Antikkens Grækenland og Rom er for mange en meget fjern fortid med støvede templer, gamle skulpturer, gamle historikere, græske guder og helte. Nogle har måske endda haft faget oldtidskundskab i gymnasiet og fandt det utrolig umoderne. Hvad har antikkens støvede fortid overhovedet med film at gøre?
Mere end man lige skulle tro. I 1950 og 60’erne tog mange film inspiration fra antikkens gamle historie. I år 2000 kom der igen mange film, der tog inspiration fra antikkens Grækenland og Rom. Dermed er antikken måske ikke så fjern, som man troede. Jeg vil nu tage udgangspunkt i udvalgte film, som har hentet inspiration fra antikken og brugt det til at lave moderne film.
Herkules (1997)
Hvis du var 90’er barn og elskede Disney, har du helt klart set ’Herkules’. Filmen handler om Herkules, der blev født som gud af Zeus og Hera, men blev stjålet af Hades to håndlangere og gjort til halvgud. Her prøver Herkules igennem hele filmen at gøre gode heltegerninger. Hans mål er at blive en ægte helt og komme til Olympen, hvor hans forældre bor. Hvis du har elskede denne tegnefilm som barn, har du måske tænkt, hvordan Disney har fundet på sådan en god historie. Historien er nemlig hentet i Grækenlands antikke mytologi. Her var Herkules deres mest kendte helt. Han var søn af Zeus og en prinsesse. Det gjorde Zeus’ kone Hera jaloux, og hun prøvede at dræbe Herkules. Han er særligt kendt for at have udført 12 umulige opgaver, som gjorde ham til Grækenlands største helt. Dog ender det ikke lykkeligt for Herkules i græsk mytologi, da Hera gør Herkules vanvittig, og han dræber sine egne børn. På mange måder har Disney ladet sig inspirere af den græske mytologi om Herkules. De har mange af deres fakta rigtige, men har selvfølgelige gjort det mere børnevenligt, da den græske mytologi tit kan have mange brutale elementer.
Wonder Woman (2017)
Mange kender nok ’Wonder Woman’, som udkom sidste år og fik stor succes i biograferne. Vi følger Amazonen Diana, som sammen med Steve Trevor rejser væk fra sin ø. Her prøver hun at hjælpe med at stoppe første verdenskrig. ’Wonder Woman’ er baseret på DC Comics superhelt af samme navn. Men et meget vigtigt element i filmen er, at Diana er amazone, og dette er et element, som tegneserien og filmen har hentet fra Grækenlands antikke mytologi. Her var amazoner kendt som barbariske kvinder, der ikke tillod mænd på deres ø. Når kvinderne blev gravide, beholdt de pigerne, men dræbte drengene, eftersom de så drenge/mænd som svage. Amazoner var kendt som fantastiske krigere.
O Brother, Where Art Thou (2000)
Her følger vi de tre sammenlænkede forbrydere – den hurtig snakkende og smarte Ulysses Everett McGill, den gnavne Pete Hogwallop og den naive Delmar O’Donnell. Everett flygter fra fængslet sammen med Pete og Delmar i håb om, at han kan nå at komme hjem til sin kone Penny, inden hun skal giftes med en ny mand. De tre mænd begiver sig nu ud på en lang rejse sammen. Filmen er fra 2000 og er instrueret af Coen – brødrene. Brødrene har hentet deres inspiration fra det antikke værk: Homers ’Odyssé’. Værket handler om Odysseus, som har været i krig i Troja og nu er på vej hjem med sine mænd til sin kone og øen Ithaka, hvor han er konge. På sin rejse bliver Odysseus udsat for en masse opgaver og udfordringer. Karakterne i ’O Brother, Where Art Thou’ er meget inspireret af karaktererne fra ’Odysséen’ og deres hjemrejse ligesom Odysseus. Dog skal det nævnes, at ’O Brother’ er en moderne film, som har fundet inspiration fra Homer, og dermed ikke er en direkte filmatisering af værket.
Gladiator (2000)
I Ridley Scotts mesterværk ‘Gladiator’ møder vi år 180 generalen Maximus, der har et tæt forhold til kejser Marcus Aurelius. Maximus bliver tilbudt at blive kejserens efterfølger, hvilket Marcus Aurelius’ søn Commodus ikke er tilfreds med. Han dræber sin far, tager hans plads og gør Maximus til gladiator, som nu må kæmpe for sit liv) Filmen har hentet sin inspiration fra Romerriget. Maximus er delvist bygget på den romerske statsmand Marcus Nonius Marcrimus, der var Marcus Aurelius vejleder. Dog var han aldrig gladiator eller blev tilbudt kejserdømmet af Marcus som i filmen. Dermed overtog Commodus kejserdømmet efter sin far, men førte udueligt styre og blev dræbt i et politisk kup. Gladiator vandt ikke mindre end 5 Oscars og gjorde, at film om antikken igen blev populære.
300(2006)
Filmen 300 er instrueret af Zach Snyder og har taget inspiration fra tegneserien af samme navn, skrevet af Frank Miller. 300 er en fiktiv genfortælling af slaget ved Thermopylæ i år 480 f.Kr. Filmen handler om Spartas konge Leonidas (Gerard Butler), som tager 300 spartanske soldater med i krig. Spartanerne skal bekæmpe den persiske konge Xerxes og hans enorme hær i håb om at beskytte deres invasion af den græske kultur. Der er udgivet mange historiebøger om slaget ved Thermopylæ, men historien om Sparta og de 300 krigere er især kendt fra historikeren Herodot, som skriver om det i sine værker.
Flere film om antikken:
Hvis du har lyst til se flere film om antikken, kan du tjekke følgende film ud: 300: Rise of an Empire (2014), Spartacus (tv-serie fra 2010 – 2013), Alexander (2004), Troy (2004) og Coriolanus (2011).
Hvis du er mere til ældre film om antikken, kan du se følgende film: Julius Caesar(1953), Elektra(1962), Spartacus(1960) og Masada(1981).
Billeder copyright: Warner Bros, Touchstone Pictures, Dreamworks LLC & Universal Pictures.