Texas Chainsaw Massacre, Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright:Netflix

Filmanmeldelse: Texas Chainsaw Massacre

Hvad handler den om?

En gruppe unge mennesker er ved at opkøbe en øde by i Texas. Problemerne tager for alvor fat, da en ældre kvinde dør af et hjertestop, som konsekvens af at de ved en fejl smider hende ud af hendes hus. Det viser sig, at hendes søn er Leatherface og nu vil han have hævn.

Kan jeg anbefale den?

Lad os bare slå fast med det samme, at det her er en film, som du kun skal se, hvis du er KÆMPE fan af franchisen. Ellers er der næsten ikke noget at komme efter.

Texas Chainsaw Massacre er endnu et eksempel på en gyser-requel, som vi for nyligt har set med både Halloween og Scream. Den fungerer dog LANGT fra lige så godt.  Requel er ikke en sequel i klassisk forstand, hvor vi følger nogle etablerede hovedpersoner på nye eventyr. Det er ej heller helt en reboot, hvor man som regel prøver at genstarte en franchise med nye karakterer. Det er en form for hybrid af lige netop disse to koncepter.

Her når vi til det store problem med filmen. Hverken de nye skuespillere fungerer særlig godt og koblingen til originalen er virkelig skuffende.

De to primære karakterer i den nye generation bliver spillet af Sarah Yarkin (Happy Death Day 2U) og Elsie Fisher (Barry sæson 3). De gør det begge ganske godt, men problemet er at resten af gruppen er meget intetsigende. Nogle er endda på grænsen til usympatiske. Derved bliver man ikke investeret i dem og endnu værre: Man er lige glad med, hvad der sker med dem. Dette er et KÆMPE problem i en gyserfilm.

Manuskriptet er virkelig svagt. Dels er den grundlæggende forudsætning for, hvordan vores gruppe ankommer til den mystiske by, meget vag. Desuden er der heller ikke brugt meget tankevirksomhed på at optrappe konflikten med Leatherface. Det viser sig, at han har gemt sig i en kælder siden begivenhederne i den første film. Det er tilfældigvis kælderen i det hus, som vores nye gruppe mener, at de har skødet til.

Inspirationen fra andre gyser requels såsom Halloween er meget tydelig. Det virker som om, at man for enhver pris ville inddrage en karakter fra den oprindelige film. Men intensionen overskygger det færdige resultat. Forbindelsen til originalen udgøres af karakteren Sally Hardesty. Hun blev oprindeligt spillet af Marilyn Burns, der desværre døde i 2014. Man har valgt at lade en anden skuespiller (Olwen Fouere) portrættere denne karakter. Det er yderst sjældent, at det er en god ide, men hvis det skal lykkedes, kræver det at manuskriptet understøtter og respekterer karakteren.

Det er på INGEN måde tilfældet. Denne legendariske karakter er reduceret til en karikeret birolle. Hun har ingen relevans for historien, udover at hun vil have hævn over Leatherface.

Filmen lader ikke de foregående film noget som helst tilbage, hvad angår afskårne lemmer og smadrede kranier. Det er vel det vigtigste når det nu en `Texas Chainsaw Massacre`-franchisen der er tale om. Ikke alle effekter er lige overbevisende, men i det store hele fungerer den del ok. Blodet sprøjter nærmest ud af skærmen som en tsunami. Det gør så til gengæld, at intensiteten næsten udebliver fuldstændigt og derved står i kontrast til originalen. Her opnåede man en snigende spænding netop ved IKKE at vise alt, hvilket bestemt ikke er tilfældet her.

Har jeg så overhovedet noget godt at sige?

Inden at det hele drukner i splat, er kamera-arbejdet enkelte steder virkelig flot. I starten af filmen fornemmer man virkelig den øde stemning. Desuden er der enkelte scener i en solsikkemark, hvor kameraarbejdet i små glimt bidrager til en snigende uhygge.

Der er en enkelt god jagtscene, hvor Leatherface saver igennem et gulv for at ramme en af hovedpersonerne med sin motorsav. Lige netop den scene leder tankerne hen mod originalen.

Højdepunktet i filmen er en massakre i en bus, der er så blodsprøjtende, at det leder tankerne hen mod en blanding af Peter Jacksons ”Braindead” og Tarantions ”Kill Bill”. Derudover forsøger filmen sig med en social kommentar på vores afhængighed af sociale medier og det fungerer faktisk fint, selv om det er meget kortvarigt.

 Alt i alt

Texas Chainsaw skal du kun se hvis du er stor fan af franchisen. Manuskriptet er meget svagt i nærmest alle henseender. Karaktererne er underudviklede og i særdeleshed karakteren fra den originale film, får man slet ikke brugt til noget. Hun virker lige så påklistret på historien som hudmasken på Leatherface`s hoved.

Der er splat og afskårne lemmer i hobetal, hvilket ofte underminerer intensiteten. Der er dog enkelte effektive scener hvor især massakre-scenen, har potentiale til at blive en gyserklassiker.

Traileren for filmen kan ses her:

 

 

 

 

 

 

 

Texas Chainsaw Massacre nu på Netflix
Kort fortalt
Texas Chainsaw skal du kun se hvis du er stor fan af franchisen. Manuskriptet er meget svagt i nærmest alle henseender. Karaktererne er underudviklede og i særdeleshed karakteren fra den originale film, får man slet ikke brugt til noget. Hun virker lige så påklistret på historien som hudmasken på Leatherface`s hoved. Der er splat og afskårne lemmer i hobetal, hvilket ofte underminerer intensiteten. Der er dog enkelte effektive scener hvor især massakre-scenen, har potentiale til at blive en gyserklassiker.
Samlet bedømmelse
Din bedømmelse1 Stem
2