pulsen Leonardo DiCaprio and the Hunt for the Lost Oscar, læs artiklen her på filmpuls.dk

Skrevet den 25 juli, 2014 | af Anders Bjerg

2

Leonardo DiCaprio and the Hunt for the Lost Oscar

Følg vores helt i dette spændende eventyr og gør dig klar til næste års efterfølger – ‘Leonardo DiCaprio and the Dolby Theatre of Doom’!

Der er nogen der misunder ham, mens andre beundrer ham; skuespillere vil ligne ham og et vis akademi vil pine ham – men der er alligevel én ting, der kan få selv den mest stædige og modsigende person til at bukke under for et fælles sammenstykkende nik – dét faktum, at Leonardo DiCaprio, er en utrolig dygtig skuespiller. Jeg ville personligt gå så langt at kalde ham fandens fænomenal, fantastisk dygtig og ikke mindst én af de absolut bedste i branchen! Men det er måske alligevel en kende i overkanten for ’DiCaprio-haters’ – selvom overdrivelse trods alt fremmer forståelsen. Jeg vil godt være ærlig og indrømme, at jeg selv er kæmpe fan af hans arbejde, men jeg lover til gengæld også, at her, har alle en chance for at være med! Selv hvis du har et personligt had til manden, eller hvis du bare ikke bryder dig om hans måde at spille skuespil på, så bliv endelig hængende! Jeg vil dog mene, at det vil ende med en lidt tynd argumentationssag, hvis du prøver at overbevise nogen som helst om, at Hr. DiCaprio er direkte dårlig til sit arbejde eller at han ikke arrangerer sig nok i de roller han påtager sig. Men, hvis du nu alligevel stadig holder fast på, at DiCaprio er fuldstændig talentløs og slet ikke noget for dig, så kan dette indlæg i det mindste give dig et spændende indblik i hans succesfulde karriere, og hvordan han er nået dertil hvor han står i dag – med eller uden en Oscar.

Leo og Oscar, læs artiklen her på filmpuls.dk

Leo og Oscar

Selvom artiklen måske lader til at indikere det så lad jer ikke narre – det bliver ikke kun Oscars der vil blive diskuteret. Man kan vel godt sige at det alt sammen, på en eller anden måde, tager udgangspunkt i en Oscar – hvad der fik ham nomineret, hvorfor han ikke vandt og endnu ikke har vundet, og hvad der eventuelt skal til for at han kan vinde? Men når vi nu alligevel startede Oscarsnakken, og sprang ud i spektaklet om ”The Man With No Oscar”, så lad os da endelig fortsætte lidt ned af dette spor.

Når jeg nu påstår, at Leonardo DiCaprio besidder et enormt skuespillertalent, så er der uden tvivl, nogen der vil sige, ”Jamen Anders! Manden har jo endnu ikke vundet den prestigefyldte Oscarstatuette, som jo indikerer at man er i besiddelse af uovertruffen og uimodsigelig talent!” Ja, det er sandt nok (i hvert fald den første del). Men jeg tør også godt at sige, at jeg langt fra var den eneste der sad undrende og lamslået tilbage, da Leonardo for fjerde gang måtte gå tomhændet hjem, fra endnu et Oscarshow. Ikke at det var ufortjent at den kære Matthew McConaughey vandt kategorien, men mere at det var sørgeligt at se DiCaprio endnu engang blive siddende tilbage, klappende og smilende, men med et glimt af sorg og indre smerte, imens vi andre bare kunne kigge medfølende med fra sofaen…

Leo og Oscar, læs artiklen på filmpuls.dk

’Leo uden Oscar’ er tilmed gået hen og blevet både en sørgelig og sjov affære, specielt på internettet, og det er uforståeligt for mange at en skuespiller af hans kaliber, stadig ikke har fået Oscar Akademiets anerkendelse i form af mere end bare en nominering. Han er dog langt fra den eneste elskede og dedikerede skuespiller, der står uden statuetten. Pragteksempler som Peter O’Toole, Johnny Depp, Julianne Moore og Joaquin Phoenix har stadig en Oscar til gode. Men en ting som førhen nævnte skuespillere også er et pragteksempel på, er, at man ikke behøver et guldbelagt bevis på at man er dygtig til det man laver.

Krystalklart skuespillertalent

En film jeg personligt synes definerer DiCaprios skuespillertalent er også én af hans første. I en alder af blot 19 år spillede han rollen som Arnie i filmen ’What’s Eating Gilbert Grape’, som bl.a. havde Johnny Depp på rollelisten. Året før delte han lærredet med selveste Robert De Niro i ’This Boys’ Life’, som kun var hans anden større rolle siden gennembruddet i gyserkomedien ’Critters 3’. En godkendt start på karrieren, må man sige. Men for at vende tilbage til ’What’s Eating Gilbert Grape’ så er der en grund til, at det lige præcis er dén præstation jeg har valgt at fremhæve. For det første var han ikke mere end 19 år gammel, og for det andet spiller han mentalt handikappet – ikke at valg man bare sådan tager ud af den blå luft, men heldigvis gjorde Leo det godt i rollen – faktisk så godt, at han fik en Oscar nominering for ’Best Supporting Actor’. Men det bedste ved det hele var næppe nomineringen men nærmere dét faktum, at en hel del mennesker faktisk var overbeviste om, at hvad de var vidne til var en dreng der også, i det virkelige liv, var mentalt handikappet. Dette må vel siges at være enhver skuespillers drøm – evnen til at spille en rolle så godt, at det ikke længere er en rolle i andres øjne.

Leo og Oscar, læs artiklen her på filmpuls.dk

Konstant udvikling

Selvom Leonardo DiCaprio ikke længere er en fremmed person i filmverdenen, så kan han stadig den dag i dag, spille en rolle så godt, at karakteren skinner stærkere igennem end personen der portrætterer ham. DiCaprio besidder nemlig evnen til at forsvinde helt ind i en rolle, og fuldstændig overgive sig til den person han spiller. Selvfølgelig er man inderst inde klar over hvem det er der spiller rollen, men ind i mellem er det svære at skille skuespilleren fra karakteren, og det kræver talent. Ikke at Leo er den eneste skuespiller der kan dette. Andre værd at nævne, er navne som Daniel Day-Lewis, Jared Leto og Tom Hanks. Både først- og sidstnævnte har han endda spillet sammen med (i.e. ’Gangs of New York’, ’Catch Me If You Can’), og i begge film formår han at opretholde sit skuespillertalent. Tom Hanks er tilmed endnu en personlig favoritskuespiller, så at han både kunne følge med og overvejende passere Hanks, i rollen som svindleren Frank Abignale Jr., er en præstation i sig selv. Titlen på filmen kunne lige så godt være titlen på DiCaprios karriere, for tempoet han havde lagt for sig selv indtil nu var næsten konstantstigende. Ikke at det var en fuldt ud fejlfri filmografi DiCaprio fik bygget op, men selvom der var en middelmådig film imellem, var hans performance næppe skylden til dette – nærmere grunden til, at den ikke faldt fra middelmådig til ringe. Jeg tvivler også på, at Leo bruger 3 måneder eller mere, på at forberede sig til en rolle, uden at det kan ses af både publikum såvel som kritikere ved filmens udgivelse. Han er en dedikeret, hårdt arbejdende og helstøbt skuespiller der elsker det han laver, og aldrig går halvhjertet i gang med et nyt projekt. Men hvorfor har han så aldrig vundet den Oscar?…

Hvad skal der til?

Selvom det i realiteten er komplet ligegyldigt om Leonardo DiCaprio vinder den Oscar eller ej, kan vi da godt tage et kig på hvad der egentlig skal til, for at han endelig står med den gyldne statuette i hånden, imens han takkende og beæret gennemgår den rutinemæssige navneopråbning. Personligt synes jeg allerede at DiCaprio har præsteret til Oscarvindende niveau, endda op til flere gange, og han har for nyligt hentet sin anden Golden Globe hjem for ’Wolf of Wall Street’, så måske går det alligevel fremad?

Men der er trods alt altid noget som vægtes stærkere ved prisuddelinger, især ved Oscarshowet – også selvom mange er overbeviste om at Akademiet simpelthen bare ikke kan udstå Leonardo, og blot nominerer ham for ikke at skabe for meget opmærksomhed om tydelig aftalt spil! Én ting er sikkert – Akademiet elsker skuespillere, der påtager sig rollen som en historisk person, i et dramatisk biografisk drama, gerne med en portion politik og eventuelt en smule krig involveret. Men DiCaprio har jo allerede berørt dele af dette territorium mindst to gange; i 2011 med Eastwood-filmen ’J. Edgar’, som desværre var en knap så vellykket affære bl.a. med fokus det forkerte sted, og i 2004 med ’The Aviator’ hvor jeg vil mene, at Leo gav én af hans absolut bedste præstationer. Stadig var det ikke godt nok til en Oscar… Det virker også oftest som om, at Leo bare er virkelig uheldig næsten hver gang han er nomineret for en fremragende præstation. Lige bortset fra rollen som Arnie i ’What’s Eating Gilbert Grape’ hvor jeg vil mene, at han fuldstændig ufortjent tabte til Tommy Lee Jones og hans kedelige klichérolle  fra filmen ’The Fugitive’. Men herefter kunne man sidde gang på gang med sympati, når DiCaprio blev nomineret og efterfølgende tabte, til en skuespiller der enten gav en præstation der var lidt bedre, eller på omkring samme niveau.

Epilog

Heldigvis ser det ikke ud til, at Leonardo DiCaprio har tænkt sig at give op, og om end det aldrig bliver til en Oscarstatuette for sin præstation, så vil han altid være en vinder i manges øjne. Og mon ikke Akademiet kommer kravlende tilbage med en Æres Oscar i hånden, når det endelig går op for dem, at de ikke kan holde den kørende et eneste sekund længere?

For som internettet så rigtigt sagde, da Leo tabte sin fjerde Oscar, “Leonardo DiCaprio didn’t lose an Oscar, an Oscar lost Leonardo DiCaprio.”

Oscar og Leo, læs artiklen her på filmpuls.dk

Tags:


Om skribenten

/ Film er en fantastisk udtryksform, som jeg elsker at blive informeret, stimuleret og provokeret af. Der er uendelige muligheder, genre og stilarter gemt i filmmediet og jeg brænder for at finde og opleve hver og en. Film har forskellige udgangspunker, og det er også, hvad jeg er determineret på at bedømme ud fra. En god film er en film, der lykkedes på sine egne præmisser... hvad de så end måtte være.2 Responses to Leonardo DiCaprio and the Hunt for the Lost Oscar

  1. Michella Malin Petersen says:

    Fantastisk! Og ja, uanset om han får en gylden minimand eller ej, så er han en af de helt store.

    • Anders Bjerg says:

      Haha, “en gylden minimand”. Ja, den burde jeg sgu ha’ brugt i artiklen! Genialt! – Og tak for den positive response! ;P

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑