Den 55-årige selvlærte filminstruktør fra Texas har siden sin spil..." /> Top 10: Richard Linklaters bedste film - Filmpuls

vi anbefaler linklater

Skrevet den 12 juli, 2016 | af Laura Pop

0

Top 10: Richard Linklaters bedste film

Den 55-årige selvlærte filminstruktør fra Texas har siden sin spillefilmsdebut i 1988 fået opbygget et solidt og alsidigt bagkatalog med både små eksperimenterende indiefilm og store studieproducerede publikumssucceser. Richard Linklater mestrer livets små øjeblikke og menneskets kompleksiteter med en sjælden charme, humor og ikke mindst realisme. I alle sine 17 film lægger han særligt vægt på intellektuel og rumlig frihed – hans karakterer kan og skal ikke fastholdes.

Linklater er aktuel med sin 18. spillefilm ’Everybody Wants Some!!’, der langt om længe har fået en dansk premieredato og kan ses i landets biografer fra den 28. juli. Filmen, som Linklater selv har kaldt en spirituel fortsættelse til ’Dazed and Confused’ fra 1993, foregår i 80’ernes Texas og handler om en gruppe baseballdrenges første tid på college.

Mens du venter på denne hormonbombe af en ungdomskomedie, kan du jo passende varme op med nogle af Linklaters tidligere film. Her får du et bud på de ti bedste.

 

10. Me and Orson Welles (2008)

Me and Orson Welles

Linklaters hyldest til én af filmhistoriens største talenter er både charmerende og morsom. Det samme er Christian McKay i rollen som Orson Welles – filminstruktøren, der begyndte sin karriere som teaterinstruktør i New York i 1930’erne, før han i 1941 brød igennem med ’Citizen Kane’. Fortællingen om Welles tidlige dage på teatret er en fascinerende hvirvelvind af egoisme, udnyttelse og ikke mindst inspirerende talent, men den overskygges desværre en anelse af historien om Welles’ unge assistent Richard (Zac Efron), der naivt forelsker sig i den ældre Sonja (Claire Danes).

9. School of Rock (2003)

school

’School of Rock’ er en elskværdig familiefilm om den umodne Dewey, der efter at være blevet smidt ud af sit eget band, udgiver sig for at være vikar på en fin privatskole. Dewey, charmerede spillet af Jack Black, vil dog hellere lære de velopdragne børn at spille rock’n’roll, end hvad der står på pensum. Da børnenes skepsis så småt aftager, opstår der et rørende venskab mellem Dewey og børnene, der samtidigt giver ham en grund til at stå op om morgenen. Som flere af Linklaters andre film handler ’School of Rock’ om at afprøve grænser og om at finde frem til den rette blanding af ansvar og frihed på egne præmisser.

8. Bernie (2011)

bernie

Linklater formår endnu engang at udnytte Jack Blacks overstrømmende personlighed, denne gang mindre højrøstet i hovedrollen som Bernie Tiede. Filmen er baseret på en sand historie om den skabshomoseksuelle bedemand, der er højt elsket af borgerne i en lille by i Texas. Bernie er så godhjertet, at han lader sig manipulere til at indlede et venskab med den tyranniske 80-årige Marjorie (Shirley MacLaine), der fastholder ham som personlig slave indtil han spontant slår hende ihjel. Den virkelige Bernie Tiede blev dømt til livstid i 1999, men efter Linklaters film fik sagen fornyet opmærksomhed, og Tiede blev løsladt i 2014, hvorefter han fik lov at bo hos selveste Linklater.

 

7. Slacker (1991)

slackers

’Slacker’ var Linklaters gennembrudsfilm og står i dag, 25 år senere, stadig som et forfriskende eksperiment, der har stor sammenhæng med Linklaters efterfølgende film. Linklater er selv på rollelisten i denne stafetfilm, der udspiller sig over et døgn i Austin, Texas, hvor historien glider videre fra person til person gennem gadebilledet. Fælles for karaktererne er, at de alle er ”slackers”, der omdanner meningsløsheden til teorier om livet og verden, som de plaprer løs om på gaden i håbet om, at nogen vil lytte til dem bare et øjeblik.

6. Waking Life (2001)

waking life

I ’Waking Life’ demonstrerer Linklater den samme intellektuelle nysgerrighed og villighed til at lytte, som han gør i ’Slacker’. Vi følger en fortæller som han glider fra den ene samtale om filosofi til den næste om eksistentialisme og drømme. Ud over referencer til ’Slacker’ møder vi også karaktererne Celine og Jesse fra Linklaters ’Before Sunrise’. ’Waking Life’ er animeret ved hjælp af ’rotoscoping’, hvorved skuespillerne optages med digitalt kamera, og derefter omsætter en computer optagelserne til animation. Denne teknik giver et særligt desorienterende udtryk, der går godt i spænd med filmens tema om forholdet mellem drøm og virkelighed.

 

5. Dazed and Confused (1993)

dazed

En humoristisk coming-of-age-film over flere generationer, sat i slut-70’ernes Texas med bl.a. Matthew McConaughey, Ben Afleck og Adam Goldberg i gennembrydende roller. Linklater retter endnu engang fokus mod ungdommen, når han kaster et blik på den forvirrende tid i enhver persons liv hvor venskaber og grænser skal afprøves. ’Dazed and Confused’ huskes måske allerbedst for at være filmen hvor McConaugheys lidt for slidte catchphrase ”Alright, alright, alright” blev født.

 

4. Boyhood (2014)

boyhood

Linklater tillader sig at dvæle ved livets små øjeblikke såvel som de store i dette ambitiøse 12-års projekt, som er en rørende fortælling om at vokse op. Det er en nuanceret coming-of-age-film i bredeste forstand samtidigt med, at den, i bedste Linklater-stil, er en hyldest til det moderne familieliv. Vi følger drengen Masons (Ellar Coltrane) opvækst fra den tidlige barndom til han sendes afsted på college – 12 år af et liv, filmet over 12 år og vellykket fortalt på knap tre timer. Mindst ligeså interessant som fortællingen om Mason er fortællingen om hans fraskilte forældre (Patricia Arquette og Ethan Hawke) og deres kamp for at få det hele til at fungere.

 

3. Before Sunrise (1995)

sunrise

I den første film i ‘Before’-trilogien, også kaldet “snakkefilmstrilogien”, overtaler den amerikanske Jesse (Ethan Hawke) den franske Celine (Julie Delpy) til at stå af toget sammen med ham. De tilbringer et døgn sammen i Wien, hvor de udforsker byen, hinanden, deres forskellige syn på verden og deres gengældte tiltrækning. Historien og særligt dialogen er fortalt med en sjælden naturlighed, der sikrer fuldstændig indlevelse i karaktererne. Solen står op, Celine må videre til Paris, og publikum efterlades i ni års uvished om hvorvidt de to nogensinde mødes igen – fuldstændigt ligesom Celine og Jesse selv.

2. Before Midnight (2013)

midnight

Dette sidste gensyn med Celine og Jesse foregår over en sommer i Grækenland, 18 år efter deres første møde – og publikums første møde med dem. Den naturlige, selvransagende dialog er stadig til stede, måske endnu bedre med Delpy og Hawke som medforfattere, men nu handler samtalerne mest om børn, karriere og praktiske gøremål. Med denne sidste film i rækken kommer Linklater ud over den romantiske nostalgi og retter, med unik følsomhed, fokus mod parforholdets skrøbeligheder.

 

1. Before Sunset (2004)

sunset

Den 80 minutter lange to’er, fortalt næsten i realtid, er ligeså kendt for sine smukke steadicam-skud af Paris, som den er for sine karakterers velskrevne samtaler om deres længsler og behov. Ved deres genforening i Paris er Celine og Jesse på én gang ivrige og tilbageholdne i forsøget på ikke at ruske op i gamle følelser. Deres ungdommelige frihed er der ikke længere og den eneste måde, hvorpå de kan fortsætte, hvor de slap ni år tidligere, er ved at såre andre. Det smukkeste øjeblik i filmen, og måske det smukkeste i hele Linklaters filmografi, er den sidste scene i Celines lejlighed, hvor hun forsinker Jesse med en sang om deres første møde. Et øjeblik, der på én gang er fyldt med håb og frygt, længsel og tilbageholdenhed, og som sagtens kunne have været ‘Before’-seriens afslutning, men i stedet kommer til at fungere som en velplaceret cliffhanger.

Tags: , , , ,


Om skribentenSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑