstre, der alle er virkelig mindeværdige. Især Frankenstein er lidt af et røvhul. Der er måske ikke meget uhygge at komme efter, hvilket heller ikke er meningen, men alle der i barndommen har fejret Halloween, eller sneget sig til et par af far og mors gyser-film uden tilladelse, vil kunne relatere sig til filmens stemning og eventyrs-sans og tage en lille tidsrejse til dengang hvor man troede på monstre der lurede under sengen.

9. Creepshow (1982)

the creepAntologi-gys er altid et hit hvis man fejrer Halloween med en gruppe venner. Med fem meget forskellige indslag, er der næsten garanti for at finde noget der tiltaler enhver smag. ‘Creepshow′ er resultatet af et samarbejde mellem zombiernes gudfar, George A. Romero og gyser-kongen, Stephen King, der giver os fem sjove og skræmmende historier, der blandt andet byder på en afdød mand der vender tilbage på Fars Dag for at få hævn på sin datter, et one-man show med King selv i rollen som en bonde der finder en meteor, en rig ægtemand der har planlagt en brutal hævn overfor sin kone og hendes elsker, en mand der finder en mystisk kasse under en trappe, og en forretningsmand hvis penthouse pludselig invaderes af kakerlakker. Erfarne skuespillere som Ted Danson, Leslie Nielsen, Ed Harris, Hal Holbrok og Adrienne Barbeu er med til at gøre ‘Creepshow′ den klassiker den er, og med de kreative historier og fantastiske farver, som er inspireret af 1950’ernes EC og DC gyser-tegneserier, er der garanti for masser af eventyrlig gys og gru, nøjagtig som en god omgang skrækhistorier der fortælles rundt om lejrbålet.  ‘Creepshow 2′ fra ’87 kan også bruges i mangel på bedre, men undgå for alt i verden at udsætte nogen for ‘Creepshow III′, med mindre du virkelig afskyr dine venner, og gerne vil se dem stikke deres egne øjne ud med en kagegaffel.

8. Insidious (2010)

"Is that you, baby?"Altså, man kunne nemt bare klikke ind på James Wan’s IMDB-side, lege “ælle bælle mig fortælle”, og stadigvæk finde en film der ville fungere optimalt til en gyser-aften. Men af alle hans værker, er det nok den skæve ‘Insidious′, der rammer Halloween-atmosfæren bedst. Lige fra det blodrøde titel-kort er stemningen sat, og Wan hylder nogen af 70’ernes mest markante gysere med en film der oser af stemning og leger med forventninger, indtil der pludselig trædes hårdt på speeederen, og køres op i et bombastisk gear, med dæmoner, storsmilende spøgelser og parallelle dimensioner. Hvad der starter som en klassisk haunted house-historie, tager pludselig springet ind i en helt anden verden. Forestil dig ‘A Nightmare On Elm Street′, hvis den var instrueret af Guillermo Del Toro, med lidt Polanski-inspiration, og så har du ‘Insidious′. Her er det frygten der er i fokus, og blandingen af chok-scener er effektive og mangfoldige. Nogen gange er ‘Insidious′ subtil og tilbageholdene, andre gange giver den dig en voldsom olfert, og hiver dig ind i skærmen med en klo solidt plantet i din pulsåre. Slutningen er absolut ikke alles kop græskarjuice, men hvis du kan sørge for at udstrække din realitetssans en smule, så er Wan’s dæmon-film en fantastisk perle i genren. Og skulle det være en succes, så tjek ‘Insidious: Chapter 2′, en værdig og ekstremt underholdene fortsættelse til en af denne generations definitive gyserfilm.

7.  Halloween III: Season Of The Witch (1982)

h3_5Her har vi en lille sødling der længe har lidt af et dårligt ry, grundet titlen, der (forståeligt nok) fik folk til at tro at de havde at gøre med endnu en direkte forsættelse til John Carpenter’s originale klassiker. Men ak og ve, sådan blev det ikke. Her er ingen morder i keddel-dragt og Star Trek-maske, ingen promiskuøse babysittere med grimt hår, og ingen Dr. Loomis. Til gengæld får vi en dejlig morbid historie om en mystisk legetøjsfabrikant, hvis verdenskendte Halloween-masker måske ikke helt er så harmløse som de ser ud. Keltiske druider, menneskelignende robotter og bizarre dødsfald er nu på dagsordenen, og lidt ligesom en anden 3’er, nemlig førnævnte ‘The Exorcist III′, kan det godt være at ‘Halloween III′ ikke er på højde med originalen, men hvis man vælger at se på den som sin egen separate historie, så finder man en overraskende effektiv, og ret anderledes lille gyser, hvor Halloween-stemningen er det helt store fokus. Filmen har stille og roligt fået et lille kult-følge, og med god grund. Carpenter’s indflydelse er stadigvæk til stede, skuespillet er bund-solidt, og det lækre 80’er look og flotte cinematografi vil få de fleste gyser-fans til at hvine som små skoletøser. ‘Halloween III: Season Of The Witch′ er et velsmagende stykke græskar-tærte, hvor du næsten ikke lægger mærke til arsenikken der gemmer sig i opskriften.

6. Rocky Horror Picture Show (1975)

TRHPS-the-rocky-horror-picture-show-24212194-475-332“Det er ikke en gyser, det er ikke en gyser!”… Hvis en psykotisk Tim Curry i lingeri og læbestift, der jager en olieret svensker-skabning, samt en syngende Susan Sarandon, ikke er gys, så ved jeg ikke hvad er. ‘Rocky Horror Picture Show′ er måske ikke listens mest skræmmende titel, men horror-elementerne er tydelige, med store inspirationer fra de gamle science-fiction og b-gysere fra 30’erne, frem til de tidlige 70’ere. Især ‘Frankenstein′-temaet går igen i historien om den lidt, øhm, excentriske transvestit, Dr. Frank-N-Furter, der har skabt liv, i form af muskelbundtet Rocky, som overhovedet ikke er hans eget personligt designede sex-legetøj. Da et ungt, konservativt par ved et uheld havner i ham og hans ligeså skøre venners selskab, begynder tingene for alvor at blive…mærkelige. ‘Rocky Horror Picture Show′ er muligvis en af tidernes største kult-klassikere, med så mange skøre påfund, så mange seksuelle overtoner, så mange unaturligt fængende sange, og en gruppe karakterer der får Familien Addams til at ligne The Brady Bunch. At kalde den “bizar” ville være århundredes underdrivelse. Men det er umuligt ikke at elske den. ‘Rocky Horror Picture Show′ er en vaskeægte kult-klassiker, og en ren B-film i A-klassen. Og, husk nu; Det er obligatorisk at danse til “The Time Warp”. Er du ikke velsignet med moves like Jagger, så vær helt rolig – det er bare et hop til venstre!

5. Trick ‘R Treat (2007)

trick_r_treat17Så skal vi til endnu en omgang antologi-gys, og denne gang fra 00’erne. ‘Trick ‘R Treat′ havde en ekstrem besværlig post-produktion – den var hele to år forsinket, og fik en meget begrænset bio-udgivelse. Trods dette, var anmelderne oppe i skyerne af glæde, og filmen fik hurtigt en solid fanbase blandt genrefans. Jeg må indrømme at jeg virkelig ikke var glad første gang jeg så den, men hold nu op, hvor er den krøbet ind under huden på mig med tiden. Det her er en vaskeægte Halloween-film, hvor hver eneste scene drypper med atmosfære, snigende stemning, og legen med forventningerne. ‘Trick ‘R Treat′ indeholder fire små historier der alle finder sted under Halloween i en lille forstad i USA, men i modsætning til ‘Creepshow′, er alle historierne forbundet af én enkelt person, nemlig lille, maskebeklædte Sam, en karakter hvis design sagtens kunne inspirere folkene bag serien ‘Gotham′, hvis de vælger at introducere en junior-Scarecrow på et tidspunkt. Og nej, du har ikke lyst til at vide hvad der gemmer sig under masken. Jo mindre sagt om plottet, jo bedre. Der er masser af overraskelser, og ‘Trick ‘R Treat′ formår både at være uhyggelig og uforudsigelig, uden at være helt tabt for humor. Det er en helt unik lille film, og hvis du er Halloween-newbie, og ikke helt forstår al hypen omkring årets mest skræmmende helligdag, så skal ‘Trick ‘R Treat′ nok omvende dig.

4. Night Of The Demons (1987)

Night of the Demons 1988 movie pic9dDer er en grund til at størstedelen af gyser-fans favoritiserer 80’erne som det mest mindeværdige årti for genren. Der var altså bare en helt specielt evne til at producere de mest skøre film, som på papiret burde være forfærdelige, men alligevel endte med at være ret så elskværdige. ‘Night Of The Demons′ er en af de film. Der startes op i et meget klassisk slasher set-up, da en gruppe teenagere (hvorfor er det aldrig en vildfaren gruppe pensionister?) tager til en Halloween-fest, der afholdes i en forladt begravelses forretning. Men inden længe tager den et langt spring ind i det overnaturlige, da en seance går lidt bedre en forventet, og dæmoner pludselig begynder at crashe festen. Øv, jeg hader når det sker! ‘Night Of The Demons′ er et typisk produkt af sin tid, men på alle de mest underholdende måder. Den ved hvad den er, og tager aldrig sig selv for seriøst, men når der alligevel satses på at skræmme, så lykkedes det også. Nej, det er ikke en af de slags film hvor skuespillet får Oscar-akademiet til at hoppe i sædet, og karaktererne er klichéer på gåben, men når man blender disse elementer med retro effekter, akavet dialog, og de mest kiksede 80’er outfits og frisurer, der til tider er langt mere uhyggelige end filmen selv, så er det umuligt ikke at trække på smilebåndene. Alle der har siddet rundt om et hjemmelavet Ouija-bræt og forsøgt at få kontakt med den døde vicevært, vil kunne finde noget nostalagi i ‘Night Of The Demons′, en film der nok skal gøre dig taknemmelig for at det alligevel kun var din irriterende lillebror der skubbede glasset over bogstaverne.

3. Fright Night (1985)

fright-night-1985For at være fair, så burde denne film ikke kun ses ved Halloween, fordi…det er ‘Fright Night′! Ingen undskyldning behøves, smæk den på når du vil. Tom Holland’s ikoniske 80’er-perle om teenageren Charley Brewster, hvis nye nabo, er en små-sulten vampyr, har en velfortjent klassiker-status blandt gyserfans, og nævnes ofte i selskab med genrens andre, definerende vampyr-fortællinger. ‘Fright Night′ er et love-letter til de mange mindeværdige Hammer-horror film fra 60’erne, og der smøres tykt på med masser af stemningsfyldte scener, tågede gyder, mørke gader og god underlægnings-musik, en solid omgang spænding, og masser af humor, takket være et fint manuskript og et cast der giver den hele armen. Tidens tand har været overraskende blid ved vampyr-perlen, hvis smæk-dyre effekter, med få undtagelser, stadigvæk holder, især den fantastiske smeltnings-scene (you’ll know when you see it), og den imponerende omvendte ulve-transformering. Filmens look er charmerende retro-agtigt, uden at blive kitsch, og de overraskende u-stereotypiske karakterer (især for en 80’er gyser) gør bare hele molevitten langt mere tidsløs. ‘Fright Night′ tåler gentagne gensyn og skal med garanti få dig til at grine, hvine, og rykke fødderne rytmisk til det fantastiske soundtrack. En af mine personlige all-time favoritter, og en vaskeægte klassiker.

2. Demons (1985)

Carmen-DemonØj, jeg elsker den her! En gruppe tilfældige personer inviteres til en gratis visning af en gyserfilm i en isoleret og nyrenoveret biograf, og inden du kan sige “skrig!”, begynder noget at sprede sig i salen… Og en efter en, forvandles det intetandende publikum til blodtørstige dæmoner. Sleaze-faktoren er i top, effekterne er old-school, og dejligt overdrevne, mens det tvivlsomme (men alligevel acceptable) skuespil, og endnu mere tvivlsomme dubbing, sender underholdnings-faktoren op på “HELL YES!”. Intet bliver taget alvorligt hér, og der satses i stedet på at bombardere seeren med de mest overdrevne, slimede og energiske scener. ‘Demons′ er et resultat af et samarbejde mellem de italienske gyser-maestro’s, Lamberto Bava og Dario Argento, men filmen er dog indspillet på engelsk (og derefter dubbet for at skjule nogle af skuespillernes stærke accenter), og hvis man ikke er bekendt med italiensk horror, kan det godt være en lidt overvældende film at starte ud med, men det der gør ‘Demons′ så stærk, er ganske enkelt bare hvor balls-to-the-wall den er. Det er en vaskeægte rock n’ roll-film, hvilket også understreges af soundtracket, der blandt andet inkluderer den danske gruppe, Pretty Maids. Du skal ikke være volds-forskrækket, hvis du vil se ‘Demons′ – den er måske ikke ligeså splattet som f.eks ‘Braindead′, men det er en uforglemmelig omgang retro-horror, med et tryk på speederen der aldrig lettes.

1. Halloween (1978)

screenshot-med-31Quelle surprise, jeg ved det godt. Men lad os nu være ærlige… Er det ikke en af de første film (hvis ikke den første) der popper frem i hovedet på dig, når nogen nævner “essentielle Halloween-film”? Jovist, titlen har nok lidt at gøre med det, men lad det nu ligge. John Carpenter’s skelsættende klassiker avlede hele syv sequels, et reboot i 2007, hundredvis af efterligninger, og den står stadigvæk fast som en af de mest indflydelsesrige gysere der nogensinde er blevet lavet. Efter at have været indespæret i 15 år for mordet på sin storesøster da han var en lille dreng, er Michael Meyers nu undsluppet, og han har fundet vej til den lille forstad, Haddonfield, hvor han stalker tre unge babysittere, inklusiv den grå mus, Laurie Strode. ‘Halloween′s minimale budget kan næsten aldrig fornemmes, og det solide skuespil, Carpenter’s sans for atmosfære, samt det ikoniske (og stadigvæk sindsygt effektive) soundtrack, er med til at skabe en straight-forward slasher, der har bestået tidens tand med ynde. Michael’s blegfisede fjæs er efterhånden en af genrens mest genkendelige, og det er så sjovt at tænke sig til at masken som blev brugt i filmen, en af gyser-historiens mest ikoniske masker, faktisk er en William Shatner-maske der blev spraymalet. Så blev den kære kniv-morder pludselig lidt mindre uhyggelig, ikke? Halloween er ikke Halloween uden ‘Halloween′. Punktum.

Hvad er dine Halloween-traditioner? Fortæl os om det i kommentar-feltet, og kom gerne med dine helt egne film-anbefalinger! 

Tags: , , ,


Om skribenten

har et ekstra hjertebank for superhelte, gyser-genren, 80'er film, tragiske dramaer og alt af Christopher Nolan. Taler flydende i film-citater, og ville se en film om tørrende maling hvis Tom Hardy var på rollelisten.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑