Possession
copyright: Gaumont

En kort anbefaling: Possession

Prod. år: 1981 / Land: Frankrig og Tyskland / Instruktør: Andrzej Zulawski

Dette er for genre-fans og art-house-horror nørder… “creme de la creme”. For ‘Possession’ er klart en af de stærkeste filmoplevelser der findes, men det kræver at man er i en slags specielt humør, eller hvert fald ikke regner med “happy go Lucky” glæde og positivitet. Nej, dette er horror-verdenens ‘Requiem for a Dream’, og er du ikke forberedt på at blive vendt på hovedet, så vil du med garanti hade filmen.

I filmen møder vi businessmanden Mark (spillet af en ung Sam Neill), der er vendt hjem til sin lejlighed i Berlin. Men
noget er helt galt med hans kone (spillet af Isabelle Adjani). Hendes adfærd har drejet sig 180 grader, og kan ud af det blå ikke udstå familielivet, sin mand og deres søn. Ydermere, så nægter hun at komme med en forklaring på hvorfor denne nye drejning. Mark er ude at sit gode skin, men opdager via fælles kontakter, at konen har haft en elsker igennem et års tid ved navn Heinrich. Men det viser sig, at hun heller ikke er hos ham, men opholder sig i en lejlighed, måske med en anden elsker? Vejen af spørgsmål fører ned af en mørk, blodig og syret stig, som griber tilskueren og som måske kan fører til udbrud, med ord som: “Hvad fanden har jeg lige set”… men på den fede måde!

Andrzej Zulawski har her lavet en meget voldsom og visuel “tour de force”. Det er en film men mange allegorier og åbne spørgsmål, som man kunne bruge uendelig tid på at analyserer, da den gaber over mange emner. Zulawski skulle eftersigende ha’ skrevet manuskriptet imens han selv var i gang med en benhård skilsmisse, og det kan mærkes! Skuespillet er på det højeste eksisterende niveau. Især Isabella Adjani, som giver en preformance, der kun kan have givet hende psykiske ar bagefter. Hun er kort sagt skræmmende effektiv. Det er mere end tydeligt, at mange instruktører har taget inspiration fra denne film, ikke mindst David Cronenberg, Clive Baker og Lars von Trier (se især ‘AntiChrist’ og du ved hvad jeg mener).

Filmen skal ses, købes og ejes. Og hvis man er en som samler på de fysiske kopier ligesom mig, ja så er der kun en version som man skal have. Det er denne moppedreng fra Mondo Vision, som indeholder godt med “godies”.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.