"No matter what anybody tells you, words and ideas can change the wo..." /> Kære Mr. Robin Williams - Filmpuls

pulsen Hyldest og mindetekst til Robin Williams. Læs artiklen her på filmpuls.dk

Skrevet den 17 oktober, 2014 | af Anders Bjerg

0

Kære Mr. Robin Williams

“No matter what anybody tells you, words and ideas can change the world.”

Den 11. august 2014 var dagen hvor verden blev en hel del mere grå og kedelig at se på. Dagen hvor vi på tragisk vis mistede en helt igennem fantastisk og unik personlighed. Den multitalentfulde komiker, skuespiller og entertainer Robin Williams tog sit eget liv i sit hjem i Paradise Cay, Californien.

Jeg husker klart som var det i går, hvor jeg var, da jeg hørte de forfærdelige nyheder. Jeg husker også tydeligt hvor desperat jeg gennemsøgte internettet til punkt og prikke i håbet om, at det nok bare var endnu en utilgivelig hoax, startet af opmærksomhedssøgende mediesider der fejlagtigt tager andres liv fordi de selv mangler et. Men denne gang var det altså sandt nok – Robin Williams var død om vi ville tro på det eller ej. Personligt hørte jeg til sidstnævnte. Jeg nægtede simpelthen at tro på at det var sandt. Hvordan kan en mand så fuld af endeløs energi og sprudlende livsglæde gøre noget så forfærdeligt imod sig selv og sine nærmeste? Men desværre er det nøjagtigt folk som Robin Williams, der alt for sjældent får den omsorgsfulde og hensynsmæssige opmærksomhed, som de så ofte desperat søger efter. Udadtil var det i hvert fald noget nært umuligt at se, at livet langt fra var blomstrende bag den ellers farvefyldte facade.

Robin var nemlig altid glad og smilende at se på, og han elskede ikke bare af at få folk til at grine – han levede af det, åndede for det. Om end det var på scenen, foran kameraet, i diverse interviews eller i forbindelse med private ærinder, så var han altid klar til at løfte stemningen og give et grin, til dem der havde hårdest brug for det. Denne artikel handler om langt mere end Robin Williams som komiker og skuespiller – den handler i samme grad om hvem Robin var bag masken. Artiklen er lige så meget en hyldest til entertaineren, Robin ”The Genie” Williams, som det er en hyldest til mennesket, Robin McLaurin Williams, og jeg håber inderligt at denne artikel vil efterlade nye tanker og vække gamle minder om hvilken fantastisk og vidunderlig mand han var, og hvilke veje han var villig til at gå for at gøre vores dage bare en lille smule lysere.

Hyldest og mindetekst til Robin Williams. Læs artiklen her på filmpuls.dkRobin Williams og hans datter Zelda Williams.

Med rumraket mod stjernerne

Før Robin Williams og hans enestående talent blev vendt om til negativ fremstilling i mediernes søgelys, var det et liv i scenens rampelys, der tildelte ham den fulde opmærksomhed og ikke mindst dedikerede opbakning. Robin arbejdede sig langsomt men sikkert opad ved at stå i baren på en comedy klub i San Francisco, til senere selv at stå løftet over masserne og servere jokes, der kunne få alle i lokalet til at spilde deres drinks af ren hysterisk latter. For når Robin Williams indtog scenen så var det med speederen stampet ud gennem bunden og med jokes leveret i sit højest mulige gear. Det var også denne karakteristiske livlige og legesyge personlighed, som lagde grund til den velkendte improviserede skuespillerstil som vi kender og elsker ham for i dag, gennem et utal af succesfulde film som den kære Robin har medvirket i.

Skuespil var nemlig blot det naturlige skridt videre fra at underholde én sal fuld af mennesker ad gangen, til at nå ud til millioner af sale verden over, når Robin overførte sit elskværdige talent til det store lærred. Den fastholdte og flade facon forhindrede skam heller ikke Robin Williams i at overskride de todimensionelle grænser og i stedet give publikum en uimodståelig tredimensionel oplevelse. For var der noget Robin kunne, så var det at tage sit publikum med på en filmisk rejse, hvad end det medførte grin eller gråd.

Det skal dog nævnes, at Robin også bragte sine multitalenter til flimmerkassen med tv-serien ’Mork & Mindy’, hvor han spillede et rumvæsen sendt til jorden for at studere dens beboere. Serien gav ham i øvrigt en bredere anerkendelse end før, og præsenterede også impro-komikeren som skuespiller. Så selvom Williams startede ud som et fremmedfolk af ukendte galakser, så er vi som publikum kun vokset endnu tættere på hans fascinerende og glædesfyldte personlighed med tiden – og der var absolut ingen tvivl – Robin var helt sikkert på vej mod de helt store stjerner – dog heldigvis de mere jordbundne og filmorienterede af slagsen!Stjernestatus

Filmfolk var ellevilde efter at få fingrene i komikergeniet efter kun få år i branchen, og i året 1987 fik Robin Williams endelig sit velfortjente gennembrud, med en flot og balanceret blanding af komik og drama. Her er selvfølgelig tale om filmen ”Good Morning, Vietnam”, hvor Robin giver den gas som Adrian Cronauer; en uortodoks radiovært og DJ for de udsendte soldater i Vietnam. Denne rolle er desuden gået ned i filmhistorien som den definitive Robin Williams film, og det er faktisk overraskende let at forstå, hvorfor han spillede den rolle så fandens godt – rollen krævede nemlig mere af Robins egen personlighed end af hans senere opnåede skuespillerevner.

Filmens højtelskede radiosketches er faktisk intet andet, end Robin Williams i sit rette element med frie hænder og et løssluppen stemmebånd, der ikke tøver med at galoppere hastigt hen over politik, satire og geniale personifikationer! Adrian Cronauer var i løbet af filmen villig til at kæmpe mod strømmen, blot for at sætte et velfortjent smil på læben hos de tusindvis af hårdt kæmpende soldater, rundt omkring i Vietnam. Og næsten som man ikke kunne finde en mere perfekt parallel mellem skuespilleren og mennesket, så optrådte Williams regelmæssigt foran et tætpakket publikum, bestående af USA’s udsendte soldater. Dette var blot én af de mange godhjertede bedrifter som bekræftede Robins gavmildhed og hjælpsomhed til alle mennesker omkring ham.

Hyldest og mindetekst til Robin Williams. Læs artiklen her på filmpuls.dk

Et hjerte af guld

I marts 2009 blev Robin Williams hospitalsindlagt grundet hjerteproblemer og fik efterfølgende foretaget en hjerteoperation der også gjorde det nødvendigt at rykke hans igangværende stand-up tour. Men selv efter operationen var Robin stadig lige så energisk og humørfyldt som før, og tøvede da heller ikke med at joke om situationen, alt imens han fastholdte det karakteristiske kølige overblik og det velkendte varme smil ”Jeg har en ny hjerteklap, og en repareret hjerteklap. Jeg har en hjerteklap fra en ko, hvilket er fantastisk, og græsningen har været rigtig sjovt!” Ej heller ved hans skilsmisse med konen, Marsha Garces Williams, var der mangel på de spøgefulde bemærkninger ”Åh, ja, skilsmisse … fra det latinske ord der betyder at rive en mands kønsdele ud gennem hans tegnebog!”

Udadtil lod det ikke til at der var noget galt med Robin, og selv ved hans mange filmpremierer ville paparazziernes blitzende kameraer blot efterlade Williams med et endnu større glimt i øjet, inden han på imødekommende vis ville søge mod mængden af fans, der ivrigt ventede på en autograf fra en mand der var mindst lige så ivrig efter at give en – en autograf, et billede, et kram – alt blev så gavmildt uddelt igennem Williams’ 63 alt for korte år, og uden at skrue stemningen ned til tung psykologi og kedelig regnvejrssnak, så er jeg bange for, at det højst sandsynligt var netop denne gavmilde og venlige personlighed der blev for meget for ham i sidste ende.

Hyldest og mindetekst til Robin Williams. Læs artiklen her på filmpuls.dkFra Robins Oscar-vindende rollepræstation i filmen ‘Good Will Hunting’.

Selvfølgelig var der mere konkrete grunde som eksempelvis en svær depression, en hård kamp med alkoholmisbrug og diverse sygdomme, bl.a. hjerteproblemer og parkinsons. Men mange af disse ting opstod højst sandsynligt på grund af Robins manglende evne til levere alt andet end 110 procent, hvad enten det var optrædener, interviews eller andet. Altid med blikket rettet mod publikum og fokus på deres lattermuskler, glemte han desværre at vende blikket mod den person, der havde allerhårdest brug for hjælp. Personligt betvivlede jeg ofte Robins evne, til at opretholde et næsten umuligt energiniveau, og blev lige overrasket hver gang jeg måbende overgav mig til det imponerende impro-talent som Robin han var.

Hurtigtalende og hurtigtænkende pløjede han igennem flere jokes end det gængse publikum kunne nå at opfatte, alt imens pauser og intervaller ikke var at finde nogen steder lige så snart Robin fik frie tøjler. Men alle mennesker har brug for pauser og intervaller i deres liv; perioder hvor der er plads til at sætte sig ned, trække vejret og lade kroppen komme sig, efter at blodtryksniveauet for længst har passeret den sidste advarsel. Men næh nej. Robin insisterede på at give sit ypperste, præstere sit bedste, og mere til; og til sidst fyldte guldet i hans hjerte altså mere end hjertet selv. Og trods Robins hjerte bestemt var ubeskriveligt stort, gav han os mere af det, end hvad hans egen krop fik mulighed for at beholde. Men alt det hårde arbejde har bestemt heller ikke været forgæves. Mennesker i alle verdens hjørner oplever måske en vis sorg over Robin Williams’ pludselige død, men der er til gengæld også glæde og gode minder at finde. Hvad enten det har været sammen med lampeånden Genie i ”Aladdin”, junglemanden Alan i ”Jumanji”, faren forklædt som barnepige i ”Mrs. Doubtfire”, eller én af de mange andre inspirerende roller som der er at opleve rundt omkring i Robins imponerende og alsidige filmografi.

Hyldest og mindetekst til Robin Williams. Læs artiklen her på filmpuls.dk

Robin i rollen som Robin

Robin Williams var bestemt en sand ener og der var ingen der kunne nå helt de samme højder når først han var flyvende. Hvad end det var i litterær forstand, når han fløj gennem skyerne hen over ønskeøen som Peter Pan, eller når det var en hentydning til den topform han altid var i, lige meget hvilken rolle han påtog sig.

Fagligt var han en ustoppelig jokemaskine, der havde en hjerne proppet med talent og viden nok til at holde ét enkelt stand-up show kørende på ubestemt tid. Humor fyldt med fægter, personifikationer og ikke mindst passende referencer, der i øvrigt gjorde det særligt svært for producerne på ”Mrs. Doubtfire” når Robin hastigt fyrede filmreferencer af sted, hurtigere end studiet kunne nå at indsamle de nødvendige rettigheder. Men det var til gengæld altid tydeligt at få øje på Williams selv, i alt dette kontrollerede kaos. Også selv under tyk make-up og proteser, var det svært ikke at se Robins egen personlighed skinne uhindret igennem – uanset navnene på de mange karakterer som Robin Williams portrætterede.

Personligt var han en umådelig generøs mand, der havde et langt større hjerte end hvad man kunne tænke sig til. Om end det var de opløftende telefonopkald han foretog til Steven Spielberg, under de deprimerende optagelser til ”Schindlers Liste”, eller den latterfremkaldende ”medicin” som Robin tildelte sin gode ven Christopher Reeve, efter hans tragiske ulykke i 1995 der sendte Christopher i rullestol resten af hans liv. Det var forståeligt nok, at der ikke var der ikke plads til nogen form for glæde eller latter hos Christopher, men lige så snart Robin braste ind af døren på hospitalet iført hvid kittel og en tyk russisk accent, føltes verden pludselig anderledes varm for Reeve. Han skrev følgende i sin populære selvbiografi fra 1998 ”Min gamle ven havde hjulpet mig med at forstå, at på en eller anden måde, ville jeg klare mig igennem det her.”

Hyldest og mindetekst til Robin Williams. Læs artiklen her på filmpuls.dkPå stort set alle billeder sammen, ville Robin sætte sig på hug ved siden af Christopher så hans gode ven følte sig mere almindelig og tilpas. Robin betalte oven i købet for mange af Christophers hospitalsregninger, da han pludselig selv løb tør for penge.

Epilog

I drama-komedien ”World’s Greatest Dad” ytrer Robin Williams’ karakter følgende tankevækkende sætning: “Selvmord er en permanent løsning, på et midlertidigt problem.” Afgjort et røstende godt citat, men grundet Robins egen dødsårsag er det gået hen og blevet lidt for upassende og en hel del mere skræmmende når man mærke ordrene slå ned gennem rygraden som et lyn fra himlen fra manden selv. Men heldigvis var Robin fyldt med fængende og mindeværdige citater, både bag og foran kameraet. Men selvom det er de mindeværdige filmcitater vi husker bedst, så er det de hårdt rammende personlige citater som vi mærker mest:

“I used to think that the worst thing in life was to end up alone. It’s not. The worst thing in life is to end up with people who make you feel alone.”

Hyldest og mindetekst til Robin Williams. Læs artiklen her på filmpuls.dk

Kære Robin Williams. Jeg er dybt såret over, at ingen kunne se igennem den maske du tog på dig. At ingen kunne få øje på din byrde, og hjalp dig med at bære den.  At jeg ikke kunne give igen, nu når du har givet mig så meget. Kære Robin Williams. Vi vil altid elske dig, du vil altid være hos os, og du vil aldrig blive glemt. ”O Captain, My Captain”. Lad de rolige bølger ved San Francisco Bay betro dig den fred du søgte efter og havde brug for. Vi mindes dig, og vi savner dig. 

Tags: , , , , ,


Om skribenten

/ Film er en fantastisk udtryksform, som jeg elsker at blive informeret, stimuleret og provokeret af. Der er uendelige muligheder, genre og stilarter gemt i filmmediet og jeg brænder for at finde og opleve hver og en. Film har forskellige udgangspunker, og det er også, hvad jeg er determineret på at bedømme ud fra. En god film er en film, der lykkedes på sine egne præmisser... hvad de så end måtte være.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑