Pulsen på John Hughes

John Hughes er, ifølge mig, en af de største instruktører inden for genren teenagedrama. I 80’erne producerede han den ene gode film efter den anden, og de fleste er gået hen og blevet klassikere inden for genren. Han var ikke bange for at beskrive teenagelivet så realistisk som muligt, hvilket sandsynligvis er grunden til, at teenagere i dag kan relatere sig til hans film på samme måde som teenagere i 80’erne kunne. En af hans mest berømte film er ‘The Breakfast Club’, der nu regnes som værende en kultfilm. Mange tænker endda på denne film, hver eneste gang de hører ‘Don’t you (forget about me) af Simple Minds.

Hughes brugte mange af de samme skuespillere i sine film, hvilket endda medførte at medierne gav dem et navn, den såkaldte ‘Brat Pack’-gruppe. Gruppens medlemmer var  Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson, Molly Ringwald, og Ally Sheedy. Den film af John Hughes som flest brat packs var med i er ‘The Breakfast Club. Jeg vil gennemgå tre af mine yndlings John Hughes film og begrunde hvorfor disse er mine favoritter.

The Breakfast Club ( 1985)

Dette er den ultimative teenagefilm, der nu er blevet en kultfilm inden for genren. Selve historien er egentlig meget spinkel, da der handlingsmæssigt ikke sker så meget. Fem teenagere er til eftersidning en morgen, og de er alle vidt forskellige typer. Deres lærer beder dem om at skrive en opgave om, hvem de tror, at de er. Denne opgave bliver dog hurtigt glemt til fordel for at lave til ballade. Det fede er at karakterne hver repræsenterer en stereotyp gruppe, som de amerikanske high schools er så kendte for at have. Der er Claire som er den typiske rige diva, Brian der er nørden, sportsidioten Andrew, ballademageren John og outsideren Allison. De har alle hver deres fordomme om hinanden, og som filmen skrider frem bryder fordommene sammen, da de opdager at der er mere bag facaden.

Det er på netop på dette punkt, at ‘The Breakfast Club’ er så genial og tidsløs. Filmen bryder med de stereotype forestillinger, som man ofte har om folk, når man ikke kender dem. Alle døjer med problemer, nogen skjuler det bare bedre end andre. Deres problemer er nogle som alle teenagere kan relatere sig til, ligegyldigt om man er ung i 80’erne eller 00’erne. Meget har ændret sig siden, men følelsen af ikke at være god nok og føle sig ensom hænger ved. Det er en smuk fortælling, der har inspireret mange andre instruktører.

© 1985 Universal Pictures

Ferris Bueller’s Day Off (1986)
Året efter ‘The Breakfast Club’ udkom denne film, der fortæller historien om Ferris Bueller der pjækker fra skole. Han, hans ven og veninde render rundt i Chicago i Bueller’s fars dyre bil, hvor de blandt andet snyder sig ind på en fin restaurant. Det er en underholdende komedie, der viser teenagere der blæser på de voksnes regler, og gør hvad de lyster. ‘ Ferris Bueller’s Day Off’ er den film, der gjorde Matthew Broderick verdenskendt. Ferris Bueller er en underholdende karakter, der hele tiden gør det uventede. På mange måder er han en teenageversion af Kevin fra ‘ Home Alone’. De får begge vanvittige ideer, som de fører ud i livet på de mærkeligste måder.

© 1986 – Paramount Pictures

Home Alone (1990)

Denne er dog ikke et teenagedrama, men den fortjener en plads i artiklen, da den er blevet en af de mest populære julefilm nogensinde. Dette synes jeg er imponerende, når man tænker på, at julen egentlig ikke fylder så forfærdelig meget i filmen. ‘Home Alone’ handler om drengen Kevin, der ved et uheld bliver efterladt alene julen over i sit hjem. Han opdager, at to indbrudstyve vil bryde ind i hans hjem og beslutter sig for at stoppe det.

Filmen er en rigtig komedie, hvor tårene triller ned af ens kinder. Selvom jeg ser den hvert år til jul, synes jeg stadig at den er hyle morsom. Jeg har den memoreret ned til den mindste replik. At Kevin kan bekæmpe disse skurke alene virker helt usandsynligt, men det gør ikke noget, da det alligevel er gjort på en nogenlunde troværdig måde. Han bruger sit legetøj og diverse husholdningsapparater til at holde tyvene ude. Det er en original historie, der rammer næsten et hvert publikum.

© 1990 20th Century Fox

Her til sidst vil jeg lave en personlig rangering, som vi har gjort i vores andre ‘tager pulsen på…’ artikler blandt andet ‘Pulsen på Paul Thomas Anderson’ . Hvilke John Hughes film er dine yndlings og hvorfor?

  1. The Breakfast Club
  2. Home Alone
  3. Ferris Bueller’s Day Off

Hvis du vil høre mere om John Hughes’ værker så se denne Youtube-video

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.