‘Riget’ på Det Kongelige Teater

Det har været nogle gode uger for Lars von Trier. En teaser til hans kommende film ‘The House That Jack Built’ er blevet offentliggjort, og filmens visning på Cannes-festivalen i sidste uge fik flere mennesker til at udvandre i chok og foragt. Filmen får dog først officiel dansk premiere d. 29. november i år, og hvis du slet ikke kan vente, så skal der her lyde en lille anbefaling, der måske kan stille Trier-trangen.

Triers ikoniske tv-serie ‘Riget’ har nemlig siden april været omsat til en teaterforestilling på Det Kongelige Teater, der løber indtil d. 8. juni. Jeg er ikke den store teatergænger, men til gengæld er jeg kæmpe ‘Riget’-fan og har før lovprist serien her på Filmpuls, så derfor måtte jeg fluks en tur i teatret. Og jeg blev langt fra skuffet.

Thomas W. Gabrielsson som den svenske overlæge Stig Helmer

Dét, der gør tv-serien ‘Riget’ så genial, er først og fremmest dens perfekte balancegang mellem humor og gys. Og disse to modstridende stemninger har man på virkelig flot vis fået overført til teaterstykket. I det ene øjeblik griner man af den evigt sure svenske overlæge Helmer, der nærer et brændende had til Danmark, og i det næste øjeblik løber det én koldt ned ad ryggen, når lille Mary ringer med sin dødsklokke og Fru Drusse begiver sig på spøgelsesjagt. Forestillingen byder på jumpscares i ægte gyserfilm-stil, den karakteristiske musik fra tv-serien pryder de forskellige scener, og så eksekverede de simpelthen seriens intro til perfektion. I det hele taget holder teaterstykket sig meget tæt op ad den originale tv-series første sæson, både hvad angår replikker og handling. Der er foretaget nogle få nødvendige ændringer i forbindelse med seriens transformation til teaterscenen, men det fungerer helt upåklageligt.

Spiritist og hypokonder Sigrid Drusse spilles af Kirsten Olesen, som overtager stafetten fra tv-seriens Kirsten Rolffes.

Heldigvis er alt som det plejer, når det kommer til ‘Riget’s to superstjerner, Stig Helmer og Fru Drusse. Thomas W. Gabrielsson spiller Helmer med samme power og humor, som Ernst-Hugo Järegård gjorde det i tv-serien, og Kirsten Olesen spiller røven ud af Drusses lyserøde badekåbe – naturligvis iført den karakteristiske pagehårs-frisure. Og så rammer Jens Jørn Spottag virkelig plet i sin portrættering af den hyggelige men konfliktsky overlæge Moesgaard. I både Spottags kropssprog og repliklevering mindes man den oprindelige rolle, der blev spillet af Holger Juul Hansen. Et par enkelte roller faldt dog en smule ved siden af, for eksempel Professor Bondo, som var gjort fjollet og useriøs, hvilket jeg havde meget svært ved at genkende fra tv-serien. Men det er så også den eneste finger, jeg kan sætte på forestillingen.

Det Kongelige Teaters fortolkning af ‘Riget’ byder på overraskelser og flot scenegrafi.

Har du brug for en pause fra tv-skærmen og elsker du grin og gys? Så kan jeg varmt anbefale at tage ind og se denne teaterforestilling. Syrede spøgelseshistorier ala Trier, godt skuespil, vellykket scenografi og ikonisk musik – hvad mere kan man ønske sig? Man behøver ikke at have set ‘Riget’ i forvejen, da forestillingen følger den originale handling nøje. Men hvis nu du skulle drages af Riget og ønske at snuse til den før forestillingen (gør det!), så er alle afsnittene frit tilgængelige på DR Bonanza. Bare du altså er velberedt på at tage det gode med det onde.

Billeder: Emilia Therese & Camilla Winther/Det Kongelige Teater

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.