Efter endepunktet på en helt igennem fantastisk og ikke mindst årel..." /> Serieanmeldelse: Sons of Anarchy - Collectors Set - Filmpuls

Skrevet den 18 marts, 2015 | af Anders Bjerg

Serieanmeldelse: Sons of Anarchy – Collectors Set

Efter endepunktet på en helt igennem fantastisk og ikke mindst årelang beskæftigelse, midt i alverdens kriminalitet og korruption i den lille by Charming, er vi desværre nået ved vejs ende for motorcykelklubben ”Sons of Anarchy”. Syvende og sidste sæson er nu ovre, og man må se sig selv ufrivilligt forlade den klub, som man har betroet sin fulde loyalitet til siden 2008, hvor den allerførste sæson vaskeægte anarki kørte hen over skærmen. Det var en tid, hvor denne succesrige serie allerede satte markante dækspor i vores hukommelse, og fik os hastigt til at vende tilbage, aften efter aften, til endnu en omgang uroligheder og ravage i selskab med The Sons …

For alle de uvidende sjæle og for dem der bare lyster en hurtig opfriskning, så er serien centreret omkring motorcykelklubben Sons of Anarchy og deres lange desperate forsøg på at holde klubbens betydningsfulde ånd i live, under de adskillige hvileløse problemer som ”sønnerne” støder på undervejs. Klubben ligger konstant i skyggen af lovens lange fingrer, samtidig med at de nærliggende rivalklubber næppe har hverken fred eller venskab i tankerne, når de mødes midt i ilden fra fortidens uendelige kontroverser. Der er dog intet andet at gøre end at tage kampen op for at holde broderskabet i live – du lever og dør for klubben.

Serieanmeldelse 'Sons of Anarchy' på filmpuls.dk! Alle syv sæsoner!

Tætpakket anarkisme

Før vi dykker dybere ned i selve serien og dens utal af sidehistorier, rivalkampe og familierelaterede stridspunkter, så lad os først tage et kig på det unikke bokssæt som serien og dens syv sæsoner er blevet frigivet i. Der er selvfølgelig tale om det såkaldte ”Sons of Anarchy: Wood Box Collectors Set”, hvilket vi i øvrigt snakkede om tidligere her på siden, i relation til udgivelsespremieren, som var den 24. februar 2015. Denne unikke samling af serien, er desuden en ret så dyr satan at investere i, så lad os da endelig tage et kig dybere ned i den ”præsentable papkasse” og se nærmere på sagerne.

I håb om at skænke alle Jer læsere en så komplet og effektiv oplevelse så muligt, vil jeg igennem anmeldelsen kombinere mine tanker omkring serien såvel som bokssættet, under en passende og beskrivende overskrift. Det vil sige, at jo dybere jeg dykker ned i den fysiske samling af ”Sons of Anarchy”, vil jeg også gå dybere ned i selve serien og alle dens eksemplariske elementer. Så læs endelig videre idet vi nu kommer til alt det gode!

Præsentationen

BoksenNår man kaster det første rigtige blik på dette store bokssæt, bliver man nok allerede en anelse skuffet over resultatet, da navnet på boksen ikke stemmer overens med det fysiske resultat som man står med i hænderne. Den såkaldte ’Wooden Box’ er nemlig på ingen måde lavet af træ, men er derimod blot en tyndbenet skotøjsæske, der lige så godt kunne starte en undren omkring sønnernes mulige investering i fodtøjsbranchen, med deres helt egen forårskollektion af læderstøvler. Det er bestemt en god tanke, men ærlig talt er det lidt skuffende når vi som køber forsøges overbevist af noget der aldrig var der alligevel.

Serieanmeldelse 'Sons of Anarchy' på filmpuls.dk! Alle syv sæsoner!

Serieanmeldelse 'Sons of Anarchy' på filmpuls.dk! Alle syv sæsoner!

SerienTil gengæld skal det siges, at selve serien gør et godt arbejde, når det kommer til selve introduktionen af de mange centrale karakterer, deres respektive sidehistorier, samt den overordnede handling og præcis hvorhenne den udspilles. Vi forstår hurtigt hvilken slags motorcykelbande ’Sons of Anarchy’ helt præcis er, og hvilke værdier de holder allerhøjest og tættest ind til kroppen. For når det kommer til en tv-pilot, altså det første afsnit af en serie til at gå i luften på tv-skærmen, kan nemt blive lidt rodet og forceret, da folkene bag har mindre end en time til at forsøge at præsentere alle de vigtige personer, den centrale handling, selve atmosfæren og tonen, og selvfølgelig i sidste ende fange vores opmærksomhed. ’Sons of Anarchy’ må siges at have én af de bedre pilots jeg er stødt på, og man kan nemt nikke genkendende til de præsenterede elementer, som alle på en eller anden måde indgår som et vigtigt led senere hen i serien.

Under overfladen

BoksenTrods det billige udseende udadtil, så er det altså en forholdsvis tung boks vi har med at gøre, så heldigvis er alle ens forhåbninger endnu ikke tabt. Når man åbner boksen er der, ganske rigtigt, noget der virker langt mere professionelt og gennemtænkt inden i. Der er dog ét problem… at få den ud af papkassen er et helvede. Men efter at man endelig får båret sig ad med at få den tunge tætpakkede dødvægt ud af æsken, så er det bestemt et behageligt syn der fanger øjet. Selve designet er en reference til dét træbord, som er at finde i sønnernes tilholdssted, hvilket er ret så opfindsomt, men der er desværre ingen person eller for den sags skyld maskine, der har gjort det besvær at udsnitte herlighederne ud fra et fuldvægtigt stykke træ. Men hårdfør plastik er nu acceptabelt nok, når man tænker på, at det skal masseproduceres og gerne til en sum penge der er medgørlig for et gennemsnitligt individ, der hverken sælger våben eller laver pengesvindel som ”sønnerne fra Charming” gør det.

Serieanmeldelse 'Sons of Anarchy' på filmpuls.dk! Alle syv sæsoner!

Serieanmeldelse 'Sons of Anarchy' på filmpuls.dk! Alle syv sæsoner!

Serien Når det kommer til uroligheder under overfladen, er der også masser af den slags at finde i serien. Uden at afsløre for meget kan jeg vidst godt nævne, at det er konflikten mellem Jackson ”Jax” Teller og hans papfar og leder af SAMCRO, Clay Morrow, som er det virkelig interessante forhold at følge. Allerede tidligt i serien får vi et indtryk af, at Jax har hentet inspiration andetsteds fra, om, hvordan man bedst muligt kører og driver en motorcykelklub til fuldblodig succes. Dette betyder dog også, at de skal sige farvel til meget af det som de har opbygget gennem tiderne, hvilket ikke er i god jord hos Clay som jo har holdt klubben kørende i årevis. Så alt imens Jax forsøger at trække så mange af klubbens medlemmer i den ene retning, trækker Clay blot endnu hårdere i den anden, og et interessant rivaliserende tovtrækkeri opstår. Dette resulterer i nogle gnidninger der bestemt gør serien mere intens og interessant at se på, og det giver tilmed serien lidt kant ud over det sædvanlige.

Alle goderne

BoksenSelvom man kan fryde sig over en fantastisk lækker indpakning, så er det trods alt hvad der lurer under kistelåget der er rigtig interessant. Efter at man løfter låget af, som faktisk har et veludført magnetluk i hvert hjørne, så kan man endelig kaste synet på det man rent faktisk kom efter – ’Sons of Anarchy’-serien. Når man kigger ind er det flotte sort-hvide billeder, der pryder de ellers ret så tynde papkonstruktioner som holder diskene på plads, hvor jeg personligt nok havde foretrukket én stor aflang ”bog” af en art, som kunne løftes op og bladres igennem – i stil med ’Bond 50’-boksen for eksempel. For selvom det er en flot boks, så skal man altså først have kisten ud af papæsken, derefter skal man løfte låget af, så skal man dykke ned i selve kisten og tage alle de sæsoner op man ikke skal bruge, for så endelig at finde den rette og til sidst bladre hen til den aktuelle disk. Det er altså et ret så stort arbejde, specielt når on-demand underholdning er blevet så utroligt populært, og jeg havde bestemt foretrukket en noget nemmere løsning. Men som sagt så er det selve kisten hvor pengene er lagt, med sit flotte dekorative mønster i ægte ’Sons of Anarchy’-stil, fin og blød polstring indvendig, samt en flot og hårdfør kiste med mangetluk til at holde hele molevitten på plads. Desværre er både den ydre papæske og de indre pap-diskholdere af ringe kvalitet, og specielt sidstnævnte er lidt af en skuffelse, da de er så tynde at forsiden på dem ”bøjer” en smule pga. diskene indvendig trykker på. Desuden sidder diskene heller ikke ordentlig fast i deres sleeves, men det er trods alt et mindre problem.

Serieanmeldelse 'Sons of Anarchy' på filmpuls.dk! Alle syv sæsoner!

Serieanmeldelse 'Sons of Anarchy' på filmpuls.dk! Alle syv sæsoner!

SerienSå hvorfor burde man endegyldigt overgive sig til dette ”harley-helvede” af en benzindrevet serie, og overvære motorcykelbanden, Sons of Anarchy, og deres kaotiske nedgang mod noget der ligner enden på et langvarigt og traditionsrigt sammenhold? Det skal man simpelthen fordi, at trods serien er overvejende enkel i sin opbygning, er den altid yderst spændende og interessant at følge, med en bred vifte af særprægede karakterer og flergrenede historier. Det er fængslende at få et indblik i en døende klubs sidst åndedrag, og deres konstante kamp om at holde sig relevante og i live. Desuden har klubben taget en stor U-vending undervejs, og ændret sig til noget der ligger langt fra klubbens originale intentioner. Man da klubbens fortid ved et tilfælde bliver gravet op, begynder visse medlemmer at tvivle på klubbens nuværende tilstand og ikke mindst dens mørke fremtid. ”Manden med leen” lurer konstant over deres ryg, og den omkringliggende fare og overvæld af forkerte beslutninger kaster stille og roligt SAMCRO ud af kurs. Det er én fastholdt gruppe, kørende på to hjul, men ofte med tre gange så mange problemer end for blot en dag siden – men om end disse problemer løses lovligt eller ulovligt, så er der ingen tvivl om nødvendigheden i at holde klubben i live – man lever og dør for klubben – spørgsmålet er bare hvor længe?

‘Sons of Anarchy: Wooden Box Collectors Edition’ kan købes online og i butikkerne nu.

“Riding through this world, all alone”

Tags: , , , , , , , , , ,


Om skribenten

/ Film er en fantastisk udtryksform, som jeg elsker at blive informeret, stimuleret og provokeret af. Der er uendelige muligheder, genre og stilarter gemt i filmmediet og jeg brænder for at finde og opleve hver og en. Film har forskellige udgangspunker, og det er også, hvad jeg er determineret på at bedømme ud fra. En god film er en film, der lykkedes på sine egne præmisser... hvad de så end måtte være.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑