Filmpuls logo
Filmpuls

In Memoriam: Bruno Ganz

Det er tre dagen siden af verden mistede den schweizisk skuespiller Bruno Ganz, men vi på Filmpuls vil gerne bruge denne mindre artikel på at mindes denne vidunderlige preformer/kunstner.

For han var muligvis Europas svar på Marlon Brando, og lignede ham også lidt. Mandens rækkevidde som skuespiller, såvel hans cv, er mildt sagt meget imponerende. Han var med i smalle film, og de helt store. Blev instrueret af respekterede navne såsom Francis Ford Coppola, Jonathan Demme, Éric Rohmer, Wim Wenders, Werner Herzog og vores egen Lars von Trier i en af hans sidste film, ‘The House That Jack Built’.

For denne skribent, så husker man ham især i film som ‘Wings of Desire’ (1987), hvor han spiller en engel der forelsker sig i et menneske. Denne film er visuel såvel plotmæssigt rørende fortalt, og fik senere et næsten horribelt amerikanske remake med Nicolas Cage og Meg Ryan i hovedrollerne (titel: ‘City og Angels’).

Dernæst spillede han karakteren Jonathan Harker i reversionen af ‘Nosferatu’ (1979), som er baseret på Bram Stokers middelmådige, men udødelige roman med titlen ‘Dracula’. Dette er klart en af de bedste vampyr-film som er lavet, og Ganz viser en fantastisk palet af følelsen “skræk”.

Copyright: Constantin Film

Men hans nok mest kendte rolle er som Adolf Hitler i ‘Der Untergang’ (2005), hvor man følger Nazi-Tysklands såvel dens førers sidste dage under en bunker. En meget stærk film, hvor det lykkedes Ganz at portrætterer Hitler som en kompleks person, og ikke som en gemen tegneserie-skurk. Han havde muligvis fortjent en Oscar for hans præstation.

Filmmediet kommer til at savne Ganz, og han forlod os alt for tidligt. Han blev 77 år.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.