Skrevet den 15 februar, 2014 | af Jeppe Andersen

Indiske THE LUNCHBOX kommer til DK

Det er sjældent, at en indisk film finder vej til de danske biografer, men ‘The Lunchbox’, der vandt Grand Rail d’Or i Cannes sidste år er undtagelsen og får dansk premiere d. 20. marts.

‘The Luncbox’ er en årets mest omtalte film på de internationale filmfestivaller og hovedrollen som Sajann spilles af Indiens største mandlige skuespiller, Irrfan Khan, der blandt andet er kendt fra “Slumdog Millionaire” og “Life of Pi”. Til foråret for du ham også at se i den kommende ‘The Amazing Spider-Man 2’.

Irrfan Kahn spiller hovedrollen som Sajann – en lidt mavesur og pensionsmoden enkemand, der ved en fejl modtager den frokost som husmoderen, Ila (Nimrat Kaur) har tilberedt til sin mand. Det himmelske måltid bliver starten på en humoristisk og rørende brevudveksling i madkassen om passion, længsel og håb for fremtiden. Sajaan og Ila finder et savnet frirum til at udtrykke deres inderste tanker, og de små breve bliver efterhånden fyldt med varme følelser og et bud på hvor lykken skal findes.

’The Lunchbox’ er historien om to meget forskellige skæbner, der knyttes sammen af en madkasse på afveje, leveret af et hold enestående frokostbude, de såkaldte Dabbawalas. Dabbawalas er betegnelsen for en gruppe på ca. 5000 mandlige bude, der hver dag bringer varm frokost ud til godt 200.000 arbejdere i Mumbai. Erhvervet og metoden er over 100 år gammelt og fungerer via farvekoder (mange dabbawalas kan ikke læse) og uden nogen form for elektroniske hjælpemidler. Budene henter den frisk tilberedte mad i ”dabbas” (madkasser i etager) i kundernes hjem, hvor hustruen har kokkereret om formiddagen. Undervejs skifter en madkasse hænder mange gange, og der kan være helt op til fire dabbawalas involveret i en enkelt levering.

I 2010 var dabbawalaerne basis for en stor undersøgelse udført af Harvard Business School, der kortlagde det effektive og omkostningslave system i en moderne automatiseret verden. Førende firmaer på leverings- og fragtområdet som f.eks. FedEx har også haft en delegation i Mumbai for at lære af dabbawalaernes gode samarbejdsevner og ekstremt lave fejlrate. Fejlleveringer er nemlig yderst sjældne, da kun én ud af en million madkasser leveres forkert. Det er netop denne ene fejl, der sætter handlingen i gang i ’The Lunchbox’.

Tags: , , ,


Om skribenten

Historien er altid vigtig, Nolan, Tarantino og David Fincher er fantastiske og så er verdens sjoveste film Dum & Dummere.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑