Vi kender den alle sammen – myten om den græske “superhelt” og søn af Zeus, Herkules, eftersom de fleste med en nogenlunde normal opvækst og barndom, har set Disneys tegnefilm om mandfolket. Vi kender alle til fortællingen om hvordan Herkules kom fra Olympen og ned til landjorden, samt hans kampe mod diverse monstre som Hydra og Medusa – men hvad med fortællingen efter myterne? Hvad skete der med Herkules og hvilke videre bedrifter gjorde han sig i sit liv med sine overlegne biceps?
Instruktøren Brett Ratner (‘Rush Hour’-trilogien) har sammen med den tidligere wrestler, og vel nok staffetmodtageren fra Schwarzenegger, Dwayne ‘The Rock’ Johnson, givet sig i kast med en ny fortælling om den sagnomspundne græske helt. Fortællingen har et mere jordbundende og realistisk tag på karakteren, som vi i disse tider så godt kan li. Er han virkelig søn af Zeus? Og taler myterne om ham virkelig sandt?
Historie
Da vi møder Herkules (Dwayne Johnson) går historierne om ham til nær og fjern – hans kammersjukker deler vidt omkring sig om hans heltegerninger, og hvordan han både slagtede den multihovedet Hydra, et kæmpe CGI vildsvin og en enorm løve, enemand.
Ja, Herkules er i sandhed en ægte helt og en gud, der går blandt mennesker… er han ikke?
Alle tror på disse myter, men måske er en fjer blevet til fem høns omkring Herkules bedrifter og oprindelse. Herkules prøver beskedent at nedtone alles begejstring om hans omdømme – han er blot en lejesvend nu, der vil have guld, så han kan trække sig tilbage i en hængekøje et forladt sted og få fred.
Men der er brug for Herkules i fjerne egne af Grækenland. Den retmæssige konge af Thrace, Cotys (John Hurt) vil tilbage på tronen, og det eneste, der forhindrer ham, er den onde Rhesus, der ifølge myterne også er kentaur og troldmand.
Herkules og hans venner vil få en hæderlig betaling for at hjælpe Cotys tropper med at komme i form. Et tilbud, Herkules og co. ikke kan sige nej til, eftersom det vil være nok til at finansiere et lækkert liv, og Herkules kan hoppe i hængekøjen med sit enorme muskel-korpus.
De drager mod Thrace, får trænet hæren igennem en montage, og drager i krig med Cotys. Men ikke nok med at Herkules har ansvaret for et helt slag, så kæmper han også med en sorg, en mørk fortid, hans indre dæmoner og tvivlen, der opstår om Herkules mytiske bedrifter. Hvem vil Herkules være; myterne, der dominerer hans renomé eller den helt, han faktisk kan være?
Dwayne Johnson er efterhånden kendt som en “franchise-booster”. Han fik G.I. Joe-serien på nogenlunde bedre kurs, hans deltagen i ‘Fast & Furious”-serien har også bragt succes med sig, og derudover kan han stadig begå sig i komedier, som ‘Pain & Gain’ (2013).
‘Hercules’ har været et ønskeprojekt for både Ratner og Johnson, og filmen lykkedes da også i at være en typisk buldrende og underholdende affære, som dog til dels føles som en film, der er smedet på samlebåndet i Hollywood.
Der er ikke de vilde overraskelser, filmens forløb er nogenlunde forudsigelig og de få underholdende momenter så man allerede i traileren. Dog er historien om den sagnomspundne helt stadig en smule interessant, da der bliver sat spørgsmålstegn ved hele Herkules’ eksistens og myterne der omgiver ham – hvem er han og hvad er sandheden om ham?
Man forlader altså biografen med et nyt forhold til den græske myte om Herkules, hvilket også har været filmens primære fokus. Og så selvfølgelig forsøget på at være endnu en pengeslugende Hollywood-bulder-basse.
Skuespil
Dwayne Johnson gør det han er bedst til i ‘Hercules’ – han leverer igen en guddommelig fysik, og ligner det nye årtusindes svar på Schwarzenegger (bliver han også snart Guvernør?), og han flexer sine svedige biceps til perfektion.
Johnson er normalt kendt for det førnævnte, og hans navn går ikke umiddelbart hånd i hånd med et omdømme som anerkendt skuespiller. Johnson forsøger dog ihærdigt at give en ærlig og følsom præstation, som helten med det tunge læs, der skal bæres på de brede skuldre. Det lykkedes også, til dels, men Johnson er altså stadig en wrestler, der forsøger at være skuespiller – lidt ligesom Schwarzenegger. Det kunne dog være interessant at se ham i en film, med et solidt manuskript uden klichéer og en stærk instruktør, der kan piske ham lidt. Hvem ved, måske venter der én skuespil præstation fra ham, der faktisk kan høste bred anerkendelse.
‘Hercules’ har flere gode skuespillere – John Hurt, Joseph Fiennes, Ian McShane og Rufus Sewell – der dog på ingen måde gør sig bemærket.
Johnson gør det dog udmærket, når der skal leveres episke replikker som ” IIIIIII AAAAAAAAAAAM HEEEEEEEEERCUUULEEEEEEEEEES!!!”, og sekvensen han siger det i kan give nogle kuldegysninger, men det er så langt den samlede skuespillerpræstation rækker i ‘Hercules’.
Visuelt
Der vises flotte landskaber, der skal forstille det gamle Grækenland, og fine CGI-effekter hjælper Herkules kampe mod de mytiske monstre på vej, samt slagene om Thrace. Der er dog ingen bemærkelsesværdige sekvenser, da alt ligesom er set før, og det ikke længere er enestående at se et monster med 5-6-7 hoveder. Dertil er det faktisk mere underholdende at se Hydra i Herkules tengefilmen af Disney, der stadig holder.
Musik & lydbillede
Fin score og lydeffekter. Ingen af delene gør sig dog særligt bemærket.