streamingserier

Skrevet den 2 februar, 2015 | af admin

0

‘Masters of Sex’ er mere end bare sex

Kameraet zoomer ind, kæler for kroppene. Læber der mødes. Hud der berøres med mund og hænder. Hjerterytmen hurtigere. Kropsoverflader gnides mod hinanden. Sved der blandes. Tilbageholdt åndedræt. Blodtilstrømning. Erektion. Orgasme.

Studeret fra nøgtern distance bag en glasrude af gynækologen William Masters (Michael Scheen) og hans assistent Virginia Johnson (Lizzie Caplan). To pionerer indenfor den seksuelle revolution i 50’ernes USA, hvor seksualitetens fysiologi – og videnskabelig forskning herom – var tabu. Et tabu, som implicerede, at kvinder ingen seksualitet havde og barnløshed var et socialt, statusmæssigt nederlag. Et USA, hvor seksuelle afvigelser – såsom homoseksualitet – blev behandlet med elektrochok. Et USA, hvor kvindernes kamp fra køkkengryderne til akademisk karriere – og anerkendelsen heraf i samfundet fra begge køn – eksemplificeres via Johnson, som i sig selv er kropsliggørelsen af selve den seksuelle revolution.

Skærmbillede 2015-02-02 kl. 14.28.34

Det er netop Masters og Johnson, hvis tabuiserede seksualforskning og indbyrdes relation, danner rammen om HBO-serien ‘Masters of Sex’, skrevet af Michelle Ashford med udgangspunkt i bogen af samme navn af Thomas Maier.
Og ja, titlen er ‘cheesy’ og giver associationer til diverse dårlige reality-shows. Men ‘Masters of Sex’ er på ingen måde sammenlignelig med Paradise Hotel eller Geordie Shore – også selvom den indeholder sensuelle sexscener og i timevis kredser om den menneskelige erektion og orgasme. Men serien bliver på intet tidspunkt pornografisk eller vulgær.
Den formår at fastholde et videnskabeligt og socialt-historisk fokus på seksuelforskningens betydning i et seksuelt-forskrækket samfund – den beskriver Masters og Johnsons kamp for at informere offentligheden og skabe en diskurs om, at sex er sund og naturligt – for begge køn.
Serien gør os nysgerrig. For hvad sker der rent faktisk i kroppen, når den ophidses? Hvad er en orgasme og er der forskel på kønnenes orgasmer? Og hvilken betydning har alder for sexlyst?
Og serien tilfredsstiller os visuelt. Kameravinklingen er gennemtænkt, farvemætningen en nydelse og scenografien stemningsskabende. Vi hensættes til 50’ernes USA – sammenligneligt med Mad Men.

Skærmbillede 2015-02-02 kl. 14.28.15

Sideløbende med Masters og Johnsons videnskabelige kamp i laboratoriet – med brug af alternative forskningsdesigns – udfolder serien også de to pionereres kærlighedsaffære – som de forsøger at legitimere bag videnskaben.
Hvad serien dog ikke nævner er, at William Masters i virkeligheden blev skilt fra sin kone og giftede sig med Virginia Johnson – mens serien desværre cirkulerer omkring deres affære i både første og anden sæson, og dermed skaber en vis monotonitet. Karaktererne kommer også i længden til at fremstå relativt karikerede og selv farvemætningen og sexscenerne bliver til sidst kedsommelige – og skaber et svagt, forvrænget ekko fra Mad Men.

Det betyder dog ikke, at serien ikke er seværdig. Serien får os til at reflektere over egen opfattelse af sex som naturligt og selvfølgeligt – og giver os et relevant og yderst interessant indblik i den seksuelle revolution og kroppens forunderlige fysiologiske mekanismer … Uanset hvad, skal jeg i alt fald følge Masters og Johnsons kamp for sex i 3. sæson, der snart lanceres på HBO.

Tags: ,


Om skribentenTilbage til toppen ↑