4 gange ‘Harry Potter’ i 4K !!!

“Magi i 4K” – dette er anden del af vores anmeldelse af ‘Harry Potter’ universet i Ultra HD formatet. Missede du første del? Så klik her for at læse vores anmeldelse af ‘Fantastic Beasts’ på Ultra HD 4K…

Introduktion – er du klar?

’Harry Potter’ universet er vokset en hel del siden de allerførste sider blev udgivet i 1997, med den første bog ’Harry Potter og de vises sten’. Præcis som de aviser med bevægelige billeder, som vi ser i filmen, og som vel mest af alt er magiens bogstavlige svar på ’Politiken – den levende avis’, så er de skrevne sider af forfatter J.K. Rowling blevet bragt til live i stor stil, med verdens næstbedst sælgende filmserie nogensinde, kun overgået af det løst sammenhægende tegneserieunivers fra Marvel.

Denne tydelige succes var desuden et vink med en tryllestav om, at Warner Bros. havde mere magi i ærmet, som de gerne ville drysse ned over sit publikum, mens de fortsat er tryllebundede. Dette er også grunden til, at der nu er planlagt fem film inden for samme univers som Harry Potter, kaldet ’Fantastic Beasts’, som vi desuden lige har fået første kapitel af. Hvis du er interesseret i at høre mere om dén film, samt kvaliteten af filmens fysiske udgivelse, så klik her for at læse mere…

Copyright: Warner Bros. Pictures

Filmen – historie & anmeldelse

Selvom jeg vist nok lovede at levere min anmeldelse af ’Drengen med brillerne og et besynderligt ar i ansigtet’ lynhurtigt og næsten lige efter min anmeldelse af ’Brillante bæster i bagagen og hvor fanden de findes’, så er jeg godt klar over, at mine ord ringer mindst lige så falske og forkerte som disse mærkværdige titler på filmene. Men til mit forsvar, så går dagene også langt hurtigere inde i den magiske verden end ude i den virkelige – eller er det i Narnia-universet, at det forholder sig sådan? Nej vent, Narnia er da den med ringen, ikke? Okay, det er også bare fuldstændig ligemeget! I hvert fald så er jeg tilbage for at gennemgå denne gigantiske filmserie, i forbindelse med de nye og opdaterede udgivelser af film nr. 5-8, som er udkommet på det spritnye ’4K Ultra HD’ format!

Harry Potter and the Order of the PhoenixFilm nummer fem i rækken foregår året efter Harrys deltagelse i Turneringen i Magisk Trekamp, hvor han pludselig stod ansigt til ansigt med mørkets herre i egen høje person, Voldemort, som er vendt tilbage igen for at overtage verdensherredømmet samt få ramt på ”drengen som overlevede”. Dengang lykkedes det ham at dræbe begge Harrys forældre, for så at miste alle sine kræfter i forsøget på at kaste en dødsbesværgelse over det lille nyfødte barn; et møde, der gjorde Harry Potter til en levende legende og Voldemort til fortid… Men den mørke herre er tilbage langt om længe og han er stærkere end nogensinde. Desværre er der bare ikke rigtig nogen, der tror på, at ”du ved hvem” er tilbage og derfor er der heller ingen der er forberedt, når Voldemort tager sit næste træk. Derfor må Harry i al hemmelighed træne sine venner, så de er klar til kamp mod de mørke kræfter.

’Harry Potter og Fønixordenen’ er én af seriens allerbedste bøger og med sin underlæggende, farefulde stemning og skarpe fokus på de individuelle karakterers personligheder og sammenhold, skaber J.K. Rowling et kapitel, der formår at tryllebinde læseren uden at indeholde død og ødelæggelse fra start til slut – og dette taget i betragtning af, at det er seriens længste bog! Men underligt nok, så ligger filmen andensidst over de korteste ’Harry Potter’ film, kun overgået af ottende og sidste kapitel ’Harry Potter og Dødsregalierne – del 2’. Personligt, så har jeg altid fundet film nummer fem en smule løs i plottet og langsom i optrækket, hvilket får mig til at ærgre mig endnu mere over, at de ikke brugte minimum en halv time mere på at finpudse det allerede svære kapitel… Men filmen har stadig sine øjeblikke og viser nogle af karaktererne fra deres bedste og mest interessante side hidtil…

Harry Potter and the Half-Blood Prince – I filmseriens sjette kapitel er Harry stadig hårdt ramt af hændelserne fra femte film, samtidig med, at han gradvist bliver udsat for mere og mere psykisk terror og tortur, idet Voldemort langsomt bliver stærkere og det ”usynlige bånd” mellem de to parter strammes mere og mere. Som om det ikke kunne blive sværere, så må Harry, sammen med skolens rektor, Dumbledore, forsøge at finde ud af hemmelighederne om Voldemorts svagheder, så de kan få ram på ham en gang for alle, før det er for sent…

Sjette film i serien fortsætter i samme stil som sine forgængere, hvor handling og atmosfære gradvist er blevet mørkere og mere dyster. Filmen er lidt et midterstykke mellem hændelser i fortiden og hændelser som vil forekomme i fremtiden, men alligevel så virker filmen ret godt på egen hånd og det er fordi, at serien pludselig ikke er bange for, at hugge selvsamme hånd af og tage både nye og mere makabre drejninger. ’Halvblodsprinsen’ er det mørkeste, mest glædesløse og deprimerende kapitel i filmsagaen hidtil, men samtidig også det mest modne og hudløst ærlige. ‘Harry Potter’ universet har for længst forladt legen ved magi, nu hvor det pludselig er blevet alvor. Serien ligger sig tættere op af liv og død end nogensinde før og taget i betragtning af, at filmen stadig har et episk klimaks og en endelig konklusion til gode, så er dette én af de mest imponerende udspilninger i magiens ’ingenmandsland’ hidtil.

Harry Potter and the Deathly Hallows, Parts 1 & 2 – i de to sidste kapitler får man både følelsen af, at alt er på spil og alt er fortabt. Harry og vennerne er taget på en rejse, der virker noget nær umulig at gennemføre, idet de skal finde alle Voldemorts syv horcruxer – altså de syv dele, som Voldemort har splittet sin sjæl ind i, for at blive endnu mere uovervindelig. De har allerede fået ramt på nogle, men der er mange endnu og de har næsten ikke noget at gå efter. Denne rejse vil tage vores elskede trio gennem ild og vand, for til sidst at stå sammen på Hogwarts; skolen hvor det hele startede og nu også vil slutte…

Første del af sidste kapitel er en interessant film, idet den for første gang udspiller sig fuldstændig uden for Hogwarts trykke døre. Der er ingen hjælp at hente og de tre venner er både på flugt fra, og på jagt efter, de mørke kræfter. At ødelægge alle syv dele af Voldemorts sjæl er ikke nogen nem opgave og det bedste ved del 1 er denne følelse af frustrerende uvidenhed og psykisk svaghed, som Harry, Ron og Hermione lider under. Dette tester også deres venskab mere end nogensinde før og det skaber et interessant omend ujævnt drama.

Del 2 vender det hele på vrangen, da filmen for det første foregår inde på selve Hogwarts det meste af tiden, samtidig med at det er den mest action-fyldte og emotionelt eleverede film i serien hidtil. Det er den ultimative konklusion på en lang og magisk rejse, som endelig kulminerer i et kæmpe brag. Sidste film har ikke ligeså mange spændende facetter og scener som tidligere film, men trods en mere overfladisk omgang, så er der stadig rørende øjeblikke ind i mellem troldmandskampene.


Hvad er 4K Ultra HD?

Kort sagt, 4K er den officielle industrielle betegnelse for videoopløsning der er fire gange højere end standard HD (High-Definition). En standard Blu-ray er Full HD, altså 1080p, men det skal dog siges at vi snakker allerede HD kvalitet ved 720p – altså 720 individuelle små pixels i højden og 1,280 pixels i bredden, som alle viser deres egne farver, som til sidst skaber et komplet billede. Jo flere pixels, jo højere opløsning, og med højere opløsning får man et skarpere billede med endnu flere detaljer i. Så med 4K ULTRA HD opløsning, så får vi altså et billede med en maksimal opløsning på 4,096 gange 2,160 pixels! 

tv_guide_relative_comparison_0
copyright: Sony Pictures, Columbia Pictures, Marvel Entertainment, www.expertreviews.co.uk

Hvad er HDR?

HDR står for ’High Dynamic Range’ og er betegnelsen for dybere og mere naturtro farver, som altså er tættere på de mange forskellige farver, som det menneskelige øje er i stand til at se. Alle 4K ULTRA HD Blu-ray film udgives lige nu med Ultra HD Premium standard – som indeholder visse krav som disken skal kunne leve op til – denne standard sættes også for tv og for afspillere. 4K opløsning uden HDR giver større detaljerigdom og umiddelbare bedre kontrastforhold, men hvis man også tilføjer HDR, så får man en endnu dybere kontrast, hvor billede både kan blive endnu mørkere og tilmed også endnu lysere. Farverne er ikke nødvendigvis blot lysere og mere røde, grønne eller blå; hvis dette var tilfældet ville du bare kunne gå ind i indstillinger på dit tv og skrue op for farverne… i stedet gør HDR det muligt for seeren at opleve farver som ikke kan findes på skærme, maskiner og materiale som ikke understøtter formatet. Dette betyder dybere og kort sagt mere naturtro og livagtige farver, som ultimativt gør oplevelsen mere overbevisende og komplet.

screen shot 2016-08-16 at 12.39.17 pm
copyright: Dolby Laboratories (Dolby Vision)

Billedekvaliteten – 1080p & 4K

Til trods for at filmene fik hver deres afsnit ovenfor, så føler jeg ikke, at dette er nødvendigt med hensyn til billedkvaliteten, da vi diskuterer det samme element hele vejen rundt og desuden ser ingen af filmene fuldstændig forfærdelige ud på det nye eller det gamle format. Film nr. 5-8 er alle instrueret af David Yates, og til trods for skiftende filmfotografer, har alle fire film en stilistisk angrebsvinkel, der meget følger det samme mørke og dystre mønster hele vejen igennem. Yates virker meget sikker i dén atmosfære og stilart, som han ønsker at besætte universet med, hvilket også er en del af grunden til, at han har skudt alle filmene i ’Super 35mm’ film. Han kunne snildt have skudt de sidste to dele digitalt, men jeg er glad for, at han ikke gjorde det, da ”ånden” ville blive brudt og universet pludselig ville se for ”poleret” ud – specielt sammenlignet med resten af filmene.

Filmene er alle klippet og færdiggjort i 2K, hvilket betyder, at dette altså er en opskalering fra normal HD til 4K Ultra HD. Dette betyder også, at det er begrænset om vi kommer til at se flere detaljer og mere skarphed i billede – også selvom den overordnede behandling stadig vil give et bedre og mere rent billede at se på. Men de største forskelle kommer dog til at ligge i HDR-delen af billedet, hvilket jeg kommer mere ind på senere… Til sidst vil jeg igen orientere om, at denne anmeldelse er udført med et LG 65” E6 OLED tv koblet til en Xbox One S maskine til at afspille diskene…

I første omgang vil jeg pointere, at standard Blu-ray diskene stadig er fantastiske versioner af filmene, så hvis du endnu ikke har fået fat i alle de nødvendige dele, til at kunne opleve Blu-ray film i 4K, så er det en sand fornøjelse at ”nøjes med” fuld HD. Som sagt så er filmene ikke optaget i 4K, så billedet bliver aldrig helt lige så sublimt at se på som de bedste film, der er at finde i formatet lige nu. Men når dette så er sagt, så er ’Harry Potter’ universet på 4K Ultra HD Blu-ray faktisk stadig en ret imponerende omgang. Forskellene er ikke markante, men det er der, og specielt hvis du sammenligner side om side med den normale Blu-ray, så er 4K-disken helt klart at foretrække. Kontrasten er dybere og mere klar, billede føles renere og mere præcist, mens farverne er fuldstændig forvandlet og fremstår meget mere naturtro og ægte.

Hvis man eksempelvis tager et kig på de første minutter af ’Harry Potter og Dødsregalierne – del 1’, så er der masser af tydelige forskelle… i de scener hvor vi ser vores tre helte gøre sig klar til deres livs rejse, er der mange ting at bide mærke i. Da Hermione står alene i sit værelse og vi ser hende på afstand, kan man tydeligt se et skarpere billede med flere detaljer, hvor tingene i baggrunden – specielt på kommoden, ved væggen og ved vinduet – virkelig står tydeligere end før. Da vi ser Harry stå ude foran sit hus og se Dursley-familien køre væk, skal man især bide mærke i buskene omkring ham – de grønne farver er langt mere naturlige og giver et helt andet og særpræget look end før. Weasley-familiens hus, henlagt i mørke, står også mere ud end før. Der er også en kort scene, hvor man ser Severus Snape kigge ud over gården på Hogwarts. Alle disse klip i denne scene ser fantastiske ud. Også da Snape begiver sig til et forladt slot for at mødes med de andre dødsgardister – og selveste Voldemort selv – er de sorte farver og mørke toner ret intimiderende.

Det er også spændende at tage et kig tilbage i serien, til femte film, hvor der er en del mere farverige scener, som giver et helt andet look i 4K. Serien blev gradvist mørkere, så det er et lidt andet billede vi møder her i femte film. Jeg synes alderen på filmen er mere tydelig her; billedet er ikke helt ligeså skarpt og desuden springer filmkorn og digitale detaljer mere i øjet end før, men det virker som om, at de samme styrker er til stede her også – bare i en lidt mildere udgave… Alligevel er der masser af scener der brillerer i ’Fønixordenen’, som fx klimakset inde i Ministeriet.

Copyright: Warner Bros. Pictures

Lydkvaliteten – DTS:X

Det er ikke kun billedkvaliteten, der har fået en magisk make-over; også lydkvaliteten har fået kastet en besværgelse over sig, der kan fylde hele rummet. I forbindelse med denne nye udgivelse af ’Harry Potter’ universet på Ultra HD formatet, er lyden blevet løftet en hel del – også bogstavlig talt – med det objektbaserede modsvar til Dolby Laboratories’ Dolby Atmos lydsystem; nemlig DTS:X… Det er et forholdsvis nyt system, der skulle indeholde alt fra en isoleret justering af dialoglyd, samt en mere præcis overgang mellem de forskellige højtalere, så man får en komplet og mere rummelig oplevelse – det er en lydbølge, der virkelig skyller ind over sit publikum.

Desuden skulle systemet kunne få det bedste frem i standard 5.1 opsætninger – altså den klassiske surround sound som vi alle kender til – så du ikke nødvendigvis behøver at ”tapetsere” væg og loft med hundredevis af højtalere, for at opleve en hørbar forskel. Men det er selvfølgelig stadig klart, at DTS:X folder sig allerbedst ud, når systemet kan benytte alle leder og kanter – her vil både små baggrundssamtaler og store bombastiske eksplosioner få gavn af den ”ekstra plads”, der er at arbejde med. Det nye lydsystem giver altså mere kant og fylde til filmene, som bestemt giver oplevelsen et ekstra spark opad.

Ekstramaterialet – bag om magien

Alle fire 4K-udgivelser indeholder filmen i både Ultra HD 4K samt den normale Blu-ray, og desuden følger der en bonusdisk med på Blu-ray – én til hver af filmene – som alle indeholder et enkelt kapitel i en længere, dybdegående dokumentar. Desuden er disken proppet med små glimt bag optagelserne, slettede scener og meget mere… Alt i alt, så er dette en meget komplet udgivelse af ’Harry Potter’ filmene.

Copyright: Warner Bros. Pictures