pulsen

Skrevet den 3 marts, 2018 | af Rikke Ingemann Jensen

1

Pulsen på Saoirse Ronan

Saoirse Ronan er kun 23 år, men hun har taget Hollywood med storm, og har høstet flere statuetter hjem end de fleste skuespillere, der har arbejdet i branchen i årtier. Hun blev kendt som 13 årig, da hun blev nomineret til en Oscar for sin performance i filmen Atonement, og siden da er hun kun blevet bedre. Saoirse Ronan er fra Irland og har fået skuespil ind med modermælken. Hendes far er skuespiller, og hendes mor har arbejdet i branchen. Hun har et navn, som ingen kan udtale (Sauirse, Saoirsee, savoirse?), der på irsk betyder frihed. Ronan er især kendt for sine historiske roller, hvor hun lever sig ind i rollen med krop og sjæl. Hun har været en af mine yndlingsskuespillere længe, og jeg vil forklare, hvorfor du straks bør afholde et ‘Saoirse Ronan- film maraton’:

Atonement 

Denne film er den, der gjorde Saoirse Ronan kendt. Hun havde før medvirket i et par film, men dette var hendes første store produktion. Sammen med Keira Knightley og James McAvoy leverede hun et fabelagtigt show i denne ulykkelige kærlighedsfilm. Filmen handler om overklasse pigen Cecilia, spillet af Keira Knightley, der bliver forelsket i hushjælpens søn Robbie. Briony, Cecilias lillesøster, opdager at hun er sammen med hushjælpens søn og tror straks, at han har forgrebet sig på hende. Hun melder det til sine forældre, og det får alvorlige konsekvenser for Cecilia og Robbie. Saoirse spiller Briony, den lille pige, hvis fantasi ødelægger sin søsters forhold.

Denne præstation er den bedste som Saoirse har leveret til dato, og den resulterede i hendes første oscarnominering, som en af de yngste nominerede i Oscars historie. Hun var kun 13 år, da hun udførte denne fantastiske præstation. Det er helt klart en af mine yndlingspræstationer nogensinde. Hendes indlevelse er fabelagtig og meget troværdig. Derudover er det bare en god film, der får publikum til at fælde en tåre mere end en gang.

Universal Pictures

The Lovely Bones

Peter Jackson castede Saoirse Ronan til denne film, da hun stadig var en ukendt skuespiller. Det ændrede sig dog hurtigt, da hun blev nomineret til en Oscar under optagelserne til ‘ The Lovely Bones’. Hun var nu en af de mest populære børneskuespillere i øjeblikket. I denne film har hun sin første hovedrolle som Susie Salmon. Filmen handler om den afdøde pige Susie, der stadig kan følge med i sin families liv, selvom hun er død. Hun følger sin morder og ser, hvordan han forbereder sig til at dræbe endnu en ung pige. Samtidig prøver hendes familie at finde ud af hvem, der dræbte hende. Publikum får langsomt mere og mere viden om, hvordan hun døde og hvorfor. Denne thriller er en, jeg aldrig vil glemme. Den gav mig næsten kvalme og kuldegysninger, især på grund af den rystende handling og det gode skuespil. Stanley Tucci og Saoirse Ronan spiller begge fantastisk, og det er helt klart dem, der bærer filmen. ‘The Lovely Bones’ er et must-see for thrillerfans, og den er ikke for børn eller barnlige sjæle.

DreamWorks

The Grand Budapest Hotel

Dengang jeg læste at Saoirse skulle være med i en film af Wes Anderson, vidste jeg, at jeg bare måtte se den. Wes Anderson er en af mine yndlingsinstruktører, og et samarbejde mellem de to ville ikke kunne blive andet end godt. I ‘The Grand Budapest Hotel’ ejer Monsieur Gustave et smukt hotel med samme navn som filmen. En af hans gæster dør, og Gustave finder ud af, at hun har efterladt ham et værdifuldt maleri. Gustaves piccolo skal derfor hjælpe Gustave med at finde det.

I denne film fylder Ronans præstation ikke så meget som i de andre film på listen. Hun spiller dog en væsentlig rolle, men hun har ikke så meget skærmtid. Denne film er heller ikke med på listen på grund af hendes skuespil, men nærmere på grund af filmen som helhed. Anderson er kendt for sit brug af pastelfarver og symmetriske billeder, og dette ses tydeligt i filmen. Den er en fryd for øjet, og selvom handlingen er lidt spøjs, er det en vidunderlig film.

20th Century Fox

Brooklyn

Saoirse Ronan blev nomineret til en Oscar for anden gang for sin præstation i denne film. I filmen får hun endelig lov til at tale med sin irske accent. Filmen er baseret på bogen med samme navn skrevet af Colm Tóibín. Ronan spiller den unge kvinde Ellis, der flytter til Brooklyn, USA for at skabe et bedre liv for sig selv. Hun efterlader sin mor og søster hjemme i Irland og prøver lykken i det store Amerika. Ellis flytter ind i et hus, hvor der bor andre unge irske immigranter. Sammen tager de til fester, hvor hun møder den italienske fyr Tony, og de bliver hurtigt forelsket. Filmen handler om, at være splittet mellem to lande og om at søge lykken i Amerika. Det er en sød fortælling, der formår at fortælle, hvordan irske immigranter havde det i 1950’ernes Brooklyn på en rigtig god måde. Saoirse gør et godt job som den unge forvirrede kvinde, der bare prøver at gøre sit bedste for alle. Det er en film for dig, der elsker historiske film med masser af kærlighed i.

BBC Films

Lady Bird

‘Lady Bird’ er Ronans seneste film, der resulterede i hendes tredje Oscarnominering. Da den ikke har haft dansk premiere endnu, har jeg ikke haft mulighed for at se den. Den fortjener dog stadig en plads på listen, da jeg klart vil opfordre til at gå ind og se den, når den har premiere. Denne ungdomskomedie handler om karakteren Christine, der kalder sig selv for Lady Bird. Pigen drømmer om at komme på College ovre på Østkysten og væk fra sin kritiserende mor. Da hun melder sig til årets musical, møder hun den velhavende og søde dreng Danny. Det er Greta Gerwigs instruktørdebut, der ellers er mest kendt for sit skuespil. ‘Lady Bird’ er nomineret til hele 5 Oscars, og den får dansk premiere d. 26 april 2018.

IAC Films

Tags: , , , , ,


Om skribenten

20-årig medievidenskabsstuderende der elsker film og tv-serier. Har en stor forkærlighed for John Hughes film og alt med Leonardo Dicaprio.One Response to Pulsen på Saoirse Ronan

  1. Line F. Svare says:

    Hun er sgu noget for sig. Sikke et talent! Glæder mig sådan til at se hvad fremtiden bringer hende!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑