'American Hustle' er <..." /> Hvor meget hustler American Hustle med fakta? - Filmpuls

behind the scenes Hvad er fakta og fiktion i filmen 'American Hustle', der er løst baseret på FBI undercover operationen 'Abscam'.

Skrevet den 28 januar, 2014 | af Jeppe Andersen

0

Hvor meget hustler American Hustle med fakta?

‘American Hustle’ fakta vs. fiktion

‘American Hustle’ er løst baseret på den virkelige undercover operation ‘Abscam’ af FBI, der forgik fra 1978 til 1981. Selvom instruktøren David O. Russell gør os opmærksom på, at ‘American Hustle’ ikke er et nøjagtigt portræt men mere fiktion, så synes vi på filmpuls alligevel, at det kunne være sjovt at se på fakta vs. fiktion.

Spoiler alert – der kan forekomme spoilers

Abscam

er en sand historie om, at FBI bustede en række politikkere og embedsmænd under undercover operationen Abscam. Operationen fik navnet ‘Abscam’, da FBI sammen med svindleren “con man” Mel Weinberg oprettede et falsk selskab under ledelse af en falsk arabisk sheik for at tilbyde bestikkelse til politikkere og embedsmænd til gengæld for politiske tjenster, hvilket i sidste ende fældede 6 medlemmer af Repræsentanternes Hus og en senator foruden en række lokale embedsmænd, inkl. borgmesteren i Camden, New Jersey.

Karakterene

er generelt mere David O. Russell og Eric Warren Singers versioner end virkeligheden, som de heller ikke har givet rigtige navne; dog deler karaktererne visse ligheder med personerne fra virkeligheden, som vi vil kigge på her.

Irving Rosenfeld (Christian Bale) aka Mel Weinberg – meget tro mod virkeligheden.

Christian Bales karakter Irving Rosenfeld hedder rigtig Mel Weinberg, som ikke blot var en stikker men agerede aktivt i FBI’s ‘Abscam’ – ligesom i ‘American Hustle’. Ligeså var Mel Weinberg en small time hustler, der snød desperate forretningsfolk ved at hjælpe dem med at optage lån i udenlandske banker mod et forudbetalt beløb. Karakterens historie lægger sig også tæt op af Mel Weinbergs barndom og baggrund, hvor han ejede en masse renserier (faktisk 26) og både havde en kone og elskerinde. Hans hjerteproblemer er også rigtig nok, som han blev nødt til at tage piller i mod.

Amy Adams rolle er vist mere fiktion.

Sydney Prosser (Amy Adams) er baseret på Weinbergs elskerinde Evelyn Dawn Knight, og ja de blev gift. I filmen faker Prosser en britisk identitet med accent og det hele, men Evelyn Dawn Knight er faktisk britisk. Som i ‘American Hustle’ mødte Weinberg og Knight hinanden til en cocktail fest, hvorefter de udviklede et forhold (affære), og Evelyn Knight hjalp Weinberg med at hustle. Men hun var ikke en del af ‘Abscam’ som i filmen, og havde derfor heller ikke et forhold til Bradley Coopers karakter DiMaso aka Anthony Amoroso.

DiMaso (Bradley Cooper) er mest Anthony Amoroso af to FBI agenter.

Hvor virkelighedstro er 'American Hustle'? Bradley Cooper spiller FBI agenten DiMaso aka Amoroso, og karakteren er til dels baseret på den virkelige Amoroso.

I ‘American Hustle’ er Richie DiMaso (Bradley Cooper) ansvarlig for FBI operationen, som i virkeligheden var styret af agenterne John Good og Anthony Amoroso. Bradley Coopers karakter læner sig op af Anthony Amoroso, som netop var den mere operationelle agent. I filmen buster DiMaso (Cooper) Rosenfeld (Bale) og Prosser (Adams), men i virkeligheden møder FBI agenterne først dem, efter de er blevet snuppet af FBI og har indgået en aftale med dem. Som i filmen var DiMaso aka Anthony Amoroso en agent, der gik langt for at få en operation til at lykkes, og var kendt for ikke at holde sig tilbage, når det drejede sig om at bruge skatterydernes penge – endda i stor stil!

Rosalyn Rosenfeld aka Marie Weinberg får vist en større rolle i filmen.

Jennifer Lawrence spiller hustruen Rosalyn Rosenfeld aka Marie Weinberg, som i virkeligheden er meget ældre end Lawrence rolle Rosalyn. I ‘American Hustle’ er forholdet mellem parret Rosenfeld dårligt fra starten, hvilket slet ikke var tilfældet i virkeligheden. Marie Weinberg blev først opmærksom på affæren efter ‘Abscam’, hvilket selvfølgelig også betyder, at konfrontationscenen mellem Rosalyn og Sydney er ren fiktion.

Der var faktisk en vellidt borgmester i Candem, New Jersey.

Jeremy Renner spiller borgmesteren Carmine Polito aka Errichetti i filmen 'American Hustle'. Læs her hvor virkelighedstro 'American Hustle' egentlig er.

Er borgmesteren Carmine Polito (Jeremy Renner) en rigtig person? Ja, næsten i hvert fald. Carmine Polito hedder rigtig Angelo Errichetti, som var en vellidt borgmester i Camden, New Jersey. I ‘American Hustle’ får Irving Rosenfeld (Christian Bale) nedsat borgmesterens straf i forhandling med FBI, men det er ren fiktion. Rosenfeld aka Weinberg og Polito aka Errichetti udviklede rigtig nok et venskab i virkeligheden, og Weinberg var trist over at se hans kammerat skulle afsone ca. 6 år.

Hvordan sluttede det?

Filmen slutter på rigtig Hollywood manér, hvor Irving (Bale) og Rosalyn (Lawrence) bliver venner, og Rosalyn smutter afsted med sin nye kæreste fra mafian. Irving og Sydney (Adams) bliver gift, og tager sig af sønnen.

Jennifer Lawrence spiller Rosalyn Rosenfeld aka Marie Weinberg i filmen 'American Hustle'.

I virkeligheden afslører Weinbergs kone, Marie Weinberg, efterfølgende, at Mel Weinberg har fået $150.000 af FBI for samarbejdet. Marie bliver også bekendt med Mels affære med Evelyn Dawn Knight, og i 1982 begår hun selvmord i en alder af 50 år ved at hænge sig selv. Hun efterlader et brev, hvor hun giver Mel skylden for hendes død , fordi han åbenbart ikke elskede hende mere.

Mel Weinberg og Evelyn Dawn Knight bliver gift, men blev senere skilt.

Tags: , , , , ,


Om skribenten

Historien er altid vigtig, Nolan, Tarantino og David Fincher er fantastiske og så er verdens sjoveste film Dum & Dummere.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑