vi anbefaler

Skrevet den 26 maj, 2018 | af Jakob Sørensen

0

Kultklassiker: Tågen

Tågen/TheFog – Produktionsår 1980 – Instruktør: John Carpenter

Er du til gammeldags spøgelseshistorier? Ja, så har jeg lige filmen til dig! Men, det kræver af dig, at du er til film af ældre dato, der ikke er afhængig af computereffekter og moderne fortæller-teknik. Så hvis du er klar, så synes jeg vi skal prøve at kigge igennem ’Tågen’.

Handling

Op af den vindstærke nordcaliforniske kyst ligger byen Antonio Bay. Byens beboere gør sig klar til at fejre byens 100 års jubilæum med stor festivitas. Hvad beboerne ikke ved er, at byen blev grundlagt på et grundlag af forråelse, tyveri og mord. En legende siger, at dem som blev gjort uret vil komme tilbage og tage deres hævn over byen, og på 100 års dagen synes en mærkelig tåge at danne sig ude og omkring Antonio Bay, og alle som bevæger sig ind i dens vej, de kommer ikke levende ud igen.

Vurdering

Efter at have instrueret det legendariske horror-mesterværk ’Halloween’ (på dansk ’Maskernes Nat’), som stadig står som en af de mest succesfulde film lavet uden for Hollywood-systemet, og som for alvor startede slasher/psykopat-gyserfilm trenden (’Fredag den 13.’, ’My Bloody Valentine’, ’A Nightmare on Elm Street’ etc.), så ville instruktøren John Carpenter lave en total ”old school horrorfilm”. Filmen er da også en tydelig hyldest til de gotiske og spooky film, som Carpenter så som barn i 1950’erne.

’The Fog’ eller ’Tågen’ var en film, som jeg første gang så på min fætters betamax-bånd (hvis man kan huske dem) hjemme på hans værelse. Coveret med en ung Jamie Lee Curtis, der skræmt holder for døren, imens en arm stikker igennem og prøver at få fat på hende, var altså så tillokkende, at jeg tiggede og bad min fætter om at sætte filmen på. Fra første øjeblik var jeg total fan af denne film. For hvad denne film vinder på er atmosfære, der med Carpenters instruktion og musik, samt fotograf Dean Cundey (der senere filmede ’Tilbage til Fremtiden’ og ’Jurrasic Park’) som kameramand, har skabt en virkelig uhyggelig spøgelseshistorie, selvom effekterne er noget slidte, hvis man skal sammenligne med den teknologi, vi har til rådighed i dag.

Fortællingen er uhyre simpel, og der er ingen dybe psykologiske udredninger her, men et strømlinet ”ghost-revenge” plot, der for fans af klassisk gys vil få dem til at klappe i hænderne. Jeg gør nok filmen bedre end hvad den egentlig er, fordi jeg har et nostalgisk kærlighedsforhold til den, men jeg synes, at den fungerer på trods af dette. For mig er karaktererne i filmen klart det svageste punkt, da de ikke er super godt skrevet, og man lidt er ligeglad med hvem som dør. Men, hvis du er klar på spooky-stemning, så kan jeg varmt anbefale, at du finder en kopi af ’The Fog’. Jeg har blu-ray udgivelsen fra amerikanske Scream Factory, som byder på godt med ekstra materiale.

Dog, så vil jeg sluttelig advare kraftigt imod af se remaket fra 2005, som jeg desperat prøver at slette fra min hukommelse, da den vitterlig er elendig. Mit had til denne film kunne jeg skrive en længere afhandling om!

Billede copyright: MGM / AVCO Embassy / Scream Factory


 

Tags: , , , , ,


Om skribenten

Har været filmnørd siden jeg som 4½ årig lokkede min far ind og se den første af Tim Burtons Batman film... og så var jeg solgt til stang lakrids.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑