Call me by your name
Copyright: Sony Pictures Classics

Filmanmeldelse: Call Me By Your Name

LÆSERNES BEDØMMELSE4 stemmer
6

Instruktør Luca Guadagnino og manuskriptforfatter James Ivory har begået intet mindre end et mesterværk i deres filmatisering af André Acimans roman ‘Call Me By Your Name’ fra 2007.

Historie

Vi er i 1980’erne. 17-årige Elio (Timothée Chalamet) holder sommer i forældrenes feriehus i Italien. Her nyder han solen og bruger tiden sammen med de andre unge i området. Den 24-årige amerikanske Oliver (Armie Hammer) er i gang med sit akademiske speciale og flytte ind hos familien for at arbejde med Elios far. Som ugerne går begynder Elio at blive mere og mere nysgerrig på Oliver.

2 måneder efter jeg så ‘Call Me By Your Name’ for første gange, sidder filmen stadig i mig. Sjældent har jeg oplevet at en film har kunne tage så hårdt et tag i mig, som denne har gjort.

’Call Me By Your Name’ er en sanselig og sensuel fortælling, som bidder sig helt ind i dig og lægger sig til rette. To timer og 13 minutter er du som fanget og holdt fast af de enorme følelser som filmen vækker i dig og i karaktererne. Jeg oplevede hver sekund totalt opslugt, uden at tænke undervejs, uden at analysere eller overveje. Først efter filmen var færdig, efter de 2 timer og 13 min, som ikke var et minut for langt, begyndte min hjerne at arbejde. Og det var i timerne som fulgte, at det først gik op for mig hvilken mesterlig fortælling jeg netop havde oplevet.

Call me by your name
Copyright: Sony Pictures Classics

‘Call Me By Your Name’ fortæller en af de mest simple, nærværende, virkelighedstro og smukke kærlighedshistorier jeg har set eller hørt. Sjældent er noget så vellykket, fuldendt og smukt skabt af mennesker. Det er en rørende fortælling om identitet, dybe følelser og intimitet. Karaktererne er levende, mangesidede, mystiske, dybe og elskværdige.

Filmen bliver fortalt uden et fasttømret narrativ – handlingens struktur og fremgang er ikke tydeligt penslet ud. Det gør den virkelig, nærværende og dragende. Instruktøren selv har sagt følgende: “I wanted to prove to myself that I could tell the story from the perspective of somebody like you or I instead of with of a three-act script.” og det er præcis sådan som det føles.

Måske forstår man ikke alt karaktererne mener med netop det de siger, eller netop det de gør, og det er hvad gør filmen så fascinerende og dragende. Det føles ikke som om, at ordene er til for at føre plottet et bestemt sted hen, og derfor taler filmen ikke ned til sit publikum – men lader dem føle og fortolke på alting – som karaktererne må, som virkelige mennesker gør. Men samtalerne er fascinerende, enormt velskrevet, udforskende og rørende. Og en af filmens store talenter er, at skabe mening mellem linjerne – en ting som ikke kun skal tilskrives manuskriptet, men i lige så høj grad instruktionen og skuespillet.

Call me by your name. Timothee Chalamet
Copyright: Sony Pictures Classics

Skuespil

Der er ingen tvivl om, at skuespilpræstationerne er helt udover det sædvanlige. Jeg kan ikke sætte ord på hvor fantastisk Timothée Chalamet er i rollen som Elio – en karakter jeg har totalt forelsket mig i. Jeg tror aldrig det bliver muligt for ham at overgå denne rolle, og det er ikke pga. manglen på talent. Jeg har sjældent, hvis nogen sinde, set et ungt menneske spille en karakter så indlevende og så overbevisende. Det er imponerende de følelser, nuancer og detaljer han formår at skabe i karaktereren. Blot hans øjne og hans simple ansigtsudtryk fortæller en hel historie, som ikke kan omsættes til ord. Han ejer rollen, og det er umuligt at se nogen anden i den.

Jeg har længe været glad for Armie Hammer, på trods af hans karriere mest har bestået af middelmådige store Hollywood film – et sted han ikke rigtig hører til. Det er pga. hans udseende, højest sandsynligt, han er endt dér. Men der er ingen tvivl om, at han hører hjemme i denne slags film. Det er fantastisk at se ham i en rolle, hvor han virkelig får lov til at spille skuespil med stort s. Oliver er en lidt mystisk karakter, som er svær at aflæse og som ikke viser meget på ydresiden. Hvilket gør ham enormt spændende. Det passer meget godt på Armie Hammers egen udstråling. Han har en hel speciel ro over sig, og afdæmpethed, som er usædvanligt for en amerikaner, men som jeg virkelig holder af.

Michael Stuhlbarg spiller Elios far, og han skaber den mest dejlige, varme og elskværdige person. Frank Ocean (musikeren) har skrevet følgende på Tumblr, som jeg synes beskriver det meget godt: ”Michael Stuhlbarg is my new dad now and that’s that”. Især én samtale han har til sidst i filmen med Elio, er simpelthen så smuk og rørende.

Call me by your name
Copyright: Sony Pictures Classics

Visuelt

Hvis du ser den her film og ikke får et pludseligt voldsomt behov for at tage til Italien, så er der noget galt med dig. Den lille øde italienske landsby badet i evig varme og solskin sætter en helt speciel følelse, af at være i en helt anden verden, hvor ro hersker.  Man kan få den her helt specielle lykke og føle sig bekymringsfri, når man er i et andet land, om sommeren og man har fri – og det er denne følelse filmen skaber og arbejder med. Varme sommeraftner, vin, ferskentræer, cykelture på øde landeveje og badeture i små søer.

Det en visuelt meget smuk film, og især lyset skaber en fantastisk rolle, også i de mørke scener om natten. Og så har filmen en gentagende brug af gullig grønne farver, som giver det hele en varmt følelse.

Filmen foregår i 80erne. Tøjet og de gamle biler giver en hel speciel og anderledes stemning, som på en måde gør filmen hel tidsløs, og derfor giver plads til naturen, kærligheden og menneskene. Der er nemlig ingen mobiler, computere eller lignende, som forstyrrer. Manglen på dem er med til at skabe denne følelse af evig tid.

Musik og lydbillede

Musikken i ‘Call Me By Your Name’ er simpelthen så smuk. Titelsangen ‘Mystery of Love’ giver kuldegysninger og jeg får skabt et helt univers i hoved når jeg lytter til den. Man kan mærke filmens stemning og følelse i den her sang, som bare ér filmen. De to er ét og er uadskillelige. Der er så meget varme, kærlighed og ro i sangen, og også teksten er virkelig smuk.

Det er selvfølgelig ikke den eneste musik der er i filmen. Filmmusikken er meget simpel, med få instrumenter, ofte blot et klaver. Ofte stille, varm og beroligende. Eller blot munter. Som resten af filmen, er denne del udarbejdet til perfektion.

Call me by your name
Kort fortalt
Jeg er blot en simpel fattig filmanmelder, og jeg har ikke meget at tilbyde, men det jeg har vil jeg give dig: 6 stjerner og en kærlighedserklæring på ord, som langt fra er dig værdig. Call Me By Your Name, du er et mesterværk, unik og ubeskrivelig smuk. Jeg kan ikke huske sidst jeg var så besat og forelsket i en film - jeg føler mig næsten som en teenager igen. Dine skuespilpræstationer er i et univers for sig - Timothée Chalamet du er et vidunder, jeg lægger mig i støvet for dig. Og så vil jeg bare gerne have mig min egen Armie Hammer - tak! Når vi taler om kærlighedshistorier, så bliver det ikke smukkere, og samtidig så enkelt og virkelighedstro. Jeg vil drømme mig væk til sommeren i det rolige øde Italien. Tak fordi du er som du er, jeg ville ikke lave en eneste ting om.
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede
LÆSERNES BEDØMMELSE4 stemmer
6