pulsen

Skrevet den 26 juli, 2018 | af Line F. Svare

0

Sagen om fyringen af James Gunn fra Marvel

James Gunn er instruktør og manuskriptforfatter bag ‘Guardians of the Galaxy’-filmene. Han har været højt elsket af de fleste Marvel-fans og skulle have en stor rolle i det kommende Marvel-filmunivers. Men som en chokbølge kom nyheden om, at Gunn er blevet fyret pga 10 år gamle tweets!
Jeg går her lidt mere i dybden med sagen, og hvorfor jeg synes det er en virkelig ærgerlig fyring.

James Gunns magi

James Gunn kom med et friskt pust til Marvels filmunivers, da han gav os den gave ‘Guardians of the Galaxy’ er. Der var en del tvivl omkrig, om en rumfilm med, for de fleste, helt ukendte superhelte, virkelig kunne gå hen og blive en succes. Men det James Gunn kom med, både igennem hans manuskript og instruktion, var intet mindre end genialt (synes mange, og jeg i høj grad). Alvoren blev på en ny og frisk måde godt blandet med charmerende humor, som især kom til udtryk i de fantastiske karakterer og deres indbyrdes forhold. Superheltene forelskede vi os i på kort tid, på trods af at mange aldrig havde hørt om dem før. Derudover spiller det geniale soundtrack med 70’er og 80’er numre ikke en lille rolle, og er siden forsøgt gjort kunsten efter af mange film.
Om ‘Guardians of the Galaxy 2’ var lige så vellykket, kan sagtens diskuteres – men det er svært at komme efter så genial en succes.

Meget kan man sige, men det er svært at modsige, at James Gunn har spillet en enorm stor rolle i Marveluniverset, som højest sandsynligt hurtigt ville være gået hen og blevet ensformigt. Der er ihvertfald ingen tvivl om, at det var en meget anderledes og ny retning der pludselig blev indført til Marvel. Det er tydeligt at se, hvis man ser på og sammenligner med de fortløbende film; ‘Thor’-filmene, ‘Iron Man’-filmene, ‘Captain America’-filmene og ‘Avengers’. Jeg vil ikke påstå at jeg ved hvad der sker hos Marvel, men jeg tror klart, at man har turde lave en film som ‘Thor: Ragnarok’ netop pga successen fra ‘Guardians of the Galaxy’. Og på samme måde er den gennemgående humor i ‘Ant-man’-universet, måske også blevet accepteret i klipperummet.

Jeg er blevet en stor fan af James Gunn efter jeg har set ‘Guardians of the Galaxy’. Jeg har fulgt ham på Facebook, og jeg finder ham enormt sympatisk, underholdende og meget nærværende. Man er ikke i tvivl om, at han er Marvelnørd på niveau med fansene, som han elsker at snakke med, og han har fundet en stor kærlighed i sit arbejde med ‘Guardians of the Galaxy’-universet. Han virker som intet mindre end en virkelig god fyr. Han er en af de sidste jeg ville forvente havde den fortid han har. Og her kommer vi til sagen om Gunns fyring.

James Gunns fyring

I 2008-2011 skrev James Gunn en lang række tweets, hvor han lavede usmagelige jokes om pædofili og voldtægt. På dette tidspunkt kan man vidst godt sige, at James Gunn var en anden person end han er i dag. Eller, lad mig sige det anderledes – hans officielle personlighed og den rolle han tog på sig, var anderledes end nu. Der er forskel mellem den “officielle” person og den private person. På sammme måde som vi “ukendte” personer ofte skaber et billede af os selv igennem sociale medier – for dette er et billede, vi kan manipulere i højere grad, end det billede vi sætter i den “virkelig” verden. Det er vigtigt at have med, at vi ikke ved hvordan er James Gunn som privatperson.
I 2008-2011 var rollen James Gunn satte frem, en meget provokerende en. De tweets han skrev, er blevet slettet siden, men blev gravet frem og offentliggjort af The Daily Caller og efterfølgende af andre, som bl.a. er vrede over hans kritik af Trump.

 


Da disse tweets kom frem, valgte Disney (som ejer Marvels filmunivers) at fyre James Gunn, som i øjeblikket er i gang med at lave ‘Guardians of the Galaxy 3’. Disney mener at disse tweets er uforeneligt med deres værdier. Noget man jo selvfølgelig ikke kan være uenige med dem i – selvfølgelig er Disneys værdier ikke jokes om voldtægt og pædofili.
Der er ikke nogen tvivl om, at der i vores “Me Too”-tider er en enorm berøringsangst. Folk bliver fyret i hvad føles som rekordmængder pga deres fortid eller uheldige kommentarer. Jeg er lykkelig over der endelig er fokus på overgreb, og at der er konsekvenser for folk. Men i mange tilfælde synes jeg nærmest der er en “ulven kommer”-tendens. Altså, at der næsten kun skal rygter eller anklager, eller en lille shitstorm i sigte, til at man skynder sig at tage afstand fra folk eller fyre dem. Jeg vil ikke begynde at tage dette enormt store emne op nu – der er mange lag i det, og jeg har ikke det helt store overblik eller kompetencerne til at kunne sige noget generelt (eller klogt). Men jeg er ikke i tvivl om, at fyringen af James Gunn har stærk rod i tidens tendens.

Hovedspørgsmålet, i denne sag er: Skal man straffes for noget man har gjort for 10 år siden?
Svaret er selvfølgelig både ja og nej. Det afhænger nemlig af, hvad det er man har gjort. Men, i sagen med Gunn, er spørgsmålet; er dårlig og usympatisk humor for 10 år siden, nok til at blive fyret? Og skal en mand som i høj grad har ændret sig, straffes for den person han var for 10 år siden? Spørger du mig, siger jeg nej. Disney siger desværre ja. Men der er mange som er på den samme side som mig, og James Gunn får støtte fra flere skuespillere og filmskabere. Bl.a. ‘Guardians of the Galaxy’- skuespillerne Chris Pratt, Dave Bautista og Zoe Saldana.

Skuespillerinden Selma Blair, som har lavet en underskriftsindsamling for at få James Gunn ansat igen, har skrevet følgende på Twitter, som jeg synes beskriver det meget godt: “(…) if people are punished despite changing, then what does that teach people about owning mistakes and evolving? This man is one of the good ones.”

James Gunn har også selv kommenteret fyringen på Twitter. Herunder kan du læse noget af hans udtalelse:

“Many people who have followed my career know when I started, I viewed myself as a provocateur, making movies and telling jokes that were outrageous and taboo. As I have discussed publicly many times, as I’ve developed as a person, so has my work and my humor. It’s not to say I’m better, but I am very, very different than I was a few years ago; today I try to root my work in love and connection and less in anger. My days saying something just because it’s shocking and trying to get a reaction are over. In the past, I have apologized for humor of mine that hurt people. I truly felt sorry and meant every word of my apologies. (…) I used to make a lot of offensive jokes. I don’t anymore. I don’t blame my past self for this, but I like myself more and feel like a more full human being and creator today.”

Hvad nu?

På trods af underskriftsindsamlinger, er der ingen genansættelse i sigte – det står ret klart. Det ville i høj grad vise stor svaghed hos Disney – og spørgsmålet er også, om James Gunn ville acceptere sådan en genansættelse.
Derudover har fyringen for Disney ikke den største betydning eller påvirkning. Den er ikke nok til at skabe en shitstorm, og når man er så stor som Disney, vil en shitstorm nok ikke gøre nogen stor forskel. Ren pengemæssigt, vil det højest sandsynligt heller ikke have nogen påvirkning. Folk ser Marvelfilm, fordi det er Marvel. Og folk vil se ‘Guardians of the Galaxy 3’, fordi de to forrige film var geniale. De fleste ved nok slet ikke hvem James Gunn er. Disney mister ikke penge ved at fyre James Gunn, ihvertfald ikke i det korte løb. Det skal kun være, hvis de går glip af geniale ideer fra Gunn, som kan føre til en større fanbase. Det vil vi aldrig vide.

James Gunn, pga. hans popularitet og hans fantastiske arbejde med Marvel, skulle have været en stor spiller i arbejdet med det fremtidige Marvelunivers. Sammen med Kevin Feige skulle han skabe det fremtidige plot, især i universet udenfor jorden, og planlægge hvad der skal ske efter ‘Avengers 4’ – hvor hele universet eftersigende vil ændre sig.

Gunn efterlader også et færdigt manuskriptet til ‘Guardians of the Galaxy 3’. Nu skal Marvel bare finde en anden instruktør til at tage over. Om de kan finde en som kan skabe den samme stemning som Gunn, vides ikke. Men Taika Waititi som instruerede ‘Thor: Ragnarok’ ville være en ret god afløser.

For mig bliver James Gunn savnet i Marveluniverset, og især hans glade og nørdede personlighed. Kommentér gerne hvad I synes om hele denne sag for neden. Jeg glæder mig til at høre hvad I mener!

Tags: , , , ,


Om skribenten

Specielt glad for fantasy universer og visuelt flotte film. Forventer at en film har et dragende plot eller karakterer som gør mig nysgerrig. Har en hel speciel og uforpligtende kærlighed til Baz Luhrmann, selv når han laver dårlige film.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑