interviews Rosamund Pike - interview - kvinden der forsvandt

Skrevet den 26 februar, 2015 | af Karen Sandal Fothergill

0

Eksklusivt interview med Rosamund Pike, ‘Kvinden der forsvandt’

Rosamund Pike er en dygtig og respekteret skuespiller, der nok mest er kendt for hendes biroller som Miranda Frost (Die Another Day), Jane Bennet (Stolthed og fordom), Helen (An Education) eller Sam Chamberlain (The World’s End). Men nu tager hun skridtet fuldt ud som hovedrolleindehaver med hendes rolle som Amy Dunne i David Finchers’ ‘Kvinden der forsvandt’. En rolle der også har indbragt hende en Oscar-nominering.

Ifølge David Fincher vandt Pike rollen, fordi han ikke kunne regne hende ud. “Jeg har ikke rigtig nogen føling med, hvem hun er….og så faldt det mig ind, at det jo egentlig er den type Amy er”.

I filmen forsvinder Amy om morgenen på hendes femte bryllupsdag, og mistanken falder på hendes mand, Nick (Ben Affleck). Som følge af pres fra politites og en voksende mediestom begynder Nicks fortælling om et lykkeligt ægteskab at falde fra hinanden. Hans løgne, bedrag og mærkelige opørsel får alle til at tænke: ”Dræbte Nick Dunne sin kone?”

ben affleck rosamund pike kvinden der forsvandt

Tillykke med din fantastiske præstation…
Tak. Jeg føler, at det lige så meget er Davids fortjeneste. Han guidede opbygningen af karakterne. Det er helt klart vores kombinerede vision, karakteren og selvfølgelig Gillians opfindelse. Men man kan kun gøre det her, når man har en god instruktør, ikke? Når man har at gøre med en karakter, der er så kompleks og hvor man bliver nødt til at finde de lidt mørkere dele af ens sjæl frem, så ønsker man bare en instruktør, som respekterer ens valg og ikke svigter en på nogen made.

Hvad gjorde du for at forberede dig til rollen?
Jeg samarbejdede med en bokser, mest fordi jeg spiller Amy på forskellige tidspunkter i hendes liv, hvor hun vejer forskelligt. Jeg skulle tage 12 kg på og tabe de 12 kg tre gange i løbet af filmen. Og en bokser er jo vant til at veje lidt mere end deres kampvægt, som de så skal tabe, når de skal bokse. Det var virkelig hårdt og ikke let at bruge ens krop som et kemi forsøg.

David ville være sikker på, at jeg ikke var bange for at udforske vrede og de mørkere sider. Han ville vist være sikker på, at jeg var helt okay med at lade min forfængelighed blive hjemme. Både Ben [Affleck] og jeg selv, egentlig. Og at vi var klar til at tage karakterne derhen, hvor de skulle. Han var meget hjælpsom, mens vi arbejdede på Amys stemme. Hun er amerikaner og en helt specifik type – østkyst amerikaner, uddannet, lys stemme. Hun har faktisk en lidt lysere stemme, end jeg har.

Fun Fact: London-fødte Rosamund Pike baserede dele af Amys kropssprog på John F. Kennedy Jr.s kone Carolyn Bassette-Kennedy.

rosamund pike amy dunne kvinden der forsvandt

 

Hvad kan du godt lide ved Finchers film?
Jeg kan godt lide den måde, jeg bliver bedt om at udforske menneskelighed og undersøge folk. Og han sætter altid skarpt på, ofte på en sjov måde, hvordan folk virkelig opfører sig. Ikke kun i forhold til hvad karaktererne prøver at opnå i en scene, men også de her små nuancer i den måde mennesker fungerer og manipulerer hinanden. På en eller anden måde formår han altid at belyse dette. På en måde er filmens budskab: hvad gør vi ved hinanden? Og jeg føler, at det er det, Fincher har beskæftiget sig med i lang tid. Han belyser altid noget ekstra. Han sørger altid for, at en scene der forholder sig til en simpel ting, får en ekstra dimension ind over eller giver dig noget mere baggrundsviden. Der er en grund til, at vi optog en scene mange gang og at vi arbejdede på en scene i lang tid. Han tilføjer hele tiden flere lag.

Læste du bogen, før I begyndte optagelserne?
Jeg læste bogen efter at have snakket med David. Den var meget sjov, smart og observant. Det var ikke som noget som helst, der tidligere er set – der var ideer, som jeg aldrig havde set artikuleret på denne måde, f.eks. denne her ide om en ‘cool pige’, som Amy snakker om i filmen, om denne her moderne kvinde, der gerne vil være den cool pige. Hun vil gerne være den pige, som alle fyre vil have. Og det betyder, at hun ikke nødvendigvis er tro mod, hvem hun virkelig er. I stedet trækker hun i en forklædning. Og der er jo ikke nogen ærketype cool pige. Den cool pige er, hvad end den specifikke mand leder efter i en kvinde. Hvis han er sådan en hipster-kunstner, så tager hun til de her sjældne, fjerne lager shows og lytter til sjældne vinyler fra 1982 eller noget. Og hvis han er en bilfanatiker, så ser hun Formel 1 på TV og lærer alt om klassiske biler og den slags. Og måske er det ikke noget, hun egentlig kan lide, men hun gør med glæde et forsøg for at tiltrække en mage. Folk griner normalt af dette, fordi de kan genkende sandheden i det.

Har du nogensinde prøvet på at være den cool pige?
Ja, jeg synes ikke nødvendigvis, at der er noget skummelt i det. Altså, det kan godt blive skummelt, hvis du hele tiden lader som om. Og jeg synes, at jeg generelt er meget forsigtig med ikke at lade som om i et forhold, fordi jeg jo gør det til dagligt i mit job. Jeg skal være ret stensikker på, at den person, jeg er sammen med, ved, hvem jeg er. Det er der, jeg føler mig mest sikker, når jeg ved, at de ved, hvem jeg er. Fordi jeg føler, at jeg bruger det meste af mit liv på at være en ukendt person over for de folk, der prøver at lære mig at kende, folk som dig. Når du er sammen med en, så er det meget vigtigt, at de får lov til at lære ens sande jeg at kende. Så det er jeg ret på vagt overfor. Men det er udelukkende på grund af min profession.

rosamund pike ben affleck kvinden der forsvandt filmpuls.dk

Tror du, at ‘Kvinden der forsvandt’ vil gøre at flere folk anerkender og genkender dig?
Ingen ide. Heldigvis er jeg en gammel kending i det her spil, og jeg har haft en del successer og en del skuffelser. Jeg ved godt, hvordan den her branche fungerer nu. Det tager lang tid virkelig at regne den ud. Og jeg kan mærke, at der er en interesse lige nu, som der ikke var der for tre år siden. Men jeg er også klar over, at det kan forsvinde lige så hurtigt. Jeg er meget realistisk i den forstand.

Fortryder du, at du startede din filmkarriere i en Bond film? Var det en hæmsko?Jeg synes ikke, at det kan betegnes som noge jeg fortryder, fordi jeg vidste ikke bedre dengang. Jeg vidste ikke noget om filmbranchen. Jeg vidste ikke, at du blev holdt ansvarlig for dine valg. Jeg forstod ikke noget af det. Jeg troede bare, at alt det her var et sjovt eventyr. Jeg var ikke klar over, hvor fordømmende folk er. 

Efter jeg havde lavet Stolthed og Fordom, som jo er en kritikerrost og virkelig fremragende film, blev jeg tilbudt en rolle i en action film baseret på et video spil [Doom]. Og jeg tænkte, at det var så sjovt og mærkeligt, at det da lød sjovt. Jeg forstod ikke, at det var et dårligt træk efter at have medvirket i noget så godt som Stolthed og Fordom. Jeg var ikke klar over, hvordan det hele hang sammen.

Det eneste svære med Bond er, at det image er så uudslettelig, ikke? Det er bare så stærkt. Historisk set tror jeg, at folk har tænkt, at Bond piger ikke er skuespillere – det er bare hvem man var, hvem jeg var. Og i den alder var det bestemt ikke sådan, jeg var. Jeg var lige kommet tilbage efter at have backpacket efter at have færdiggjort universitetet. Jeg vidste ikke helt, hvordan jeg skulle gribe næste del af mit liv an. Jeg gik til en audition i en cardigan og var solbrun, eftersom jeg helt bogstavlig talt var kommet hjem et par dage forinden. Det kunne ikke have været fjernere fra billedet af Miranda Frost, som så endte med at blive det billede, som alle så. Det var meget underligt. Og jeg tror stadig, at det billede er nogenlunde det, som folk ser i dag.

rosamund pike miranda frost

Hvornår besluttede du dig for at blive skuespiller?
Jeg har altid vidst, at jeg ville være skuespiller. Jeg vidste, at det bare var noget, som jeg måtte gøre. Men jeg tænkte aldrig, at det skulle være film – det var ikke engang noget, jeg var opmærksom på. Jeg regnede med at blive en teaterskuespiller, fordi det var det, som jeg kendte til. Og jeg vidste bare, at det var der, jeg hørte til. Det er lidt som at vide, hvem ens familie er, fordi jeg tænkte aldrig over, at der var andet for mig. Jeg følte aldrig, at jeg passede ind socialt eller i de selskaber, jeg endte i. Jeg følte aldrig, at jeg passede ind I skolen eller universitetet. Og så når jeg var i teatret, så passede jeg ind.

Fun fact: Rosamund Pikes forældre er operasangere. Hun spiller selv klaver og cello.

Amy er en meget kompleks karakter – følte du på noget tidspunkt, at du havde sagt ja til tre roller på én gang?
Vi er alle er mere end én ting. Du har et professionelt jeg, som du tager med dig til de her ting, ikke? Du viser ikke alting på en gang. Det er dog sjældent, at du har en film, der lader dig se alle de forskellige sider. Det er meget kedeligt, hvis du ser en film – og det gør vi ofte – hvor du tænker: ”Okay, jeg ved, hvem den her karakter er, og der kommer en scene, hvor vi skal føle sympati med dem, og der kommer en scene, hvor vi finder ud af, at der har været en familietragedie…”. Du ved nogenlunde, hvordan en film udspiller sig. Og med den her film ved du aldrig helt, hvad der kommer til at ske. Du ved ikke, hvad der sker med Amy. Vi kan godt lide at tro, at vi har regnet den her person ud. Og så gør hun noget, der bare slår en ud af kurs. Det er rigtig sjovt.

gone girl kvinden der forsvandt rosamund pike ben affleck

Hvordan slap du fri af karakteren efter optagelserne af ‘Kvinden der forsvandt’?
Jeg har en lille søn, hvilket hjalp. Og David er ikke en person, der lader ens neuroser løbe løbsk. Hvis jeg skal være helt ærlige, så har vi jo ikke det hårdeste job i verden. Vi er meget heldige og privilegerede med et job, hvor vi får lov til at gøre det, vi elsker. Vi får lov til at fortælle historier som et job. Der er frygt involveret, men vi er ikke i nogen umiddelbar fare. Vi har ikke et job, hvor vi sætter vores liv på spil. Man bliver nødt til at have en sund holdning til jobbet.

Hvis der er noget som helst ved det her, der er hårdt, så er det at du aldrig kan sige, at jobbet er ovre. Du ved ikke, hvornår du er nået i mål. Du får aldrig den tilfredshed ved at fuldende jobbet, fordi mulighederne er endeløse. Men jeg synes, at David har en meget sund holdning, jeg mener, han er passioneret, men han formår at forblive cool. En gang imellem aner man glimt af hans ubegrænset passion for film. Man ser den lille dreng, der var 9 år og så ‘Skjulte Øjne’ med sin far, og man ved bare, at han går hjem fra settet og tænker nonstop over, hvordan han kan gøre det bedre – det gør vi alle. Men du bliver nødt til at indse, at du ikke kan dvæle ved det, og at du bliver nødt til at komme videre.

Tags: , ,


Om skribenten

er filmentusiast med en meget bred filmsmag, men har en særlig svaghed for gys og animationsfilm.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑