Unorthodox. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright: Netflix Photo: Anika Molnar

Serieanmeldelse: Unorthodox

5

Hvis du nogensinde har været i Williamsburg i New York har du sikkert ikke kunne undgå at lægge mærke til de mange jøder der bor der. ‘Unorthodox’ på Netflix giver os et særligt indblik i netop det samfund og de liv der udspiller sig der.

Hvad handler den om?

Esther Schwartz, eller “Esty”(Shira Haas), er født ind i et hasidisk, ortodoks jødesamfund i Williamsburg i New York. Hun er opvokset hos sine bedsteforældre da hendes mor fraværende og hendes far er alkoholiker. Hun lever isoleret i det lille samfund hvor hun ikke har gået i skole, og taler næsten udelukkende Jiddish. Hun bliver gift som 17-årig, i et arrangeret ægteskab, til Yakov Shapiro, eller “Yanky” (Amit Rahav). En dag stikker hun af fra samfundet for at starte et nyt liv i Berlin. Men Yanky er lige i hælene sammen med en jødisk afpresser, der skal få hende med hjem igen. 

‘Unorthodox’ er inspireret af de virkelig hændelser der er skildret i Deborah Feldmans memoir ‘Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots’ og giver os et meget unikt indblik det meget lukkede samfund der kaldes ‘Satmarjøderne’. 

Unorthodox. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright: Netflix
Photo: Anika Molnar

Vil jeg anbefale den?

Den jødiske tro er ikke noget man ofte hører om i den moderne popkultur. Ej heller fra skolernes religions og kulturforståelses-timer kan jeg huske noget særligt der definerer jødedommen for mig. Derfor er denne serie virkelig spændende fordi den giver os et kig ind i et samfund og en religion som ikke mange ved noget om. 

Historien om Esty er gribende og grum, og hun er sikkert ikke den eneste, i denne verden, der føler sig undertrykt og malplaceret. Hun bliver konstant overvåget og testet af sin familie og specielt svigerfamilie. For når Esty har svært ved at leve op til de ægteskabelige forpligtelser, må svigermor jo træde til og levere glidecreme så det kan gå lidt nemmere i soveværelset. Hendes påklædning er snedigt udtænkt af kostume designerne. Tøjet er ekstremt konservativt, og passer hende ikke. Det får den lave Esty til at se endnu mindre ud, og er med til at understrege hendes undertrykte position i samfundet. 

Unorthodox. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright: Netflix
Photo: Anika Molnar

I Berlin møder hun en gruppe musikstuderende, der næsten er for perfekte. Gruppen består af lidt af det hele, homoseksuelle, immigranter, tyskere, og heldigvis en single fyr som Esty kan blive forelsket i.  Men selv for så åben en gruppe, tager de lidt for hurtigt Esty til sig som en af deres egne. Det er desværre en lidt for lyserød skildring af virkeligheden.

I rollen som Esty ses Shira Haas, der er denne series absolutte stjerne. Taget i betragtning af at halvdelen af serien foregår på jiddish har det ikke gjort opgaven nem for hende. Men hun levere virkelig varen og giver alt hun har i sig, helt uden slinger i “Horahen”. Hun forstår at få følelserne ud igennem ansigtet og svinger nemt imellem, lettelse, frygt og håb. Hun er en fryd for øjet, og sidst i serien, også ørene. 

Serien er også flot bygget op. Den skifter imellem nutid og flashbacks der ligeså stille afsløre hvorfor Esty vælger at stikke af.

Så selvom sproget og ritualerne er forholdsvis ukendt for seerne, så er historien noget vi alle kan genkende. Så ja, jeg vil helt klart anbefale denne serie.

Unorthodox. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright: Netflix
Photo: Anika Molnar
Kort fortalt
Unorthodox giver os et spænende indblik i et lukket samfund som ikke mange udefra kender til. Det er interessant at følge Esty's rejse fra New York til Berlin, og seriens hovedrolleindehaver, Shira Haas, forstår virkelig at levere varen. Serien er følsom, spænende og håbefuld. Et pletskud fra Netflix.
Samlet bedømmelse
Din bedømmelse0 stemmer0
5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.