I filmhistorien har en lang række film været boykottet af forskelli..." /> Redaktionen tager pulsen på boykotning af film - Filmpuls

pulsen

Skrevet den 23 marts, 2017 | af Line F. Svare

0

Redaktionen tager pulsen på boykotning af film

I filmhistorien har en lang række film været boykottet af forskellige samfund og mennesker. Især religiøse samfund har det med at elske at boykotte film. Nogle steder, endda lande, forbyder man direkte bestemte film.
Men det er egentlig ikke på dette plan vi er interesseret i boykotning af film i denne artikel. Det er på det ren personlige plan, hvor enkelte personer vælger aktivt at boykotte en film. De vælger altså ikke at se en film, eller i hvert fald ikke at betale penge til den (gå i bio), pga. noget politisk.
Det seneste jeg har hørt snak om, er fx af nogle vælger at boykotte den oscarvindende ’Manchester by the sea’ pga. den, også oscarvidende, Casey Affleck. Der er nemlig beskydninger mod ham, om at han har opført sig usympatisk overfor kvinder.

Jeg ser et form for mønster, og vil derfor dele grundene til boykotning af film ind i to niveauer:

  1. Hvis noget i selve filmen er noget man er modstander af. Det kan være whitewashing, dyremishandling, usymatisk fortælling – fx hvis filmen er racistisk osv. Altså noget i selve filmen eller dens produktion
 er grunden til man boykotter.
  2. Der er en medvirkende med, som har gjort noget man tager afstand fra. Det kan være som netop fortalt Casey Affleck i ’Manchester by the sea’ eller det kan være Mel Gibson med ’Hacksaw Ridge’.

Jeg synes dette var et interessant emne, og tog det derfor op med redaktionen. Så hvad tænker vi på Filmpuls om boykotning af film?

Jeg vil starte med at tage boykotning-type 2 op: den hvor en bag filmen har gjort noget usympatisk. Her er vi nemlig ret enige: Man skal kunne skille kunsteren og personen fra hinanden. Og her kommer Anders med et meget fint og sigende eksempel:

Adolf_Hitler_Der_Alte_Hof

Et af Adolf Hitlers malerier

Anders: “Det som Hitler gjorde i sin tid kan aldrig blive tilgivet og det var forfærdeligt, men manden var en ret imponerende maler. At jeg synes dette, betyder på ingen måde at jeg støtter hans handlinger andre steder. Det er så simpelt som det er sagt: manden kunne fanme male! Ville jeg have det hængende i min lejlighed? Måske ikke, men kom der én og sagde “det her er malet af Hitler, hvad synes du?” Og hvis jeg synes det var flot ville jeg da sige det. Hvorfor skulle jeg ikke?”

Michella: “Man skal kunne skille kunsteren og personen. Jeg er stor modstander af f.eks Roman Polanski’s gerninger, og ingen ville nogensinde høre mig sige at han ikke fortjener den behandling han har fået. Men det betyder ikke at hans film er dårlige og at jeg ikke vil se dem.”

Line: “En film er en film, og jeg vil nyde den for den kunst den er – jeg kan være sur og forarget over de ting der ligger under, men jeg kunne da ALDRIG finde på ikke at se fx Manchester by the Sea pga Affleck. Jeg føler man bliver sgu nødt til at lægge det fra sig, de ting.”

Hvornår er det   boykotning og hvornår er det blot at man ikke gider se filmen, fordi den ser dårlig ud. Det kan man let selv bedømme, dog kan grundene bag dog ofte være de samme.

Line: “Man bliver nødt til at opleve en film som en film, og glemme de bagvedliggende ting. Disse bagvedliggende ting kan dog selvfølgelig sagtens påvirke filmen – fx whitewashing, det vil påvirke min oplevelse fordi jeg vil føle filmen er latterlig. Men så det jo ikke fordi jeg boykotter, bare fordi det resulterer i en film jeg ikke gider se”
David: ”F.eks. det amerikanske remake af Old Boy. Det var ikke et boykot. Mere en følelse af at filmen var unødvendig, og derfor sprang jeg den over (i første omgang).”
Laura: “Jeg kan dog godt finde på ikke at ville betale for at se en film i biografen, hvis jeg synes den ikke fortjener indtjeningen, men så igen er det nok også fordi jeg forventer en dårlig film og derfor ikke gider se den.”

Og nu har vi som sådan allerede været lidt inde på boykot type nr. 1. Den hvor der er politiske budskaber eller produktionmæssige-tilstande som gør at man boykotter. Der er dog mere at sige i den sag:

Folk ville boykotte Star Wars episode VII, fordi de mente den var “anti-white”

Laura: “Jeg har aldrig som sådan boykottet en film og ville ikke gøre det, måske med mindre den kommunikerede et direkte forfærdeligt budskab, propaganda-ish.”
Nicolaj: “Jeg synes ofte at valg af skuespilere kan være en smule latterlige. F.eks. med Ghost in a Shell, hvor de caster Scarlett Johansson i stedet for en asiatisk skuespiller, men det er ikke noget der gør at jeg ikke ser den”
Michella: “Jeg ville aldrig boycutte en film på grund af politiske beskeder, whitewashing eller lignende. Så længe alle deltager frivilligt og ingen kommer til skade, så skal folk have lov at lave lige den slags film de lyster. Om de så caster Steve Urkel til at spille Batman, eller Kathy Bates til at spille James Bond.”

Én enkel ting kunne dog få Michella til at boykotte en film: ”Ægte mishandling/drab af dyr, som i f.eks nogle af 70’ernes italienske kannibalfilm. Det vil jeg på ingen måde se på, eller give støtte (sker dog sjældent nu til dags, heldigvis). ”

Andre ting der kunne få os til at boykotte film, var hvis en bestemt vision eller en instruktørs arbejde, var blevet ødelagt af produktionstudierne :

Anders: ”Hvis nu en instruktør har udtalt at studiet overtog produktionen fuldstændigt og han ikke selv vil kendes ved filmen – og det ydermere er en instruktør jeg holder af – kan jeg da godt vælge ikke at se den; men det er lige dele, at jeg ikke vil støtte filmen og at jeg ikke vil se filmen, hvis den er blevet klippet sønder og sammen af de store studier…”
Nicolaj: ”Jeg boycuttede selv Ant-Man i lang tid efter den var kommet ud fordi de havde fået Edgar Wright til at hoppe af den efter han havde brugt 8 år på at udvikle den. Men det gjorde jeg nu ikke så meget pga. politisk. Det var mest en “for sjov” boycutning. Og jeg endte jo også med at se den til sidst. Dog med stærke følelser, og var meget kritisk overfor den. Og jeg har stadig ikke tilgivet Marvel for det…”

Overordnet er det med at boykotte film, dog ikke noget vi går ind for her på Filmpuls.
Til slut, kan vi vidst godt alle blive enige om, at kærligheden til film også er en god grund til, ikke at ville bruge tid på at boykotte:

Line: “Jeg har meget svært ved at forstå, at man boykotter en film pga noget underlæggende på den måde. Det lidt ligesom at være vegetar. Lad mig forklare det sådan her: Jeg elsker film så meget, at jeg kunne aldrig finde på IKKE at se en film, bare fordi en idiot er med til at lave den, eller de har taget nogle fucked up beslutninger. En film er en film, og jeg vil nyde den for den kunst den er. At boykotte en film, elsker jeg sgu film for meget til at gøre.”
Anders: “Jeg ønsker blot at se en god film og hvis instruktøren er et dumt svin i der virkelige liv, så rager det mig en høstblomst. Hvis jeg kan lide hvad jeg ser, så vil jeg da også sige det. Så simpelt er det.” star wars

Eksempler på boykotts

  • Star Wars: The Force Awakens. Grund: Diversitet. Der var tale om at filmen var anti-white, fordi der var så mange “ikke hvide” karakterer på “den gode side”.
  • Rogue One: A Star Wars Story. Grund: Der var rygter om at der var lavet ekstra scener, som kritiserede Trump.
  • Beauty and the Beast. Grund: Homoseksuel karakter.
  • Ghostbusters (2016). Grund: Folk ville ikke se et remake. Og så var de heller ikke glade for kvindelige karakterer i stedet for mandlige.
  • Mad Max. Grund: Pga. karakteren Furiosas bad-asshed, mente nogle af filmen var feministisk propaganda.
  • A Dog’s Purpose. Grund: Dyremishandling.
  • Fifty Shades of Grey. Grund: Filmen romantiserer et usyndt forhold og handler om misbrug, vold og om at opdrage en ung pige til sadistisk sex.

Tags: , ,


Om skribenten

Specielt glad for fantasy universer og visuelt flotte film. Forventer at en film har et dragende plot eller karakterer som gør mig nysgerrig. Har en hel speciel og uforpligtende kærlighed til Baz Luhrmann, selv når han laver dårlige film.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑